Datum publikace 29. 06. 2021 Sdílet článek

[Novinka v iDokladu] Jsme připravení na OSS. E-shopaři tím ušetří čas a vystaví fakturu bez chyb

Author Seyfor, a. s. 2 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Pokud jste plátci DPH nebo identifikovaná osoba a prodáváte zboží neplátcům do zemí EU, určitě víte o tzv. One Stop Shopu – novém nástroji na snížení administrativy spojené s odvody DPH. iDoklad je na tuto legislativní novinku připravený a usnadní vám fakturaci tím, že vám dá při vystavování faktury na výběr správnou sazbu daně.

Začněme příkladem. Provozujete e-shop s hračkami a patříte mezi plátce DPH. Většinu vašeho obratu tvoří zákazníci z Česka, ale daří se vám čím dál víc prodávat i na Slovensku, v Rakousku a Německu.

Protože jsou vaši zákazníci neplátci DPH, museli jste doposud hlídat, kolik jste do dané země EU prodali – a pokud jste hranici překročili třeba na Slovensku a Rakousku, čekala vás registrace u finanční správy v Bratislavě a Vídni.

Od 1. 7. se administrativa usnadňuje. Můžete totiž využívat tzv. One Stop Shop (OSS, režim jednoho správního místa). Pokud za rok prodáte do všech zemí EU mimo ČR zboží v hodnotě 10 000 eur, stačí vám jediná registrace, a to u české finanční správy na portálu Moje daně – v ČR daň také odvedete a úředníci částku rozdělí mezi členské státy EU.

Přečtěte si článek, který vysvětluje režim jednoho správního místa do detailu >>

iDoklad vám dá na výběr sazbu DPH

V iDokladu jsme se na legislativní změnu připravili v předstihu. Pokud jste u Finanční správy ČR registrovaní v OSS režimu, zakliknete tuto možnost v nastavení iDokladu – checkbox Režim OSS.

blank

V Nastavení firmy vyberete možnost Režim OSS.

Při vystavování faktury je OSS režim nastaven automaticky – checkbox Doklad je v režimu OSS.

Příslušná sazba DPH se na fakturu načte podle státu, ze kterého pochází váš zákazník. Jinak fakturu vystavíte a odešlete zákazníkovi tak, jak jste zvyklí.

blank

Vystavování faktury pro zákazníka z Maďarska. Sazba DPH 27 % se zobrazí automaticky.

  • Podobně jako v ČR má většina zemí EU víc sazeb DPH. Jen výjimečně jsou to ale více než 2 sazby. Pokud váháte, kterou sazbu zvolit, tak na webu Finanční správy ČR již brzy najdete přesnou specifikaci.

S přiznáním DPH vám pomůže účetní

Faktury do zahraničí budete mít správně vystavené. Pak je stačí předat účetnímu, který vám každý kvartál pomůže s daňovým přiznáním v režimu OSS.

Pokud šikovného účetního teprve hledáte, najdete ho v katalogu iDoklad pozitivních účetních.

Související články

Lepší přehled o podnikání v mobilní appce a další novinky

03. 04. 2024 2 minuty čtení 10
Přečíst článek

Připravujeme iDoklad na změny DPH: po Novém roce si zkontrolujte sazby

18. 12. 2023 1 minuta čtení 117
Přečíst článek