Datum publikace 07. 09. 2022 Sdílet článek

Kdy musí student podat daňové přiznání

Author Seyfor, a. s. 4 minuty čtení 29
Náhledový obrázek

Většina studentů si při studiu přivydělává. Někdo formou brigády, další třeba na částečný úvazek. Výjimkou ale nejsou ani studenti, kteří jsou vedlejšími OSVČ. Povinnost podat daňové přiznání nemají všichni. V některých situacích se to ale finančně vyplatí. Sepsali jsme pro vás, které případy to jsou.

Nejprve si však povíme, za jakých okolností jako student daňové přiznání podle zákona podat musíte.

Máte dvě brigády na DPP nebo DPČ

Jestliže pracujete alespoň jeden měsíc v roce pro dva zaměstnavatele na DPP nebo DPČ, je pro vás podání daňového přiznání ze zákona povinné. Je to stejné, jako u každého jiného pracujícího, který má příjmy ze dvou či více zaměstnání, ze kterých je odváděna zálohová daň z příjmu.

Bude stačit, když vyplníte zkrácené dvoustránkové daňové přiznání, protože jsou oba příjmy ze závislé činnosti (tj. zaměstnání). K daňovému přiznání budete potřebovat potvrzení o zdanitelných příjmech od všech zaměstnavatelů. 

Nezapomeňte podepsat tzv. růžový papír (prohlášení poplatníka k dani). Vždy ho podepište u zaměstnavatele, který vám platí víc. Daňová vratka bude vyšší.

TIP: Dejte si pozor. DPP můžete uzavřít u několika zaměstnavatelů zároveň, ale ani u jednoho nesmíte odpracovat více než 300 hodin ročně. Při DPČ nesmí počet odpracovaných hodin přesáhnout 20 hodin týdně.

Zařídili jste si živnost

Pokud jste OSVČ, daňové přiznání podat musíte

Výslednou daň z příjmů si snížíte slevami na dani. Těmi jsou:

  • sleva na poplatníka – v roce 2022 ve výši 30 840 Kč ročně, 
  • sleva studenta – vzniká za ty měsíce, ve kterých máte status studenta a zároveň jste nedosáhli 26 let (k daňovému přiznání proto doložte také potvrzení o studiu),
  • ostatní slevy na dani podle situace – sleva na dítě, sleva na manžela/manželku.

Kromě daní budete v některých případech platit i pojištění. 

Do 26 let za vás zdravotní pojištění platí stát, první rok tedy nemusíte odvádět žádné zálohy. Potom bude odvádět zálohy podle skutečného příjmu.

V případě sociálního pojištění je to podobné. První rok jako student neplatíte nic. Když vaše příjmy po odečtení výdajů nepřekročí rozhodnou částku (pro rok 2022 je to 93 387 Kč), sociální pojištění za předešlý rok nedoplácíte a následující rok neplatíte zálohy na sociální pojištění. Jestliže ji překročíte, odvádíte státu minimální zálohy.

Zjistěte všechny ostatní informace o sociálním pojištění u OSVČ.

TIP: Pokud při studiu podnikáte jako OSVČ, máte i další povinnosti. Víte, které to jsou?

Příjem z pronájmu a ostatní zdanitelné příjmy

Existuje řada dalších, méně obvyklých případů, kdy student musí podat daňové přiznání. Tím nejznámějším je příjem z pronájmu. Nezapomínejme, ale i na ostatní, patří k nim:

  • příjem z kapitálového majetku – úroky z cenných papírů, podíly ze zisku atp.,
  • dary neosvobozené od daně – tj. dary nad 15 000 Kč,
  • prodej nemovitosti, která není osvobozena od daně – pokud doba mezi nabytím a prodejem nemovitosti nepřesáhla dobu 10 let (5 let u nemovitosti nabytých do roku 2020),
  • úroky na podnikatelských účtech.

Kdy je výhodné podat daňové přiznání, i když ze zákona nemusím?

Výhodné pro vás bude podat daňové přiznání například v případě, že jste na DPP nebo DPČ nepracovali celý rok, ale jen několik měsíců. Slevu na poplatníka jste totiž využili při vyplácení mzdy pouze za odpracované měsíce. Nárok na ni ale máte za celý rok. Když podáte daňové přiznání, dostanete daňovou vratku i za zbylé měsíce.

Jsem zaměstnanec v pracovním poměru

Práce v zaměstnaneckém poměru není u studentů příliš častá. Pro studenty není výhodná, protože pro ně platí stejné podmínky jako pro zaměstnance, kteří už nestudují. Pokud nemáte možnost DPP nebo DPČ, uvažujte o práci na živnostenský list. Vyplatí se vám to hlavně kvůli pojištění.

Pokud jste zaměstnanec, daňové přiznání podávat nemusíte, váš zaměstnavatel za vás potřebnou agendu vyřídí.

Rozhodli jste se stát OSVČ?

Pokud vás tato možnost láká, máme pro vás několik tipů do začátku v naší on-line mini akademii. Čeká na vás přes 30 videí o povinnostech OSVČ, fakturaci, daních a účetnictví – jsou to základy, ve kterých se potřebuje orientovat každý, kdo jde na volnou nohu.

Jako začínající podnikatel máte navíc vstup zdarma.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 16
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek