Datum publikace 24. 04. 2023 Sdílet článek

Podnikání se daří a stěhujete se do většího. Jak na změnu sídla společnosti?

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 5
Náhledový obrázek
Představte si následující situaci: Petr při škole založil technologický startup. Daří se mu a k 5 vývojářům přibral markeťáka, specialistu zákaznické péče a další 2 vývojáře. A do budoucna plánuje další nábor. Nutně potřebuje větší prostory a stěhuje se. Čtěte, jak by měl postupovat.

Nejprve Petra čeká změna adresy sídla v obchodním rejstříku. Na dalších úřadech totiž bude potřebovat výpis z obchodního rejstříku s novou adresou. Řešíme nyní nejjednodušší variantu – přesun kanceláře na jinou adresu ve stejném městě.

1. Obchodní rejstřík

Ke změně sídla v obchodním rejstříku potřebuje Petr písemné prohlášení vlastníka nemovitosti nebo jednotky, kam svou firmu stěhuje. V něm musí být uvedeno, že vlastník s umístěním sídla souhlasí. Prohlášení nesmí být starší než 3 měsíce a podpisy na něm musí být úředně ověřeny.

Poté už může Petr podat návrh na zápis změn do obchodního rejstříku vyplněním inteligentního formuláře: https://or.justice.cz/ias/ui/podani

Návrh podává vždy jednatel společnosti a je nutné k němu přiložit:

  • rozhodnutí o změně sídla a souhlas vlastníka nemovitosti s užitím sídla,
  • případně doklad potvrzující rozhodnutí o změně sídla (rozhodnutí společníků, notářsky ověřený zápis z valné hromady atp.).

Vyplněný inteligentní formulář musí Petr stáhnout a odnést jej v listinné podobě na podatelnu krajského soudu nebo ho tam zaslat e-mailem s elektronickým podpisem. Případně vše podá přes datovou schránku. V každém případě zaplatí ještě správní poplatek 2000 Kč za podání návrhu. Soud změnu provede do 5 dnů od podání návrhu.

2. Živnostenský úřad

Do 15 dnů od provedení změny v obchodním rejstříku musí Petr změny nahlásit na živnostenském úřadu. K tomu vyplní změnový list a spolu s výpisem z obchodního rejstříku podá na příslušném živnostenském úřadě.

3. Finanční úřad

Na finančním úřadu musí Petr změnu ohlásit do 15 dnů od provedení. Doloží tam výpis z obchodního nebo živnostenského rejstříku.

4. ČSSZ a zdravotní pojišťovny zaměstnanců

Petr je zaměstnavatel, proto by měl změnu sídla do 8 dnů oznámit i České správě sociálního zabezpečení a příslušným zdravotním pojišťovnám. Vše může vyřešit také přes datovou schránku – stačí naskenovaný dopis s výpisem z obchodního rejstříku.

5. Katastr nemovitostí

Pokud by Petrova společnost vlastnila nemovitost, musí změnu sídla hlásit i v katastru nemovitostí.

Co když stěhujete kancelář do jiného města? 

Jen doplníme, že pokud by Petr měl s.r.o. s dalšími spolumajiteli, musí se s nimi sejít na valné hromadě a o přestěhování rozhodnout společně. O souhlasu valné hromady musí vzniknout notářský zápis. S jeho pomocí následně Petr může změnit zakladatelskou listinu či jiný zakladatelský dokument společnosti, v němž je adresa sídla uvedena. 

Kde ještě změnit údaje?

Oběháním úřadů Petrovi práce kolem změny sídla nekončí. Novou adresu musí změnit na všech dalších místech, kde je firma zaregistrována nebo se vyskytuje veřejně.

Například:

  • webové stránky firmy,
  • údaje na sociálních sítích,
  • firemní účet na Google či na Firmy.cz (přepíše i vaši polohu v mapách),
  • poskytovatelé nástrojů, jako jsou například online BOZP školení či firemní CRM,
  • poskytovatelé služeb, například úklidová firma, účetní firma,
  • podpisy zaměstnanců v e-mailu,
  • banky, u kterých máte účty,
  • na všech účetních výkazech a přiznáních,
  • dodavatelé a zákazníci,
  • vizitky,
  • potisk firemního auta,
  • firemní razítko,
  • hlavičkové papíry.

Pomůžeme vám s rozjezdem podnikání

Naše mini akademie obsahuje více než 30 videí pro začínající podnikatele. Obsahuje odborné rady od specialistů, včetně tipů na cenotvorbu, fakturaci nebo správný výpočet daní.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 16
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek