Datum publikace 14. 01. 2019 Sdílet článek

[Novinky] Generujte podklady k daňovému přiznání podle skutečných výdajů a nenechte se tahat za nos při proplácení vaší faktury

Author Seyfor, a. s. 4 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Do loňského roku jste v iDokladu mohli generovat podklady pro přiznání k dani z příjmů jen při uplatnění paušálních výdajů. Pokud jste v roce 2018 evidovali své výdaje, můžete si nově vygenerovat podklady pro uplatnění skutečných výdajů. A díky další novince hned uvidíte, jestli už si klient fakturu zobrazil nebo ne.

Uplatňujte skutečné výdaje pomocí iDokladu

Uplatnit skutečné výdaje při daňovém přiznání může být někdy výhodnější než paušál. Musíte si však své výdaje celý rok evidovat. Pokud to děláte v iDokladu, můžete si odteď ve třech kliknutí vygenerovat podklady pro finanční úřad.

Jak to správně nastavit

  1. Jděte do Nastavení, klikněte na Firma a Účetní údaje. Tam můžete nově vybrat „Typ účetnictví.“

    blank

  2. V záložce „Typ účetnictví“ vyberte „Daňová evidence – paušální výdaje“ nebo „Daňová evidence – skutečné výdaje.“ iDoklad pak automaticky nastaví zvolený typ účetnictví jako výchozí způsob uplatňování výdajů při generování podkladů pro přiznání k dani z příjmů. Pány nastavení jste ale vy. Pokud chcete, zvolte ručně jiný typ účetnictví a tedy způsob uplatňování výdajů.
  3. V detailu faktury vpravo nahoře nově najdete políčko „Zahrnout do přiznání k dani z příjmů.“ Políčko je primárně zaškrtnuté, protože do příjmů a skutečných výdajů můžete zahrnout pouze úhrady dokladů se zatrženým políčkem. Odškrtněte ho u dokladů, které do přiznání nezahrnujete.

    blank

Vygenerujte podklady ve 3 krocích

Jděte na úvodní stránku vašeho iDokladu. Pod záložkou Finance -> Daň z příjmů FO vidíte seznam „Historie podání.“ Tam najdete záznam o posledním generovaném přiznání za jednotlivé roky a také tlačítko „Generovat nové přiznání.“ Tím spustíte průvodce pro generování podkladů.

blank

Průvodce vás provede 3 kroky:

  1. Vyplňte základní údaje o vás a vašem podnikání. Většinu informací za vás automaticky doplní iDoklad, pokud máte vše správně nastaveno.

    blank

  2. V sekci „Uplatnění nákladů„ máte automaticky zvolený způsob, jakým chcete uplatnit náklady v přiznání. V levé části vidíte přehled celkových příjmů, napravo potom celkové výdaje.
    • Do příjmů a skutečných výdajů můžete pomocí políček zahrnout nespárované bankovní pohyby a pokladní doklady. Mezi ně patří například poplatky za bankovní transakce, leasingové splátky a další transakce, ke kterým nenáleží spárovaná faktura v iDokladu.
    • U skutečných výdajů zadejte ostatní náklady, které neevidujete v iDokladu, ale chcete, aby se v přiznání promítly do nákladů. Veškeré výdaje sečtěte dohromady a zadejte jako jednu částku:

      blank

    • Ve spodní části stránky vám iDoklad ukazuje „Základ daně“ a „Daň.“ Částka daně je již snížená o slevu na poplatníka. Ostatní slevy na dani uplatníte až na daňovém portálu.
    • Pokud jste si vybrali uplatňování výdajů paušálem, iDoklad vám pohlídá jejich strop. Ten se totiž oproti minulým rokům snížil na 1 milion korun. iDoklad výdaje započítá jen v maximální povolené výši a ještě vás na to upozorní.
    • Při stisknutí tlačítka „Generovat“ vás iDoklad upozorní na výhodnější způsob uplatňování výdajů, pokud generujete přiznání podle paušálních výdajů a výhodnější by pro vás přitom byly skutečné výdaje (nižší daň z příjmů).
    • Na konci generování se vytvoří soubor s příponou epo2. iDoklad ho uloží na disk, zpravidla do stažených souborů.
  3. V posledním kroku získáte odkaz na daňový portál a vygenerovaný soubor na něj nahrajete. Slevy a daňová zvýhodnění zadáváte také přímo tam (netýká se slevy na poplatníka).

    blank

Už žádné „Já to ještě nečetl…“ V iDokladu uvidíte přesný čas otevření vaší faktury

Fakturu odkazem již znáte. Je dostupná na všech typech účtů iDokladu a šetří čas. Stačí totiž vygenerovat odkaz a ten poslat příjemci faktury. A právě faktury odkazem jsme nyní ještě o něco vylepšili.

  • Přidali jsme nový sloupec v záložce „Adresář – historie e-mailů“ – Datum přečtení.
    • Když odešlete fakturu pomocí odkazu a adresát ji otevře, objeví se v tomto sloupci datum a čas přečtení.
      blank
  • Vidíte tak naprosto přesně, zda a kdy klient viděl vaši fakturu. A máte další páku na potížisty s proplácením faktur.

Související články

Lepší přehled o podnikání v mobilní appce a další novinky

03. 04. 2024 2 minuty čtení 10
Přečíst článek

Připravujeme iDoklad na změny DPH: po Novém roce si zkontrolujte sazby

18. 12. 2023 1 minuta čtení 117
Přečíst článek