Datum publikace 27. 10. 2022 Sdílet článek

Zrychlete platby díky QR kódu na faktuře

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 1
Náhledový obrázek
Rádi byste zkrátili čekací dobu na proplacení faktury ze strany zákazníků, a zároveň svým klientům chcete platbu usnadnit? Obojího zároveň dosáhnete doplněním svých faktur o QR kód.

Co je to QR kód a jak souvisí s fakturami?

S tímto moderním doplňkem jste se určitě již setkali na různých elektronických dokumentech, turistických místech či třeba v internetovém bankovnictví. Jde o obrazec složený z malých černých čtverců, které lze kombinovat do různých tvarů a zakódovat tak do obrazce digitální informaci. Jde víceméně o stejný princip jako u klasického čárového kódu, ve srovnání s ním ale QR kód umožňuje uložení výrazně většího množství dat.

V kontextu faktur pak můžete QR kód použít k uložení platebních instrukcí. Zákazník tak již při proplácení faktury nemusí ručně zadávat platební údaje – stačí mu jen z faktury QR kód naskenovat a údaje se mu do bankovnictví vyplní automaticky. QR kódy v současnosti podporuje drtivá většina systémů internetového bankovnictví v ČR, není proto důvod tuto praktickou vychytávku nevyužít.

Jak QR kód vytvořím a přečtu?

Nástroje pro generování QR kódu nabízí řada účetních systémů i online aplikací. Mezi ně patří i online fakturační program iDoklad využívající službu QR Platba. S její pomocí můžete do QR kódu vložit všechny údaje potřebné pro proplacení faktury, jako jsou například:

  • datum vystavení a datum splatnosti,
  • DUZP,
  • celková částka,
  • číslo objednávky,
  • předmět fakturace,
  • údaje výstavce i příjemce (IČ a DIČ),
  • a další.

Samotné tvoření kódu je velmi jednoduché. Stačí pouze zadat požadované údaje a následně kód jedním kliknutím vygenerovat. Aby se QR kód na faktuře objevil, stačí uvést český kód IBAN, případně platné číslo účtu, ze kterého se IBAN vygeneruje. Druhou podmínkou je, aby cílová částka byla větší než 0.

Pro přečtení QR kódu pak již zákazníkovi stačí pouze chytrý telefon s bankovní aplikací, která čtení QR kódů podporuje. S pomocí zabudované čtečky klient QR kód přečte za pomoci fotoaparátu mobilu a bankovní aplikace již všechny zakódované údaje vyplní sama.

Usnadnění i pro obchodníka

QR kódy mohou šetřit čas i práci také obchodníkům, kteří s jejich pomocí mohou přenášet údaje z přijatých faktur přímo do svého účetnictví. V případě iDokladu k tomu slouží funkce QR Faktura, která údaje z QR kódu na faktuře automaticky načte veškeré účetní údaje. QR Faktura je navíc integrována s výše zmíněnou QR Platbou a funkce obou služeb jsou tak spojeny v jednom kódu označeném jako QR Platba+F. Pro více informací navštivte nápovědu iDokladu.

Vstupte do světa podnikání s Mini akademií

QR kódy nejsou jediným způsobem, jakým vám usnadníme každodenní podnikání. Pokud oceníte každou dobrou radu a informaci, máme pro vás Mini akademii – online vzdělávací portál zahrnující na 30 videí o celkové délce přes 8 hodin. Názornou formou se zde dozvíte mnoho užitečných tipů a triků z každodenní podnikatelské praxe. Pokud pak na poli podnikání teprve začínáte, je pro vás vstup do Mini akademie zdarma.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 13
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek