Datum publikace 14. 08. 2023 Sdílet článek

Zdravotní a sociální pojištění pro OSVČ v roce 2023 – víte, jak spočítat zálohy?

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 21
Náhledový obrázek
Mezi základní povinnosti živnostníků patří platba zdravotního a sociální pojištění, kterou OSVČ přispívají do celého sociálního a zdravotního systému. Víte ale, jak se vlastně zálohy na pojistné počítají a jaká mají minima? Přesně na to se podíváme na následujících řádcích.

Povinné odvody OSVČ na sociálním a zdravotním pojištění

Okamžikem založení živnosti vám vzniká povinnost platby povinných záloh na zdravotní a sociální pojištění, kdy první jmenované hradíte zdravotní pojišťovně a druhé na účet České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Ze zákona máte povinnost se ke zmíněným odvodů, přihlásit nejpozději do 8 dnů od založení živnosti.  A proč vlastně tyto povinné odvody OSVČ platí? Zdravotní pojištění vám zajistí přístup ke zdravotní péči. Platbou sociálního pojištění přispíváte na důchody a podílíte se na státní politice zaměstnanosti.

Co je to vyměřovací základ a minimální odvody

OSVČ podnikající první rok vycházejí z tzv. minimálního měsíčního vyměřovacího základu, který se liší pro zdravotní i sociální pojištění:

  • sociální pojištění: pro rok 2023 platí min. vyměřovací základ 10 081 Kč.
  • zdravotní pojištění: pro rok 2023 platí min. vyměřovací základ 20 162 Kč, neboli dvanáctinásobek poloviny průměrné měsíční mzdy. 

Váš vyměřovací základ se odvíjí od zisku, tj. rozdílu příjmů a výdajů uvedených v posledním daňovém přiznání. S tímto vám může pomoci online fakturační služba iDoklad, kde máte všechny faktury a další doklady přehledně na jednom místě. Stačí jeden pohled a přesně víte, kolik jste vyfakturovali za měsíc, kvartál nebo celý rok. 

Hodnotu zisku následně vydělíte dvěma, čímž vznikne roční vyměřovací základ. Ten stačí vydělit dvanácti a získáte měsíční vyměřovací základ.

Kromě min. vyměřovacího základu jsou pak stanoveny i minimální odvody. Ty u zdravotního pojištěni činí 2722 Kč, zatímco u soc. pojištění se počítá s částkou 2944 Kč. 

Výpočet záloh na sociální a zdravotní pojištění 

Odvod na sociální pojištění je stanoven na 29,2 % z vyměřovacího základu, zatímco u zdravotního pojištění se vychází z 13,5 % vyměřovacího základu.

Samotný výpočet si vysvětlíme na příkladu stavaře, jenž měl za minulý rok zisk 300 000 Kč. 

  1. Roční vyměřovací základ je 150 000 Kč (polovina zisku)
  2. Měsíční vyměřovací základ je 12 500 Kč (roční základ dělený dvanácti)

Z toho vyplývá následující

  • záloha na sociální pojištění pro rok 2023 bude činit 3650 Kč (29,2 % z 12 500 Kč)
  • oproti tomu záloha na zdravotní pojištění pro rok 2023 bude činit 2722 Kč (tj. minimální odvody), neboť měsíční vyměřovací základ je u našeho stavaře nižší, než minimální vyměřovací základ pro zdrav. pojištění.

Odpuštění odvodů

OSVČ měli během koronavirové krize možnost odpustit si minimální zálohy na sociální i zdravotní pojištění, a to konkrétně od března do srpna 2020. Díky tomu se podnikatelům snížilo celkové pojistné o částku, která odpovídala minimálním zálohám na důchodové pojištění za půl roku.

Tato možnost nicméně skončila v září 2020 a v současnosti ji již nemůžete využít.

Odvody zaměstnavatele za zaměstnance

Zaměstnanci obě zmíněná pojištění platí také, avšak ne přímo. Místo toho je za ně odvádí zaměstnavatel, zatímco zaměstnancům je následně strženo ze mzdy. Sluší se zde zmínit, že zaměstnavatel nemá k placení pojistného žádné povinnosti.

Na straně zaměstnance se odvody počítají z vyměřovacího základu, který je tvořen součinem úhrnů příjmů a procentní sazby daně. Zaměstnavatel se pak při výpočtu řídí úhrnem všech vyměřovacích základů zaměstnanců, kteří jsou na zdravotním pojištění účastni. 

Pomůžeme vám do začátku

Jde vám z odvodů pro OSVČ hlava kolem? Vyzkoušejte Mini akademii – online soubor 30 videí o celkové délce přes 8 hodin, ve kterých naleznete mnoho užitečných rad, tipů a triků z každodenní podnikatelské praxe. Pro začínající podnikatele je navíc vstup zdarma.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 20
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek