Datum publikace 27. 07. 2022 Sdílet článek

Sleva na dani pro studenty, kteří podnikají: naposledy za rok 2023

Author Seyfor, a. s. 2 minuty čtení 7
Náhledový obrázek
Pokud studujete a u toho podnikáte, máte nárok na slevu na dani. Tedy měli jste ji – od 1. 1. 2024 platí konsolidační balíček, který slevu zrušil. Slevu stále můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023.

Kdo má nárok na slevu na studenta

Nárok na slevu mají studenti prezenční, kombinované či distanční formy vysokoškolského studia do 26 let (slevu získáte včetně měsíce, ve kterém máte narozeniny). Výjimkou jsou studenti prezenční formy doktorského studia, kteří mají nárok na slevu do 28 let.

Sleva na studenta se nevztahuje na tzv. celoživotní vzdělávání. 

Jak získat slevu na studenta

Slevu uplatníte pomocí daňového přiznání, ke kterému přiložíte potvrzení o studiu.

Měsíční sleva na dani činí 335 Kč. Celkově tedy může dosáhnout částky 4 020 Kč za dvanáct měsíců.

Sleva pro studenty se vám odečítá ze základu daně. Vztahuje se na každý měsíc, na jehož začátku jste měli status studenta – pokud tedy máte státnice v polovině května, získáte slevu za celý květen. 

Sleva na studenta a přerušení studia

Daňové úlevy pro studenty získáte i během přerušení studia po dobu trvání mateřské nebo rodičovské dovolené (až do 3 let věku dítěte) – počítá se totiž do doby soustavné přípravy na VŠ. Doložte ho potvrzením o přerušení studia.

Výjimkou je studium za trvání služebního poměru (platí pro příslušníky bezpečnostních sborů a vojáky z povolání). V tomto případě nárok na slevu zaniká.

Při opakovaném zahajování studia máte na slevu na studenta nárok pouze tehdy, když do tří měsíců od ukončení ke studiu znovu nastoupíte.

Tip: Přečtěte si o dalších povinnostech, které se vztahují na studenty podnikatele.

Tipy pro komfortnější podnikání

Odesláním souhlasíte s našimi zásadami pro zpracování osobních údajů.

Sleva na studenta 2024

Od roku 2024 (tedy poprvé v daňovém přiznání podávaném na jaře 2024) už si z daně slevu na studenta neodečtete. Vláda ji zrušila v rámci tzv. konsolidačního balíčku.

Studenti nadále mohou (stejně jako ostatní podnikatelé) využít základní slevu na poplatníka ve výši 30 840 korun za rok. Odečíst si ji můžete v plné výši bez ohledu na to, kolik měsíců podnikáte.

Sleva na studenta už je mi jasná. Co s fakturami?

V mini akademii pro začínající podnikatele naleznete další informace, které se hodí při rozjezdu živnosti – třeba jak funguje cenotvorba, fakturace nebo vedení účetnictví. Odborníci vám v 30 videích vysvětlí nejčastější chyby a tím ušetříte spoustu času, energie i peněz.

Související články

[Návod pro OSVČ] Jak si vypočítat zdravotní a sociální pojištění nebo důchod

31. 05. 2024 5 minut čtení 30
Přečíst článek

Začátek podnikání OSVČ: co vás čeká v prvním roce

31. 05. 2024 6 minut čtení 73
Přečíst článek