Datum publikace 12. 02. 2018 Komentáře 0 Sdílet článek

Podejte to letos konečně s předstihem. Návod jak odeslat daňové přiznání krok za krokem

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Pryč jsou doby, kdy jste potřebovali účetní a stohy formulářů a dalších lejster. Pokud podáváte daňové přiznání on-line, stačí pouze aplikace iDoklad v Oblíbeném nebo Prémiovém předplatném a datová schránka. Pak už je vše otázkou několika kliknutí.

Díky našim článkům už víte, co máte danit a kde můžete ušetřit. Otázkou ale zůstává, jak daňové podání podat. Otevřete svůj iDoklad a pusťte se do toho.

V horní liště klikněte na Finance a vyberte Daň z příjmů %.

finance_dan_z_prijmu

Pokud uplatňujete reálné náklady, musíte si je nejprve spočítat. To můžete udělat přímo v iDokladu. Vyfiltrujte si potřebné faktury s pomocí našeho článku o filtrování v iDokladu.

Pokud své výdaje stanovujete paušálem podle § 7 zákona č. 586/1992, o daních z příjmů, můžete se rovnou pustit do generování.

generovani_podkladu

  • Ujistěte se, že jste vybrali rok 2017 – měl by být zvolený automaticky.
  • Vyplňte své osobní údaje včetně DIČ. Pokud máte tyto údaje správně uvedené v Nastavení, vyplní se automaticky.
  • Vyberte svou podnikatelskou činnost podle dělení CZ-NACE. Toto dělení se používá pro sjednocení se zahraničním. Pokud máte živnostenské oprávnění vydané k dřívějším datu, je možné že svou činnost na seznamu nenajdete. V takovém případě vyberte tu nejbližší, nebo raději kontaktujte přímo finanční úřad.
  • Datum ukončení nebo přerušení vyplňujete jen pokud se vás tyto situace týkají.
  • Sazbu paušálu si zjistíte podle § 7 zákona č. 586/1992, o daních z příjmů – příjmy ze samostatné činnosti. Pokud si nejste jistí, pomůže vylučovací metoda. Pamatujte, že se vždy musíte vejít do uvedeného limitu, v opačném případě se vám pravděpodobně vyplatí danění reálných nákladů. Rozhodování vám usnadní poctivá celoroční evidence nákladů v iDokladu.
  • Pokud nepoužíváte spárování bankovních dokladů s fakturami, doporučujeme zaškrtnout políčko Zahrnout do příjmů nespárované bankovní pohyby. To samé platí pro políčko nespárované pokladní doklady, pokud nepárujete ani ty.

Pozor na rozdíl mezi vydáním a úhradou

Může se stát, že částka Celkový příjem nebude souhlasit s číslem, které vidíte v přehledu všech faktur za rok 2017. To proto, že celkový příjem bere v potaz faktury s datem úhrady v roce 2017, zatímco v přehledu jsou všechny faktury vystavené v roce 2017.

Klikněte na Generovat. Do složky se staženými soubory se vám uloží soubor s příponou epo2.

Tento soubor nahrajte do daňového portálu Ministerstva financí. Na stránkách daňového portálu postupně kliknete na:

danovy_portal_nahrani_souboru

Pokud jste soubor správně nahráli, zobrazí se vám jeho název vedle odkazu Vybrat soubor. Podmínky číst nemusíte – podklady vygenerované z iDokladu je automaticky splňují.

Už zbývá jen stisknout tlačítko Načíst vpravo na stránce.

Jakmile se soubor načte, klikněte ještě pro jistotu na Protokol chyb. Objeví se vám seznam tzv. propustných i nepropustných chyb.

Propustné chyby často vyřeší kliknutí na Přepočet, daňový portál si do nevyplněných kolonek propíše nuly, se kterými pracuje. V případě závažných chyb propustných si formulář překontrolujte a můžete jej upravit přímo na daňovém portále. Pro úpravy kliknětě na Uprava ve formuláři.

danovy_portal_2

Pokud nemáte datovou schránku ani elektronický podpis, můžete daňové přiznání podat také osobně. Pro vytištění formuláře klikněte na Úplný otisk.

Související články

Vyřešte daňové přiznání za rok 2021 pomocí iDokladu

09. 03. 2022 2 minuty čtení 3
Přečíst článek

Detailní návod zdarma, jak vyplnit daňové přiznání svépomocí [živé vysílání]

24. 02. 2022 2 minuty čtení 2
Přečíst článek