Datum publikace 11. 11. 2021 Sdílet článek

Objednávky a vše, co v nich musíte mít

Author Seyfor, a. s. 2 minuty čtení 13
Náhledový obrázek

Objednávka je dokument, se kterým se setkáváme prakticky denně a považujeme jej za samozřejmost. I ona ale musí splňovat jisté náležitosti a jejich vyplňování zabere čas. Proč si tedy neusnadnit práci vhodným softwarem?

Co je to objednávka?

Jde o obchodní písemnost, která se tak řadí vedle dalších obdobných dokumentů jako např. poptávka, nabídka či kupní smlouva. Objednávku obvykle vyřizujete na základě nějaké poptávky, ať už se jedná o potřebu nákupu určitého zboží, či jako odpověď na přijatou nabídku. Tak jako tak, objednávka je závazný dokument a jakékoliv podmínky a okolnosti v objednávce obsažené je nutné dodržet.

Jaké jsou náležitosti objednávky?

Coby obchodní dokument se obsah objednávky řídí danými požadavky. Pokud proto tvoříte objednávku ručně na papír, musíte do ní zahrnout následující údaje: 

  • pořadové číslo objednávky a datum zadání,
  • přesný popis objednávaného zboží včetně obchodního názvu,
  • požadované množství a cena,
  • dodací termín a preferovaný způsob dodání,
  • způsob provedení platby (hotovost, poukázka, příkaz k úhradě apod.),
  • způsob, jakým má být objednávka potvrzena prodejcem (např. vrácení kopie poštou či potvrzení e-mailem),
  • kontaktní údaje objednavatele i dodavatele.  

Takovou objednávku můžete zaslat buď v papírové formě poštou či na odpovídajícím formuláři, či ústně při osobní schůzce či telefonátu. Rovněž mějte na paměti, že každá objednávka musí být potvrzena prodejcem a slouží i jako základ pro fakturu.

Nechte tužku a papír minulosti

Vypisování objednávek není zrovna nejrychlejší činnost. Existují ale způsoby, jak ušetřit čas v jiných oblastech, a jedním z nejvhodnějších je  online fakturační službou iDoklad. Ta vám kromě uživatelské přívětivosti nabídne i širokou paletu užitečných funkcí, se kterými můžete fakturaci či tvoření cenových nabídek zvládnout za zlomek času a bez nutnosti ručního vypisování. 

A co víc,  iDoklad si můžete vyzkoušet zcela zdarma. Stačí jen vyplnit registrační formulář a můžete se stát dalším z více než 200 000 spokojených zákazníků, kteří v iDokladu vystavili již přes 7 200 000 faktur.  

Pomoc do začátků

Znalost náležitostí objednávky patří k povinné výbavě každého podnikatele. Každý ale někdy začínal a pokud jste se i vy vydali na dráhu podnikání teprve nedávno, určitě využijete každou radu a pomoc. Pro tento účel jsme vytvořili online Mini akademii, ve které naleznete přes 30 názorných videí v celkové délce 8 hodin. V nich vám nabídneme mnoho rad, tipů a triků nejen pro objednávky, ale také pro řadu dalších oblastí každodenní podnikatelské praxe. 

Pro začínající podnikatele je navíc Mini akademie přístupná zcela zdarma.

Související články

DUZP: víte, jak na něj?

25. 07. 2024 5 minut čtení 0
Přečíst článek

[Návod pro OSVČ] Jak si vypočítat zdravotní a sociální pojištění nebo důchod

31. 05. 2024 5 minut čtení 30
Přečíst článek