Datum publikace 09. 09. 2021 Sdílet článek

Jak efektivně používat pokladní doklady

Author Seyfor, a. s. 2 minuty čtení 18
Náhledový obrázek

Pokud podnikáte, musíte evidovat hotovostní toky, které přicházejí k vám do firmy, respektive odcházejí směrem ven. Ty se účtují formou tzv. pokladních dokladů, jejichž vyplňování je rychlé a intuitivní.

Co je pokladní doklad? Je to vlastně jednoduchá účtenka, která ukazuje, kdo komu za co zaplatil v hotovosti. Díky poctivému vydávání těchto příjmových a výdajových pokladních dokladů můžete spolehlivě sledovat veškeré hotovostní pohyby v pokladně.

Náležitosti pokladních dokladů

Seznam nutných náležitostí pokladního dokladu je následující:

  • Druh dokladu (příjmový či výdajový)
  • Den, měsíc a rok vystavení
  • Firma
  • Cena bez DPH
  • DPH v procentech (pouze u plátců DPH)
  • Hodnota DPH (pouze u plátců DPH)
  • Cena celkem
  • Cena celkem slovy
  • Od koho byla částka přijata, resp. komu byla vyplacena (vč. DIČ)
  • Účel platby
  • Podpis obou stran (vydal / přijal), vlastnoruční či elektronický

Pro oba typy pokladních dokladů musíte vést samostatnou číselnou řadu dokladů. Jedině tak prokážete, že je evidence kompletní,“ vysvětluje v naší mini akademii pro začínající podnikatele daňový poradce Jaroslav Veselka.

Příjmový pokladní doklad vystavujete, pokud do pokladny přijímáte peníze (např. lidé u vás nakupují). Výdajový pokladní doklad vystavujete, pokud z pokladny peníze vydáváte (vy nakupujete).

Pokladní doklad můžete vystavit několika způsoby. Jedním z nejběžnějších je vyplnění do tiskopisu, který seženete v papírnictví.

blank

Vzor vyplněného příjmového pokladního dokladu

V papírnictví se můžete setkat i s tiskopisem, který má v názvu „Příjmový – výdajový pokladní doklad“. Tento doklad můžete použít jako příjmový i jako výdajový. Aktuálně nehodící se variantu v názvu doklady vždy přeškrtněte, aby bylo jasné, jaký doklad vystavujete.

Kdo dostane originál pokladního dokladu

Bývá zvykem, že originál pokladního dokladu si ponechává ten, kdo peníze vydává, zatímco kopii dostane strana, která hotovost přijímá.

TIP: Potřebujete kromě pokladních dokladů vystavovat i faktury? Přečtěte si našeho velkého průvodce fakturací.

Elektronické vystavování pokladních dokladů

Pokladní doklady můžete vystavovat i elektronicky. Umí to třeba fakturační služba iDoklad. Z ní si snadno už vypsaný pokladní doklad vytisknete ve dvou kopiích. Stačí ho podepsat, předat protistraně a máte hotovo.

blank

Takto vypadá vzor pokladního dokladu vystavený službou iDoklad.

Naučte se vystavovat i další doklady

Pokud vás zajímá, jak se liší doklad o zakoupení a příjmový pokladní doklad, podívejte se na příslušnou lekci v naší mini akademii pro začínající podnikatele. Daňový poradce Jaroslav Veselka v ní vysvětluje detaily.

V on-line mini akademii najdete i další důležité informace pro podnikatele. Vyznáte se v daních, zjistíte, jak správně fakturovat, jak uzavírat smlouvy s klienty a jak si správně nastavit cenu za svoje zboží a služby. Přihlaste se do mini akademie a překonejte všechny nástrahy, které na začátečníky číhají.

Pro začínající podnikatele je vstup do akademie zdarma.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 16
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek