Datum publikace 19. 11. 2021 Sdílet článek

Jak se liší datum uskutečnění zdanitelného plnění a datum vystavení faktury

Author Seyfor, a. s. 2 minuty čtení 59
Náhledový obrázek

Datum uskutečnění zdanitelného plnění (DUZP nebo také datum UZP) a datum vystavení faktury jsou jedny ze základních údajů, které musí na fakturách uvádět plátci DPH. I když tyto údaje bývají často stejné, není to pravidlem. Setkáte se i s případy, kdy je datum vystavení faktury dříve než DUZP.

Rozdíl mezi datem vystavení faktury a datem uskutečnění zdanitelného plnění vyplývá už z jejich povahy.

Zatímco datum vystavení faktury říká, kdy jste tento doklad vydali, DUZP obvykle označuje den:

  • kdy jste předali zboží zákazníkovi,
  • kdy jste dodali smluvenou službu,
  • nebo kdy jste vydali daňový doklad – pokud to bylo ještě před dodáním služby.

Znamená to, že DUZP může být jiné než datum vystavení faktury.

Datum vystavení faktury dříve než DUZP

V praxi je obvyklé, že datum uskutečnění zdanitelného plnění a datum vystavení faktury je stejné. Většina podnikatelů totiž vystavuje faktury až ve chvíli předání zboží nebo těsně po dodání dané služby.

Neplatí to ale vždy. Někdy také fakturu vystavíte dříve, než klientovi dodáte zboží.

Například pokud provozujete stavebniny a chcete si předem připravit doklady ke zboží, které druhý den ráno povezete zákazníkovi. V takovém případě je datum UZP pozdější než datum vystavení faktury

Platí to ovšem pouze u zboží. Pokud s předstihem vystavíte fakturu za služby, datum uskutečnění zdanitelného plnění je stejné jako datum vystavení faktury.

Datum vystavení faktury později než DUZP

Fakturu můžete také vystavit až po uskutečnění zdanitelného plnění. Podle § 28 odst. 5 zákona o DPH to ale musíte udělat do 15 dnů od dne, kdy vznikla povinnost přiznat daň nebo plnění.

Tedy maximálně do 15 dnů od data UZP.

Pokud tuto povinnost porušíte, hrozí vám pokuta až 2 miliony korun.

DUZP a datum přijetí faktury

Datum uskutečnění zdanitelného plnění je zásadní pro to, abyste mohli doklad zařadit do správného zdaňovacího období. A tedy přiznat DPH na výstupu nebo uplatnit odečet DPH na vstupu. Podle toho, zda jste dodavatelem nebo odběratelem daného zboží či služeb.

Pokud jste v pozici zákazníka, je pro vás kromě DUZP důležité i datum přijetí faktury. Může se totiž stát, že každé datum spadá do jiného zdaňovacího období.

V takovém případě je rozhodující období, ve kterém jste fakturu dostali. Teprve na základě přijaté faktury můžete nárokovat vrácení DPH. Stát pak má povinnost vám zaplacené DPH vyplatit.

Pamatuje však, že se toto pravidlo týká pouze odběratelů. Dodavatelé odvádí DPH vždy ve zdaňovacím období, do kterého spadá DUZP. Bez ohledu na to, kdy vystaví fakturu.

Další informace o DPH, účetnictví a podnikání najdete v naší mini akademii pro začínající podnikatele. V novém portálu, na kterém vás čekají výuková videa od expertů na daně, účetnictví, marketing a právní stránku podnikání.

 

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 16
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek