Datum publikace 24. 07. 2023 Sdílet článek

Co je to formulář o bezdlužnosti a kdy jej potřebuji?

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 22
Náhledový obrázek
V běžné podnikatelské praxi může snadno nastat situace, kdy bude třeba doložit vaši bezdlužnost formou potvrzení od jedné či více institucí. Poradíme vám, co to vlastně potvrzení o bezdlužnosti je a kde všude jej můžete získat.

K čemu potvrzení o bezdlužnosti slouží

Stručně řečeno jde o dokument sloužící jako důkaz, že vůči dané instituci nemáte žádné neurovnané nedoplatky. Konkrétně pak můžete o potvrzení žádat následující úřady a organizace

  • finanční úřad,
  • celní úřad,
  • Úřad práce, 
  • Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ),
  • Všeobecná zdravotní pojišťovna,
  • registry dlužníků (např. SOLUS).

Vedle toho si jej rovněž můžete vyžádat i v některém z registru dlužníků (např. SOLUS).

Kdy potvrzení o bezdlužnosti potřebuji?

Potvrzení budete potřebovat zpravidla tehdy, když nějakou instituci žádáte o finanční příspěvek nebo úvěr. V praxi se může jednat například o finanční příspěvek Úřadu práce na zaměstnance, nejrůznější dotace, účast na veřejných zakázkách, žádost o bankovní úvěr a další případy.  

Jak a kde si o potvrzení zažádat?

Finanční úřad 

Na portálu MOJE Daně, kde FÚ nabízí formuláře ke stažení, si stačí stáhnout a vyplnit Žádost o vystavení potvrzení o bezdlužnosti. Tu následně buď opatřete elektronickým podpisem a odešlete online, případně jej ve fyzické podobě doručte na nejbližší pobočku finančního úřadu. Stejně jako u jiných dokumentů. Rovněž si připravte 100 Kč na uhrazení správního poplatku.

Celní úřad

I zde můžete žádost vyřídit elektronicky, a to prostřednictvím tzv. inteligentního formuláře (ZFO). Vyplněný formulář následně opatřete elektronickým podpisem a odešlete do datové schránky celního úřadu místně příslušného dle vaší adresy. I zde vás čeká správní poplatek 100 Kč. 

VZP

Příslušnou žádost naleznete ve formátu PDF ve formulářové sekci portálu Všeobecné zdravotní pojišťovny. Vyplněný dokument můžete odeslat buď e-mailem, poštou nebo prostřednictvím datové schránky. Alternativně můžete fyzicky navštívit nejbližší pobočku VZP, kde si můžete potvrzení o bezdlužnosti vyřídit na počkání. 

Česká správa sociálního zabezpečení

O potvrzení si mohou na ČSSZ zažádat fyzické nebo právnické osoby vedené jako zaměstnavatelé nebo OSVČ. V obou případech si žádost vyřídíte prostřednictvím ePortálu ČSSZ, do něhož se přihlásíte svou identitou občana, nebo skrze datovou schránku. ČSSZ následně žádost vyřídí ve lhůtě 30 dní.

Registry dlužníků

Zejména živnostníci často při žádosti o úvěr potřebují i potvrzení, že nejsou vedeni v registrech dlužníků. Těch lze nalézt celou řadu, oficiální jsou ale pouze registry BRKI, NRKI a REPI provozované společností CRIF – Czech Credit Bureau. Výpis z těchto registrů si můžete objednat formou služby prostřednictvím portálu kolikmam.cz.

Potvrzení o bezdlužnosti vám vystaví i sdružení SOLUS tvořené zástupci nejrůznějších společností z ekonomického sektoru. I zde si můžete výpis objednat za poplatek a v závislosti na zvoleném druhu služby jej obdržíte v písemné podobě nebo formou SMS zprávy.

Pozor: Na internetu můžete nalézt i tzv. Centrální registr dlužníků (CERD), který na první pohled působí jako oficiálně instituce. Ve skutečnosti se jedná o ryze soukromý projekt, který neuznává prakticky žádná významná banka nebo úvěrová instituce. Jím vydávaná potvrzení tak jsou prakticky bezcenná a ve výsledku tak pouze přijdete o peníze. 

Pomoc s prvními kroky v podnikání

Učinili jste ve světě byznysu první kroky a oceníte každou dobře míněnou radu? Přesně pro vás je určena naše Mini akademie – soubor třiceti videí o celkové délce přes 8 hodin, v nichž naleznete mnoho užitečných tipů, triků a rad z každodenní podnikatelské praxe. Pro nové podnikatele je navíc vstup zdarma. 

Související články

Jak vybrat ten nejlepší firemní účet pro vaše podnikání

11. 04. 2024 12 minut čtení 1
Přečíst článek

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 20
Přečíst článek