Datum publikace 27. 07. 2022 Komentáře 0 Sdílet článek

Jak funguje sleva na dani pro studenty, kteří podnikají

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 7
Náhledový obrázek

Už při studiu můžete podnikat jako OSVČ a přivydělávat si třeba programováním, focením nebo grafikou. Počítejte ale s povinností odvádět každý rok daň z příjmu. Díky statusu studenta zaplatíte na daních méně.

Na jaké slevy na dani mám nárok

  • sleva na poplatníka
  • sleva na studenta
  • další slevy dle situace (sleva na manžela či manželku, invaliditu, tzv. školkovné)

Sleva na poplatníka uplatněná ve výpočtu daně z příjmů za rok 2022 se navýšila na 30 840 Kč. Odečíst si ji můžete v plné výši bez ohledu na to, kolik měsíců podnikáte. 

Kdy mám nárok na slevu pro studenta

Nárok na slevu máte do 26 let, včetně měsíce ve kterém máte narozeniny. V případě studia na vysoké škole na ni mají nárok studenti prezenční, kombinované i distanční formy studia. Výjimkou jsou studenti prezenční formy doktorského studia, kteří mají nárok na slevu do 28 let. Sleva na studenta se nevztahuje na tzv. celoživotní vzdělávání. 

Kolik ušetříte se slevou na studenta

Měsíční sleva na dani činí 335 Kč. Celkově tedy může dosáhnout částky 4 020 Kč za dvanáct měsíců. 

Pokud k ní připočtěte také zmíněnou slevu na poplatníka, ušetříte jako student OSVČ až 34 860 Kč ročně. 

V květnu mám státnice. Musím studovat celý rok, abych slevu získal? 

Sleva pro studenty se vám odečítá ze základu daně. Vztahuje se na každý měsíc, na jehož začátku jste měli status studenta – pokud tedy máte státnice v polovině května, získáte slevu za celý květen. 

Nezapomeňte k daňovému přiznání pro nárok na slevu přiložit potvrzení o studiu

Daňové úlevy pro studenty získáte i během přerušení studia, po dobu kterou by trvala mateřská nebo rodičovská dovolená (až do 3 let věku dítěte). Doložte ho potvrzením o přerušení studia. 

Výjimkou je studium za trvání služebního poměru (platí pro příslušníky bezpečnostních sborů a vojáky z povolání). V tomto případě nárok na slevu zaniká. 

Tip: Přečtěte si o dalších povinnostech, které se vztahují na studenty podnikatele.

Školu jsem nedokončil, ale rád bych to zkusil znovu. Mohu slevu uplatnit?

Při opakovaném zahajování studia dejte pozor. Nedávno se totiž změnil právní výklad a už není ke studentů tak shovívavý. V tuto chvíli je nutné pro zachování slevy na studenta nastoupit ke studiu znovu nejdéle do tří měsíců od ukončení. V tomto případě není nutné zakončit studium závěrečnou státní zkouškou. Slevu na studenta získáte i po nástupu do školy, kterému předcházelo studium neukončené státnicemi.

Sleva na studenta už je mi jasná. Co s fakturami?

V mini akademii pro začínající podnikatele naleznete další informace, které se hodí při rozjezdu živnosti – třeba jak funguje cenotvorba, fakturace nebo vedení účetnictví. Odborníci vám v 30 videích vysvětlí nejčastější chyby a tím ušetříte spoustu času, energie i peněz.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 2
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek