Datum publikace 14. 12. 2022 Sdílet článek

Kdo komu platí DPH při fakturaci do zahraničí

Author Seyfor, a. s. 4 minuty čtení 16
Náhledový obrázek
Plátce, neplátce, identifikovaná osoba, reverse charge, vrácení DPH… Udělejte si pořádek v pravidlech fakturace do zemí (a ze zemí) EU. Zjistěte, kdy odvádíte DPH vy a kdy to má za úkol váš obchodní partner ze zahraničí.

V článku používáme spojení fakturace do zahraničí, kterým rozumíme obchodování v rámci EU. Pro fakturaci mimo EU platí jiná pravidla.

Když do zahraničí fakturuje plátce DPH

Bořek je konzultant softwaru SAP. Jeho příjmy se dlouhodobě pohybují kolem 2 mil. korun ročně, a proto je plátcem DPH. Většinu zákazníků má v Česku, ale dostal se k zakázce pro Rakušany. Když projekt dokončil, vystavuje fakturu.

V takovém případě se na něj vztahuje režim přenesené daňové povinnosti (občas se používá obrat reverse charge). To znamená, že klientovi vystaví fakturu bez DPH a povinnost odvést daň z přidané hodnoty má pouze rakouská firma, pro kterou odvedl objednanou práci.

Na faktuře Bořek uvede, že daň v rámci přeneseného režimu odvádí zákazník – v angličtině nebo němčině. Účetní Jaroslav Veselka podotýká v mini akademii pro začínající podnikatele, že „při kontrole z finančního úřadu musíte zajistit český překlad daňových dokladů.“ Proto bychom Bořkovi doporučili, aby fakturu rovnou vystavil dvojjazyčně.

Bořka se ještě týká povinnost souhrnného hlášení. Každý měsíc musí uvést veškerou fakturaci do jiných členských zemí EU.

Když do zahraničí fakturuje neplátce DPH

Taťána je architektka na začátku kariéry. DPH neplatí, protože nemusí. Pracovala ale pro polskou firmu a nyní má za odvedenou práci vystavit fakturu.

V takovém případě se Taťána musí stát tzv. identifikovanou osobou. Daňová poradkyně Vladimíra Přibylová v mini akademii vysvětluje, že se jedná „o speciální formu plátce DPH, která vznikla právě pro situaci, kdy povinnost přiznat daň vyplynula spíše nahodile. Proto se podnikatel nemusí hned stát plátcem DPH a vstoupit do kolotoče nových povinností.“

Prakticky to tedy znamená, že Taťána v Polsku působí jako plátce DPH, ačkoli jím v Česku není. Situace je tedy stejná jako u Bořka – Taťána fakturuje přeneseně, tj. vystaví fakturu bez DPH, které odvede polský zákazník.

Tip: Zjistěte, jak se stát identifikovanou osobou.

Když nakupuje v zahraničí plátce DPH

Pokud si konzultant Bořek pořídí od francouzského dodavatele (plátce DPH) zboží, které využije pro své podnikání, může ho nakoupit bez DPH. Tím spadá do režimu reverse charge a povinnost přiznat a odvést DPH je na něm – do svého pravidelného daňového přiznání k DPH uvede nákup a zaplatí daň v Česku.

Na faktuře od Francouzů tedy Bořek dostane částku bez DPH.

Tip: Pokud by Bořek v zahraničí nakoupil s DPH (opět platí, že se musí jednat o plnění pro účely podnikání), může si požádat o vrácení daně. Zařídí to přes Finanční správu, vždy do 30. září za předešlý rok. Více informací o vrácení DPH ze zahraničí najdete v samostatném článku.

Když nakupuje v zahraničí identifikovaná osoba

Z příkladu výše už víme, že se Taťána stala identifikovanou osobou. Pokud si od plátce DPH z Portugalska pořídí zboží k podnikání, může nakoupit bez DPH – musí však Portugalcům sdělit své DIČ, které získá při registraci jako identifikovaná osoba.

Přiznání a odvedení daně je na Taťáně a udělá to v Česku.

Když nakupuje v zahraničí neplátce DPH

Ivana podniká v online marketingu a roční obrat má dlouhodobě kolem 500 tis. korun. DPH neplatí a nikdy do zahraničí nefakturovala – není tedy identifikovanou osobou.

Pokud se Ivana rozhodne pro nákup z ciziny od neplátce DPH, pořizuje za cenu bez DPH.

Pokud bude dodavatelem plátce DPH, nakupuje Ivana za cenu včetně DPH v příslušné členské zemi EU. Jen si musí hlídat, aby v kalendářním roce od podnikatelů z EU nenakoupila za více než 326 tis. Kč (bez DPH) – pokud částku přesáhne, stane se identifikovanou osobou.

Potřebujete o DPH vědět víc?

Projděte si příslušné lekce v naší video akademii pro začínající podnikatele. Jaroslav Veselka a Vladimíra Přibylová vám vysvětlí vše podstatné, co potřebujete při rozjezdu podnikání nebo živnosti. A možná vám přijdou vhod i další lekce o daních, účetnictví, cenotvorbě či smlouvách. Začínající podnikatele mají vstup do mini akademie zdarma.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 16
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek