Datum publikace 23. 03. 2022 Sdílet článek

Ošetřovné OSVČ a jak jej získat

Author Seyfor, a. s. 5 minut čtení 1
Náhledový obrázek

V  minulém roce mohly osoby výdělečně činné pobírat speciální ošetřovné vykrývající výpadek tržeb během koronavirové pandemie. Ačkoliv pak tento program na konci ledna 2022 skončil, neznamená to konec pomoci rodičům z řad OSVČ.  

Co je to ošetřovné? 

Ošetřovné představuje jednu z  šesti dávek nemocenského pojištění, kam patří například i peněžitá pomoc v mateřství, otcovský příspěvek nebo nemocenský příspěvek. Cílovou skupinou ošetřovného jsou zaměstnanci, kteří se dlouhodobě starají o dítě mladší 10 let nebo jinou osobu závislou na jejich péči, a tudíž nemohou docházet do zaměstnání. 

Péče přitom nemusí mít pouze zdravotní důvod – ošetřovné myslí i na situaci, kdy je dítě zdravé, ale nemůže chodit do školy či školky kvůli jejímu uzavření (např. při havárii či kvůli nepříznivé epidemické situaci) případně kvůli nařízené karanténě.  

Kdo má na ošetřovné nárok? 

Nárok na ošetřovné máte po splnění tří hlavních podmínek. První podmínku, účast na nemocenském pojištění, splňují zaměstnanci automaticky, neboť pojištění jim vzniká dnem nástupu do práce. Druhým kritériem pak je to, aby ošetřovaná osoba s vámi žila v jedné domácnosti. Toto pravidlo má ale řadu výjimek a nevztahuje se na péči o:

  • vaše sourozence či přímé příbuzné, 
  • manžela/manželku, 
  • registrovaného partnera/partnerku, 
  • rodiče manžela/manželky nebo registrovaného partnera/partnerky. 

Pro více informací navštivte stránky České správy sociálního zabezpečení. Pro přesný výpočet ošetřovného pak můžete využít kalkulačku na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí.

Ošetřovné a OSVČ 

Pro zmírnění dopadů koronavirové pandemie na živnostníky spustila česká vláda v roce 2021 ošetřovné i pro OSVČ. Živnostníci tak mohli čerpat příspěvek až 500 Kč na den (424 Kč v březnu 2021), a to ve dvou obdobích – od března do června 2021 a pak od listopadu 2021 až do konce ledna 2022. 26. ledna nicméně bylo ošetřovné pro OSVČ zrušeno a vláda jej v nejbližší budoucnosti neplánuje obnovit.

O příspěvek jste coby OSVČ mohli požádat při splnění následujících podmínek: 

  • máte děti mladší 13 let, případně se staráte o nezaopatřené dítě mladší 26 let, které je závislé na pomoci jiné osoby, 
  • váš manžel/manželka nepobírá „klasické“ zaměstnanecké ošetřovné, 
  • váš manžel/manželka nepobírá mateřský ani rodičovský příspěvek, 
  • jste malý či střední podnikatel/ka (je třeba prokázat čestným prohlášením) 

Žádost o ošetřovné OSVČ měla podobu speciálního formuláře (nyní již nedostupného) vyplňovaný elektronicky. Kromě jeho vyplnění jste rovněž museli splnit i následující podmínky:

  • být OSVČ na hlavní činnost při podání žádosti i po celou dobu pobírání příspěvku, 
  • být zaregistrováni na finančním úřadu k platbě daní z příjmu (dokazováno čestným prohlášením), 
  • nemít žádné nedoplatky vůči finančnímu úřadu, ČSSZ či zdravotní pojišťovně (rovněž dokazováno čestným prohlášením). 

Co dělat po zrušení ošetřovného pro OSVČ? 

Pokud vám konec ošetřovného pro OSVČ udělalo čáru přes rozpočet, není vše ztraceno. Stále totiž můžete využít tzv. kompenzační bonus ve výši až 1000 Kč denně. Nárok na něj máte v případě, že: 

  • jste živnostník, společník malé s. r. o. (obrat minimálně 120 tisíc Kč) nebo pracovník na DPP, kterému pandemie ve srovnávaném období snížila příjem minimálně o 30 % (viz níže), 
  • jste živnostník starající se o dítě v situaci, kdy je škola uzavřena kvůli pandemii, 
  • podnikáte v cestovním průmyslu.

Pokles příjmů je třeba doložit za pomoci tzv. srovnávacích a srovnávaných období. Za srovnávací období se považuje červen až říjen 2021. V něm si vyberete tři po sobě jdoucí měsíce a zprůměrujete tržby během nich. Výslednou hodnotu pak porovnáte s tržbami za srovnávané období stanovené na prosinec 2021 až leden 2022. Pokud pokles činí 30 % a výše, máte na kompenzační bonus nárok.

U sezónních podnikatelů (např. vlekaři) se za srovnávací období považují listopad a prosinec 2019, a leden, únor a březen 2020. Z těchto pěti je třeba si vybrat tři měsíce, zprůměrovat tržby a porovnat je s tržbami za prosinec 2021. Výsledný procentuální rozdíl vám řekne, zda na bonus máte nárok či nikoliv (tj. zda činí 30 % a výše).

Práci s ověřováním rozdílu mezd vám výrazně usnadní přehledně vedené účetnictví. Zde si můžete ušetřit mnoho času i nervů s online fakturačním programem iDoklad. V něm naleznete veškeré faktury a jiné účetní dokumenty přehledně na jednom místě, a rovněž si můžete formou přehledných grafů zobrazit skutečné tržby za vybrané časové období.

Jak si mohu o kompenzační bonus zažádat? 

Žádost lze podat online. Druhou možností je si stáhnout příslušný formulář a vyplněný jej odeslat přes datovou schránku, e-mailem nebo prostřednictvím online podatelny finančního úřadu. Formulář samozřejmě můžete i vytisknout a odevzdat jej na nejbližší pobočce finančního úřadu osobně. Na každý pád ministerstvo financí důrazně doporučuje prostudovat si podrobnější informace.

Termíny pro podání žádostí se liší dle tzv. bonusového období, za které chcete příspěvek pobírat.

  • do 1. března 2022 se přijímají žádosti za bonusové období od 22. listopadu do 31. prosince 2021, 
  • do 1. dubna 2022 se přijímají žádosti za bonusové období od 1. do 31. ledna 2022. 

Průvodce prvními kroky ve světě podnikání 

Pokud jste si tuto nelehkou dobu vybrali ke vstupu do podnikatelského světa, určitě vám přijde vhod každá dobře míněná rada. Zde vás můžeme odkázat na naší Mini akademii – online soubor třiceti vidí o celkové délce téměř 8 hodin, které vám poskytnou mnoho užitečných rad, tipů i triků z každodenní podnikatelské praxe. Pro nové podnikatele je navíc přístup zcela zdarma. 

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 14
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek