Datum publikace 19. 07. 2022 Sdílet článek

Snižte si odvody odpočtem DPH

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 4
Náhledový obrázek

Jako plátce DPH odvádíte státu daň, kterou vyberete od svých zákazníků v ceně zboží. Obvykle ale také nakupujete suroviny, součástky nebo stroje. Stáváte se tedy poplatníkem daně – DPH platíte dodavateli. Abyste DPH nemuseli platit dvakrát, využijte nárok na odpočet DPH. Zjistěte, za jakých podmínek je to možné a jak si díky odpočtu daně snížíte odvody finančnímu úřadu.

Rozdíl DPH na výstupu a na vstupu

Při nákupu surovin či zboží platíte cenu navýšenou o DPH. Jde o tzv. DPH na vstupu. Ze surovin vyrobíte produkt, který následně prodáte svým zákazníkům. Jako plátci DPH musíte odvádět daň státu, proto cenu pro zákazníky navýšíte o DPH – to je DPH na výstupu.

Při uplatnění odpočtu si můžete daň zaplacenou dodavateli (DPH na vstupu) odečíst od daně vybrané od odběratelů (DPH na výstupu) a státu odvedete na daních pouze jejich rozdíl. Odvody si takto můžete snížit až na nulu nebo dokonce dosáhnout nadměrného odpočtu, kdy vám stát vrátí přeplatek.

Podmínkou je daňový doklad

Nárok na odpočet daně můžete uplatnit, pokud nakoupené zboží využijete ke svému podnikání, tedy k výrobě produktu nebo k zajištění služby, kterou budete nabízet svým zákazníkům. Jakmile zboží využijete částečně i pro soukromé účely, máte nárok jen na část odpočtu. Pokud třeba používáte služební auto i k soukromým jízdám, uplatníte odpočet v poměrné výši.

Možnost odpočtu DPH máte pouze s daňovým dokladem k nakoupenému zboží. Pokud máte chybný daňový doklad nebo jej dostanete pozdě, odpočet uplatnit nemůžete.

TIP: Čtěte, jaké náležitosti musí splňovat daňový doklad.

Jak uplatnit nárok na odpočet

O odpočet DPH žádáte v přiznání k DPH, které podáváte pravidelně 25. den v měsíci po zdaňovacím období. To bývá obvykle měsíční, může být i čtvrtletní. Žádáte vždy o odpočty DPH za všechny nákupy v daném období, u kterých můžete nárok na odpočet uplatnit.

Požádat o odpočet DPH můžete do 3 let od konce zdaňovacího období, ve kterém vám na něj vznikl nárok.

Pokud jste nově registrovaní plátci DPH, můžete si do přiznání k DPH zahrnout odpočet na nákup zásob a majetku v uplynulých 12 měsících. Samozřejmě pokud k němu máte daňové doklady.

Na co si dát pozor

Abyste zbytečně nepřišli o nárok na  DPH odpočet a možnost snížit si odvody, vždy si kontrolujte:

  • správně vyplněné údaje na daňovém dokladu – v případě chybně uvedené nižší daně si ji můžete odpočítat jen do této výše, u vyšší daně je zase odpočet možný pouze do správné výše daně dle zákona.
  • seznam nespolehlivých plátců daně – pokud by na něm byl váš dodavatel a DPH neodvedl, bude ji finanční úřad vyžadovat po vás a nárok na odpočet tím ztrácíte.

TIP: Čtěte, jak si ověřit spolehlivost plátců DPH.

Využíváte-li fakturační program iDoklad, snadno s ní vystavíte daňový doklad bez chyb. Program doplní důležitá data, spočítá DPH a ověří i spolehlivost plátce DPH.

Nejste si jistí, zda máte na odpočet DPH nárok?

S pochopením odpočtů DPH vám pomůže naše mini akademie. Pro začínající podnikatele je zdarma a provede vás nejen daněmi, ale i účetnictvím, fakturací, cenotvorbou a dalšími oblastmi, které podnikatele mohou nejen v začátcích potrápit.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 16
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek