Datum publikace 03. 03. 2022 Komentáře 1 Sdílet článek

OSVČ: kdo to je a jaké má povinnosti

Author Seyfor, a. s. 6 minut čtení 161
Náhledový obrázek

Netušíte, o čem soused mluví, když říká, že je OSVČ, a nebo to víte a sami chcete začít s podnikáním? Vysvětlíme vám, kdo je OSVČ, jaké druhy živnosti existují a na jakém úřadě se registrovat. Radíme, s jakými povinnostmi musí OSVČ počítat – jako jsou platby na pojištění nebo daňové přiznání a kde se vše naučit.

Čtěte, pokud se chcete dozvědět více o OSVČ i pokud jste laik.

Co to je OSVČ?

Živnostník, zemědělec, herec nebo marketingový specialista. Všichni mohou podnikat jako OSVČ, což je zkratka pro osobu samostatně výdělečně činnou.

Podle zákona je OSVČ člověk, který získává příjmy buď z podnikání, nebo jiné výdělečné činnosti. Jinou výdělečnou činností je například poskytnutí autorských práv, třeba u spisovatele na jeho literární dílo.

Jako OSVČ musíte mít oprávnění k podnikání, které vám vydá živnostenský úřad. K tomu je potřeba splnit podmínky:

  • věk alespoň 18 let,
  • svéprávnost,
  • bezúhonnost: v souvislosti s podnikáním nemůžete mít žádný trestní čin,
  • odborná způsobilost: pouze u živnosti, u které je třeba doložit vzdělání či praxi.

Každá OSVČ podniká buď na hlavní, nebo vedlejší činnost:

  • Hlavní činnost: osoba podniká „na plný úvazek“ a platí alespoň minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění.
  • Vedlejší činnost: osoba podniká například při studiu (student do 26 let), mateřské, v důchodu nebo vedle zaměstnání na hlavní poměr, nemusí platit zálohy na pojištění a má nižší poplatky.

TIP: Přečtěte si, jaké jsou rozdíly mezi hlavní a vedlejší činností OSVČ.

Jak se stát OSVČ: připravte se na povinnosti 

Mezi hlavní povinnosti OSVČ patří:

  1. registrace na živnostenském úřadě,
  2. registrace na zálohy na sociální a zdravotní pojištění a jejich platby,
  3. daňové přiznání.

1. Registrace na živnostenském úřadě

Podnikání jako OSVČ zahájíte na jakémkoliv živnostenském úřadě za poplatek 1 000 Kč. Úřad vám vystaví živnostenské oprávnění podle oboru a druhu živnosti, které se chcete věnovat.

Živnosti se dělí na 2 druhy:

  • ohlašovací: řemeslná, vázaná a volná,
  • koncesovaná: potřebujete k ní souhlas (jde například o provoz cestovní kanceláře).

Nejsnadněji získáte živnost ohlašovací volnou, u které nedokládáte žádné odborné vzdělání. Například když chcete rozjet podnikání s vlastním e-shopem, v marketingu či projektové práci.

Pro řemeslnou a vázanou živnost potřebujete odborné vzdělání nebo praxi v oboru. Třeba vyučení na pekaře nebo 6 let práce v pekárně. U každého druhu podnikání jsou podmínky rozdílné.

Na živnostenském úřadě vyplníte jednotný registrační formulář. Živnostenský úřad pak informuje další úřady – zdravotní pojišťovnu, správu sociálního zabezpečení a finanční úřad.

2. Platby na sociální a zdravotní pojištění

Pokud zahájíte podnikání jako OSVČ na hlavní činnost, platíte zálohy na sociální a zdravotní pojištění, částka se každý rok mění. 

V roce 2022 platí podnikatelé na minimálních zálohách přes 5 000 Kč měsíčně. Na sociální pojištění je záloha 2 841 Kč a 2 627 Kč na zdravotní. 

TIP: Přečtěte si návod pro OSVČ, jak si vypočítat sociální nebo zdravotní pojištění.

Splatnost zálohy na zdravotní pojištění je vždy do 8. dne následujícího měsíce. Na sociální pojištění to je do konce měsíce

Představte si, že jste čerstvě OSVČ a je únor. Zálohy zdravotní pojišťovně zaplaťte nejdéle do 8. března. Zálohy na sociální pojišťovně zaplaťte dříve, do konce února.

Jako OSVČ hradíte měsíčně sociální a zdravotní pojištění, a časem také vypočtenou daň z daňového přiznání.

Pokud však přejdete do režimu paušální daně, zasíláte měsíčně pouze jednu platbu, která pokryje pojištění i daň. V roce 2022 jde o částku 5 994 Kč.

Na konci zdaňovací období pak nepodáváte daňové přiznání, ani přehledy příjmů na pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení. Přečtěte si průvodce paušální daní pro OSVČ.

3. Daňové přiznání: OSVČ ho podají i elektronicky

Pokud roční příjem OSVČ na hlavní činnost překročí částku 15 000 Kč (nebo 6 000 Kč při vedlejší činnosti), podává daňové přiznání.

V daňovém přiznání uvádíte příjmy, výdaje, uplatňuje slevy a také vypočítáváte daň – je možné, že v začátku podnikání žádnou daň platit nebudete.

Daňové přiznání lze podat písemně, jednoduše elektronicky nebo zpracované daňovým poradcem. Vždy se podává za předchozí rok.

Přiznání se podává v různých lhůtách, v roce 2022 to je:

  • 1. duben: pro písemné podání,
  • 2. květen: elektronické podání,
  • 1. červenec: pro zpracování daňovým poradcem.

Kromě daňového přiznání podávají OSVČ také přehledy o příjmech a výdajích na zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení. Vždy do měsíce ode dne, kdy mělo být podáno přiznání.

TIP: Pokud nestíháte podat daňové přiznání, platí tzv. liberační lhůta. Dává vám 5 pracovních dnů k dobru a nedostanete pokutu za pozdní dodání.

Datová schránka: není povinná, ale hodí se

Pro OSVČ se hodí pořídit si datovou schránku, zatím však nejde o povinnost. Úřady s vámi budou díky datovce komunikovat výhradně elektronicky a vám neunikne žádná důležitá zpráva.

Po prvním přihlášení do datové schránky si v nastavení upravte zasílání notifikačních upozornění na nové zprávy na váš e-mail. To je důležité, ať se do schránky nemusíte přihlašovat pravidelně.

U datovky platí tzv. fikce doručení. Když vám úřad pošle zprávu, považuje se po 10 dnech za doručenou, i když se do datové schránky nepřihlásíte. Pak se vám rozbíhá například lhůta proti pokutě.

Po 3 měsících se zpráva z datové schránky smaže, opět i v případě, kdy si ji nepřečtete nebo se do datovky vůbec nepřihlásíte. Je vhodné si důležité zprávy stahovat a zálohovat.

Chcete se stát OSVČ?

Zajděte na živnostenský úřad, a ještě předtím si projděte naši mini akademii – začínající podnikatelé mají vstup zdarma.

Od zkušených lektorů se dozvíte, jaké nástrahy čekají OSVČ, jak si správně nastavit ceny u služeb a produktů nebo jak podat daňové přiznání.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 2
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek