Datum publikace 20. 09. 2023 Sdílet článek

První platba do zahraničí. Co je IBAN a za jak dlouho peníze dorazí na účet

Author Seyfor, a. s. 4 minuty čtení 2
Náhledový obrázek
Ať už posíláte svou první platbu do zahraničí, nebo sami očekáváte transakci z Německa či Slovinska, bez základní znalosti o IBAN to nepůjde. Vysvětlíme, co číslo znamená, kde ho najdete a co si před platbou mimo Česko zkontrolovat.

Tento článek je pro podnikatele, kteří se zahraničními partnery a platbami teprve začínají. Pokud nejste nováček, přečtěte si třeba o tom, kdo komu platí DPH při fakturaci do zahraničí.

Co je to IBAN 

Když v aplikaci internetového bankovnictví rozkliknete zahraniční platbu, vedle posílané částky a variabilního symbolu budete s velkou pravděpodobností muset vyplnit také kolonku IBAN příjemce.

Jedná se o mezinárodní číslo bankovního účtu (IBAN = International Bank Account Number), díky kterému banky v zahraničí snadno poznají, odkud platbu posíláte a rychle ověří, jestli je důvěryhodná. Platbu bez IBAN v některých případech také zadáte, ale může dorazit se zpožděním.

Správný formát mezinárodního čísla účtu 

IBAN obsahuje číslice i písmena, celkem má unikátní kód až 34 znaků. Pro Velkou Británii vypadá IBAN například takhle: GB33BUKB20201555555555 a pro Německo následovně: DE75512108001245126199.

Podle prvního znaku poznáte, z jaké země platba míří. Pro Česko je zkratka CZ, pro Německo DE a například Slováci používají SK.

Podívejte se na ukázkový příklad českého IBAN, včetně všech jeho částí v tabulce:

Příklad IBAN z Česka

CZ1530304575234143212348

IBAN v tištěné podobě

CZ15 3030 4575 2341 0121 2348

Kód země

CZ

Kontrolní číslice (chybně zadané bankovní systém rozpozná a zamezí provedení platby)

15

Kód banky

3030

Předčíslí

4575 23

Číslo účtu

41 0121 2348

Ukázkový IBAN s rozložením na jednotlivé části.

Pokud vyplňujete IBAN příjemce při platbě, všechny znaky uvádějte bez mezer. V tištěných materiálech oddělte každý čtvrtý znak mezerou, ať se číslo snáz čte.

Pokud byste se spletli a IBAN při transakci uvedli ve špatném formátu, aplikace internetového bankovnictví vás upozorní a provedení platby zamezí.

Tip: Fakturování mimo Česko má řadu specifik. Čtěte, jak vystavit fakturu do zahraničí.

Jak a kde zjistíte číslo IBAN 

Když posíláte platbu do zahraničí, třeba dodavateli materiálu, požádejte ho o kontaktní údaje, včetně IBAN. Pokud je to naopak, někdo posílá peníze z ciziny vám, včas mu poskytněte potřebné údaje, ať se po nich nemusí pídit.

Abyste zjistili své IBAN číslo, nemusíte do banky. Každý český účet má i vlastní mezinárodní číslo, najdete ho obvykle ve svém internetovém bankovnictví – klikněte na informace o účtu. Vedle svých zůstatků uvidíte klasické číslo účtu, IBAN i tzv. BIC či SWIFT kód.

Tip: Logika vytvoření IBAN je jasná, proto ho můžete snadno vygenerovat na základě svého čísla účtu. Třeba v IBAN kalkulačce České národní banky.

K čemu je BIC a SWIFT?

Vedle IBAN se pravděpodobně setkáte i s pojmy BIC (Business Identifier Codes) či SWIFT – jde o mezinárodní kódy, podle kterých se odlišují jednotlivé banky či finanční instituce. Tyto kódy pomáhají bankám rychle zpracovat transakce v cizích měnách.

Informace o kódu ke svému účtu opět najdete v informacích o svém účtu, vždy obsahuje 8 až 11 znaků. U transakcí napříč státy EU nejsou BIC/SWIFT kódy od roku 2016 povinnou součástí transakce.

Jak na platbu z českého účtu do zahraničí

Zadejte všechny potřebné údaje, včetně IBAN i případně BIC/SWIFT, a klikněte na tlačítko Odeslat. K platbě za hranice nepotřebujete žádný speciální účet, stačí klasický český.

Pokud obchodujete v rámci Evropy, nejčastěji se setkáte s tzv. SEPA platbou – platbou v eurech v rámci SEPA prostoru (Single Euro Payments Area), kam spadají všechny země EU, včetně Velké Británie, Švýcarska, Norska či Islandu. Seznam všech zemí najdete na mapce Evropské centrální banky.

Výhodou SEPA platby jsou nízké poplatky. V minulosti vycházely platby na několik stovek, dnes jde o poplatky v řádu korun, někdy úplně zadarmo.

Pokud ovšem posíláte peníze mimo Evropu, výši poplatků si předem ověřte. Vyhnout se jim můžete například při transferu pomocí služby PayPal nebo Revolut účtu – výměna měny a odeslání peněz do zahraničí je pak ve většině případů bez poplatků.

Podnikejte lépe než doposud

Máte správně nastavené ceny? Opravdu vám na fakturách nic nechybí? V naši mini akademii vás odborníci provádí nástrahami byznysu. Pro začínající podnikatele a podnikatelky zdarma.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 16
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek