Datum publikace 08. 02. 2023 Sdílet článek

Formuláře živnostenského úřadu ke stažení: kde je najít

Author Seyfor, a. s. 4 minuty čtení 20
Náhledový obrázek
Pokud se chcete na živnostenském úřadě registrovat jako začínající podnikatel nebo potřebujete nahlásit změny, nemusíte na úřad chodit osobně. Formulář vyplníte doma a pošlete ho datovou schránkou nebo ho vyplníte ve speciální aplikaci.

Abyste potřebné formuláře snadno našli, přinášíme jejich přehled i s odkazy ke stažení.

Jednotný registrační formulář (JRF) ke stažení

Tento formulář vyplňují začínající OSVČ a právnické osoby, které potřebují získat živnostenské oprávnění. Bez něj nemohou podnikat.

Do registračního formuláře živnostenského úřadu uvádíte, jaké živnosti si registrujete. Pokud si registrujete volnou živnost, zde najdete čísla jednotlivých oborů. Pokud si nejste jistí, pod kterou živnost vaše zamýšlené podnikání spadá, poraďte se přímo na živnostenském úřadě.

Podrobné pokyny k vyplnění jednotného registračního formuláře najdete na stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu. Dole na stránce hledejte dokument s názvem Pokyny k základnímu JRF pro fyzickou osobu (nebo Pokyny k základnímu JRF pro právnickou osobu).

Přílohy registračního formuláře

Pokud jste fyzická osoba, prostřednictvím registračního formuláře se přihlásíte i na správu sociálního zabezpečení. V takovém případě musíte vyplnit přílohu registračního formuláře pro správu sociálního zabezpečení.

Přes registrační formulář se zároveň přihlásíte i na zdravotní pojišťovnu. V této situaci už nevyplňujete speciální přílohu, veškeré údaje uvedete přímo v registračním formuláři.

Plánujete si registrovat více předmětů podnikání? Vyplňte přílohu Předmět podnikání.

Budete mít více provozoven? Ohlásíte je přes přílohu Provozovny.

Změnový list živnostenského úřadu ke stažení

Pokud v podnikání něco důležitého měníte, živnostenskému úřadu to nahlásíte ve změnovém listu. Typicky například:

Změnový list je stejný pro fyzické i právnické osoby. 

Podrobné pokyny k vyplnění změnového listu najdete na stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu. Dole na stránce najdete dokument s názvem Pokyny ke změnovému listu.

Jak odeslat formuláře na živnostenský úřad

Máte několik variant:

1. Datová schránka

Formuláře si stáhnete, vyplníte a odešlete do datové schránky vašeho místně příslušného živnostenského úřadu.

2. E-mail s elektronickým podpisem

Formuláře si stáhnete, vyplníte a pošlete e-mailem vašemu místně příslušnému živnostenskému úřadu. Tento postup je možný pouze v případě, že máte elektronický podpis a e-mail jím podepíšete.

3. Elektronické podání

V prostředí on-line Registru živnostenského podnikání vyplníte interaktivní jednotný registrační formulář. Do registru se můžete přihlásit prostřednictvím identity občana. Výhodou je, že se vám načtou údaje ze základních registrů veřejné správy a nemusíte je vyplňovat.

Vyplněný formulář můžete přímo z registru odeslat na elektronickou podatelnu živnostenského rejstříku (dostupné pouze pro majitele elektronického podpisu) nebo do datové schránky vybraného živnostenského úřadu.

4. Poštou

Vyplněný formulář můžete poslat na živnostenský úřad poštou.

5. Osobně na úřadě

Poslední variantou je osobní návštěva živnostenského úřadu. Formuláře si nemusíte tisknout, na úřadu jsou k dispozici.

Poplatky za podání formulářů na živnostenský úřad

Ať už zvolíte jakoukoliv variantu podání, při zahájení podnikání musíte zaplatit správní poplatek ve výši 1000 Kč. Při ohlášení další živnosti je poplatek 500 Kč. Platíte až po vyměření a potvrzení poplatku živnostenským úřadem.

Zaplatit můžete na pokladně příslušného úřadu nebo poštovní poukázkou. Většina živnostenských úřadů přijímá i platby převodem.

Jak ustát začátky podnikání

Svět úřadů, účetnictví, fakturace a daní je pro novopečeného podnikatele často složitý a nesrozumitelný. Abychom vám start podnikání usnadnili, připravili jsme online mini akademii, ze které zjistíte vše potřebné. Pro ty z vás, kteří podnikání teprve plánují, nebo podnikají maximálně rok, je celá akademie zdarma.

Dozvíte se v ní třeba jak fungují datové schránky a pro koho jsou povinné, nebo jak získáte elektronický podpis.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 17
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek