Datum publikace 27. 01. 2015 Komentáře 3 Sdílet článek

Připravte si daňové přiznání za rok 2014 na pár kliknutí

Author Seyfor, a. s. 2 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Možnost nechat si iDokladem připravit kompletní podklady k daňovému přiznání tady už nějaký ten pátek je. Letos jsme ale tuto oblíbenou funkci upravili a vylepšili. Nově zohlední třeba i pokladní doklady.Změn v podobě podkladů pro daňové přiznání nám zákonodárci připravili i letos dost, proto jsme museli mimo jiné upravit i výpočet hodnot, kterými později nakrmíte Daňový portál. Vás ale budou určitě více zajímat viditelné změny.

Nově iDoklad při sestavování podkladů zohledňuje:

Navíc si můžete přímo v iDokladu nově přepínat roky, pro které chcete podklady připravit. To pro případ, kdybyste se chtěli podívat, jak jste na tom byli loni. Pojďme se ale na novinky podívat podrobně.

Částečné úhrady pro daňovou evidenci i účetnictví

Podklady pro daňové přiznání procentem se v iDokladu vypočítávají vždy z příjmů za konkrétní období, tedy z úhrad běžných i zálohových faktur a dobropisů, jejichž datum úhrady spadá do roku 2014.

  • Úhrady faktur nejlépe zkontrolujete v menu Faktury / Úhrady, kde si nastavíte filtr s datem úhrady na minulý rok.
  • Pro plátce DPH platí, že v případě běžných faktur, dobropisů a záloh s nastavenou volbou „záloha je daňový doklad“ se do podkladů pro přiznání nezapočítá uhrazená částka DPH.
  • Podstatné je také to, že pokud faktura není uhrazená celá, pokrývají její částečné úhrady nejprve právě částku DPH. Nejlépe to ilustrují následující dva příklady:

Příklad 1:
Faktura z roku 2013 v celkové výši 1 210 Kč. Základ DPH = 1 000 Kč, DPH = 210 Kč.

V roce 2013 bylo částečně uhrazeno 200 Kč, v roce 2014 bylo částečně uhrazeno 500 Kč. Úhrady přednostně pokrývají částku DPH (210 Kč). Ta byla v tomto případě částečně pokryta úhradou v roce 2013 (200 Kč) a v roce 2014 je nutno zohlednit zbytek DPH (10 Kč).

Do podkladů pro daň z příjmu bude zahrnuta úhrada 500 Kč ponížená o zbytek DPH, v tomto případě to tedy bude 490 Kč.

Příklad 2:
Faktura z roku 2014 v celkové výši 1 210 Kč. Základ DPH = 1 000 Kč, DPH = 210 Kč.

V roce 2014 bylo částečně uhrazeno 500 Kč. Úhrady přednostně pokrývají částku DPH (210 Kč). Do podkladů pro daň z příjmu bude zahrnuta úhrada 500 Kč ponížená o částku DPH, v tomto případě to tedy bude 290 Kč.

Příjmy z pokladních a bankovních dokladů

Pokud chcete do daňového přiznání zahrnout i příjmy z nových funkcí Pokladna a Banka, zatrhněte volbu „Zahrnout do příjmů nespárované bankovní pohyby/pokladní doklady“.

K částce celkových příjmů pak iDoklad přičte doklady z banky a pokladny, které nejsou úhradami faktur (jsou nespárované). Pro plátce DPH platí, že do podkladů se nezahrne případná částky DPH.

Pozor, doporučujeme zatrhnout tuto volbu pouze tehdy, kdy jste si jisti, že máte evidenci pokladních dokladů a bankovních výpisů za rok 2014 v iDokladu kompletní.

Jak dál? Pokud jste ještě přiznání v iDokladu nedělali, mrkněte na náš starší článek – postup je prakticky totožný.

Související články

Připravujeme iDoklad na změny DPH: po Novém roce si zkontrolujte sazby

18. 12. 2023 1 minuta čtení 116
Přečíst článek

Šablony dokladů i v mobilní aplikaci

27. 11. 2023 2 minuty čtení 3
Přečíst článek

    3 komentáře

    1. blank pp napsal:

      Funkci mi zdá se brání využít fakt, že mám příchozí platby za faktury doby, kdy jsem ještě idoklad nepoužíval => tyto faktury nemám v systému.

      Má to nějaké řešení? Napadlo mne jen ručně těch pár faktur zadat s vlastním číslem zpětně do roku 2013 (idoklad mám od 1.1.2014) a to se mi kvůli duplicitám dělat nechce.

      Hodil bych to za hlavu, ale bohužel to vypadá tak, že nějakou platbu od neplatiče z roku 2013 dostanu ještě v 2015 a zase o tuto možnost přijdu.

      p.s. zdější antispamová ochrana bránící zadat nový komentář je peklo

    2. blank pp napsal:

      už to asi vidím: zahrnout nespárované platby

    3. blank Marta Rozprýmová napsal:

      Do 31.8.2014 jsem byla zaměstnanec a pobírala jsem starobní důchod, od 1.9.2014 jsem OSVČ jako vedlejší činnost. Jaký formulář použít?? A navíc jako OSVČ jsem v mínusu a budu požadovat vrácení daně za zaměstnání – doklady k tomu mám.
      Děkuji Rozprýmová

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *