Datum publikace 22. 02. 2018 Komentáře 0 Sdílet článek

Udělejte radost účetním

Author Seyfor, a. s. 2 minuty čtení 1
Náhledový obrázek

Do minulého článku jsme sepsali návod jak podat daňovém přiznání krok za krokem přímo z iDokladu. Pokud už se ale vaše podnikání rozrostlo a máte faktur více, možná využíváte služeb účetních. Proto vám přinášíme další návod, jak dát dohromady podklady, za které vás účetní pochválí.

radost-ucetni-v2-web

Vytvoření podkladů a odeslání účetní není žádná věda, pokud si poctivě celý rok všechno evidujete v iDokladu. Při výběru správných podkladů nejen pro účetní si můžete pomoci pokročilou filtrací. Přečtěte si jak na filtrování a štítkování.

Máte nejvyšší čas

Vaše účetní musí podat daňové přiznání do konce března a nejspíš už na něm pracuje. Když ale pošlete všechny své faktury v PDF a ještě k tomu přehledný seznam faktur, usnadníte jí práci a snížíte riziko chyby.

Letos vychází poslední březnový den na sobotu, takže daňové přiznání byste měli podat už k 30. březnu. Pokud do 1. dubna podáte na finanční úřad zplnomocnění pro daňového poradce, který vaše daňové přiznání zpracuje, prodlouží se vám lhůta do 1. července. Do zpracování podkladů se ale raději pusťte hned.

Klikněte na Prodej ➞ Faktury. Tady najdete různé filtry, podle kterých si faktury můžete seřadit. Vyfiltrujte podle

  • číselné řady,
  • názvu
  • nebo třeba pomocí štítků.

Pro potřeby daňového přiznání potřebujete faktury za minulý rok. V rozbalovacím menu vedle Vystaveno: klikněte na Minulý rok.

faktury-vydane-minuly-rok

Objeví se vám seznam všech faktur za rok 2017. Vytisknout si můžete vždy jednu stránku po 20 fakturách – zaškrtněte čtvereček vedle Číslo a označí se vám všechny faktury. Pak už jenom zvolte Tisk v horní liště a vyberte Běžná faktura. Můžete si také vytisknout nebo odeslat třeba Pokladní doklady.

Na následující stránce podklady buď ihned vytisknete nebo je uložíte na disk pomocí ikony se šipkou vedle výběru formátu.

Vyberte si formát

Při ukládání podkladů pro účetní nebo pro sebe máte na výběr výběr klasické  PDF nebo například formát Rich Text Format. Ten můžete, na rozdíl od PDF, snadno upravovat v textovém editoru při zachování všech formátů (velikosti písma nebo fontů).

Pokud máte faktur stovky nebo snad tisíce, účetní usnadníte orientaci v podkladech Seznamem faktur. Ten vytisknete nebo uložíte v podobě tabulky – Excel (.xls).

format-exportu

Na seznamu faktur najdete:

  • číslo,
  • popis dokladu,
  • datum vystavení,
  • splatnost,
  • částku včetně DPH
  • a měnu.

Všechno dostanete přehledně v excelovské tabulce a můžete se pustit do vyhodnocování.

Nebo to nechte na účetní. Pokud žádnou nemáte a faktury vám přerůstají přes hlavu, nezapomeňte se podívat do našeho katalogu účetních. Jsou prověření ostatními uživateli a s iDokladem pravidelně pracují.

Související články

Vyřešte daňové přiznání za rok 2021 pomocí iDokladu

09. 03. 2022 2 minuty čtení 3
Přečíst článek

Detailní návod zdarma, jak vyplnit daňové přiznání svépomocí [živé vysílání]

24. 02. 2022 2 minuty čtení 2
Přečíst článek

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *