Datum publikace 03. 04. 2023 Komentáře 0 Sdílet článek

Brigáda na dohodu o provedení práce – cesta k přivýdělku nejen pro studenty

Author Seyfor, a. s. 4 minuty čtení 12
Náhledový obrázek
Pokud při studiu hledáte zdroj peněz navíc, nejlepším řešením je pro vás dohoda o provedení práce (DPP). Kromě zkušeností a peněz s ní můžete získat i daňové úlevy, kdy u některých brigád můžete pracovat již od 15 let.

Co je dohoda o provedení práce?

Jedná se o zvláštní druh vztahu mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, který se výrazně liší od klasického pracovního poměru. Práci na DPP lze přerušit bez udání důvodu a její délka nesmí přesáhnout 300 hodin ročně. U jednoho zaměstnavatele můžete mít uzavřených více DPP, v takovém případě se ale celkové odpracované hodiny sčítají do zmíněného limitu. Naopak u dohod o práci podepsaných u více zaměstnavatelů platí hodinový limit pro každou smlouvu zvlášť. 

Co obnáší studentská brigáda na dohodu?

Na DPP si mohou přivydělávat i osoby mladší 18 let a pro studenty tak jde o vítanou příležitost k přivýdělku během studia. Pro nezletilé brigádníky ale zároveň platí i určitá omezení daná zákonem. Podle něj mohou brigádně pracovat pouze osoby starší 15 let s ukončenou povinnou školní docházkou. Žáci 9. tříd základní školy, kteří už splňují věkový limit, pak mohou brigádu na dohodu podepsat s tím, že k práci nastoupí až po udělení posledního vysvědčení. 

Brigádníci pod 18 let jsou rovněž omezeni i ve výběru brigády. Podle zákona nesmí nezletilí brigádníci provádět například následující činnosti:

  • prodej alkoholu a/nebo tabákových výrobků,
  • správa hotovosti nebo plateb (např. při práci s pokladnou nebo během stánkového prodeje),
  • práce na noční směny, 
  • těžební a jiné těžké práce.

U povolených činností navíc nesmí denní pracovní doba přesáhnout 8 hodin. 

Odměna a benefity práce na dohodu

Při práci na dohodu je minimální výše odměny určena minimální mzdou, která pro rok 2023 činí 17 300 Kč měsíčně (tj. 103,80 Kč na hodinu). Horní hranice pak není zákonem nijak stanovena a závisí tak čistě jen na dohodě mezi pracovníkem a zaměstnavatelem. 

Co se zaměstnaneckých výhod týče, brigádníci na DPP nemají automatický nárok na výhody plynoucí z práce na hlavní pracovní poměr. Mezi ty patří například dovolená, příplatky za přesčasy, stravné nebo cestovní náhrady. Tyto benefity si ale může student sjednat se zaměstnavatelem smluvně

Jak je to s pojištěním a daněmi?

Pro brigádníky platí stejná pravidla jako pro každou jinou práci na DPP, tj. pokud vaše celková odměna u jednoho zaměstnavatele nepřesáhne 10 000 Kč měsíčně, nemusíte odvádět zálohy na zdravotní a sociální pojištění. Při překročení tohoto limitu se zálohám nevyhnete, na druhou stranu ale máte nárok na nemocenské dávky.

Co se danění týče, ve výchozím stavu se na práci na DPP vztahuje 15% srážková daň, kterou zaměstnavatel strhává přímo z výplaty. Ty si následně můžete zahrnout do daňového přiznání (viz níže). Pokud je ale dohoda o provedení práce jediný váš příjem, vyplatí se vám u zaměstnavatele podepsat prohlášení poplatníka daně. V takovém případě vám zaměstnavatel strhne 15% zálohu na daň z příjmů a odečte od ní daňovou slevu na poplatníka a studenta. 

Jen připomínáme, že pro uplatnění slevy na studenta budete potřebovat potvrzení o studiu a naposledy ji můžete uplatnit za měsíc, kdy jste dosáhli věku 26 let (tj. hranice studijního věku). Rovněž zde také rozhoduje, jak dlouho jste v roce studovali; studentskou slevu lze uplatnit pouze na ty měsíce, kdy jste měli status studenta. Brigádníci, kteří pracovali jen část roku, ale studovali celý rok, si naopak mohou uplatnit slevu na studenta v plné výši, tedy 4020 Kč pro rok 2023.

Studenti a daňové přiznání

S podepsaným prohlášením poplatníka daně v ruce se vám může vyplatit i podání daňového přiznání. Platí to zejména tehdy, když brigádně pracujete jen část roku a měli jste tak zdanitelné příjmy. V takovém případě můžete uplatnit plnou slevu na poplatníka, která pro rok 2023 činí 30 840 Kč ročně. Nebere se přitom ohled na to, jak dlouho daná výdělečná činnost trvala. Pokud pak slevu během roku nevyčerpáte, získáte zbývající částku formou daňové vratky od finančního úřadu.

Mini akademie – brána do světa podnikání

Je pro vás brigáda prvním krokem na cestě za vlastním podnikáním? V tom případě vám do začátků rádi pomůžeme. Začínající podnikatelé mohou zcela zdarma využít Mini akademii – online soubor 30 videí o celkové délce přes 8 hodin, ve kterých se dozvíte mnoho užitečných informací o různých oblastech každodenní podnikatelské praxe.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 2
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek