Datum publikace 21. 04. 2023 Sdílet článek

Návod: jak na zápis změn do obchodního rejstříku

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 9
Náhledový obrázek
Změna jednatele, společníka nebo stěhování sídla. To jsou příklady častých situací, ve kterých musíte zapsat změny do obchodního rejstříku.

Pokud se některá z informací o vaší firmě změní, musíte ji do obchodního rejstříku zanést bez zbytečné prodlevy. Základní lhůta je 15 dnů, hodnotí se ale individuálně. Kvůli změnám totiž často potřebujete aktualizovat listiny, které slouží jako podklad pro zápis, a jejich vyhotovení může zabrat více času.

Počítejte ale s tím, že po uplynutí 15 dnů může o zápis změny požádat i další osoba. Musí prokázat, že má tzv. právní zájem na zápisu. Poté podá návrh a přiloží dokumenty potvrzující změnu.

Pokud jste například prodali svoji firmu a skončili ve funkci jednatele, ale nový majitel neaktualizoval údaje v obchodním rejstříku, můžete sami požádat o změnu a vaše vyškrtnutí.

TIP: Přečtěte si, jak postupovat při změně jednatele.

Jak zapsat změnu do obchodního rejstříku

Na výběr máte ze dvou možností:

1. Podání na soud

Změny uveďte do tzv. inteligentního formuláře. Vyplněný formulář si stáhněte v pdf souboru. Nachystejte si dokumenty, které potvrzují změny. Pokud budete zanášet údaje o nové osobě, musíte doložit její úředně ověřený souhlas – pokud nevyplývá z jiných připojených listin.

Žádost o změnu údajů podáte písemně nebo elektronicky. Pošlete ji datovou schránkou, nebo pokud máte elektronický podpis, tak i e-mailem.

Dokumenty odešlete svému rejstříkovému soudu. To je krajský soud regionu, ve kterém vaše firma sídlí. Pro Prahu platí výjimka – jejím rejstříkovým soudem je Městský soud v Praze (ne Krajský soud v Praze).

Pozor – soudy jsou organizované podle staré krajské struktury. Například ačkoliv nyní existuje samostatný Zlínský kraj, soudně spadá Zlín stále pod Krajský soud v Brně (jako v minulosti). Ten má ve Zlíně svoji pobočku.

Za změnu či doplnění zápisu v obchodním rejstříku zaplatíte 2000 Kč. Peníze pošlete převodem na účet příslušného soudu, nebo je uhradíte kolkem.

2. Podání přes notáře

Další variantou je zápis změny do obchodního rejstříku notářem. Ta je možná pouze za splnění následujících podmínek:

  • zapisované skutečnosti mají podklad v notářském zápisu,
  • tento zápis obsahuje kladné vyjádření o legalitě obsahu podkladového notářského zápisu,
  • prokázali jste další formality předložením příslušných listin.

Výhodou je rychlost. Notář může zápis udělat v ten samý den, kdy vytvořil podkladový notářský zápis (např. zápis o rozhodnutí valné hromady o odvolání jednatele). Nemusíte ani vyplňovat formulář jako v prvním případě, notář se o vše postará.

Pokud změnu řešíte přes notáře, zápis do obchodního rejstříku vás vyjde na 1000 Kč.

Kdy za zápis změny do obchodního rejstříku neplatíte

Poplatek se vás netýká, pokud se jedná o:

  • zápis firmy jejíž úpadek či blížící se úpadek se řeší v insolvenčním řízení, v němž již bylo vydáno rozhodnutí o úpadku,
  • zápis údajů o spolku, pobočném spolku, odborové organizaci, organizaci zaměstnavatelů, nadaci, nadačním fondu, ústavu a obecně prospěšné společnosti,
  • výmazu osoby nebo svěřenského fondu z veřejného rejstříku.

Které povinnosti se týkají eseróček

Vyznat se ve všech zákonech je složité – proto jsme pro majitele firem připravili online mini akademii. Podívejte se hlavně na modul S. R. O. věnovaný povinnostem a specifikům těchto firem. Začínající podnikatelé a uživatelé iDokladu mají vstup do mini akademie zdarma.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 16
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek