Datum publikace 07. 08. 2023 Sdílet článek

Roční zúčtování daně pro čerstvé zaměstnavatele

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 9
Náhledový obrázek
Stali jste se zaměstnavateli a čeká vás první výpočet ročního zúčtování daně? Jedná se o souhrnný přehled mezd, záloh na daň a záloh na sociální a zdravotní pojištění, o který vás může zaměstnanec požádat. Poradíme, co si ohlídat.

Roční zúčtování daně provádí zpravidla zaměstnavatel a daňový poplatník (tj. váš zaměstnanec) ho musí do 15. února podepsat – a do účtárny dodat všechny podklady k případným slevám na dani nebo odečitatelným položkám.

Termínem pro podání vyúčtování daně z příjmů byl v roce 2023 pro zaměstnavatele 1. březen, elektronicky 20. březen, a to na finanční úřad.

Koho se roční zúčtování daně týká

Daň z příjmů se řídí zákonem o daních z příjmů a spadá mezi daně, které musí platit všechny ekonomicky aktivní fyzické osoby s trvalým bydlištěm v Česku. OSVČ tuto daň odvádí samy, za zaměstnance běžně zaměstnavatel – každý měsíc zaměstnanci strhne příslušnou částku ze mzdy.

Zaměstnavatelům vzniká povinnost zaměstnanci roční zúčtování daně vyhotovit, pokud si o něj včas zažádá. Žádat o něj mohou jen ti zaměstnanci, kterým nevznikla povinnost podávat daňové přiznání – nemají třeba jiné příjmy z podnikání z vedlejší činnosti, pronájmu či kapitálového majetku.

Počítejte s tím, že zaměstnanec nemusí vědět, že si má o roční zúčtování daně zažádat. V mnoha firmách přebírá aktivitu účetní. Od zaměstnanců zjistí, jestli chtějí, aby vše vyřešila za ně, nebo si daňové přiznání podávají sami, a proto budou potřebovat Potvrzení o zdanitelných příjmech.

blank

Ukázka žádosti o roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění.

Kdy podává daňové přiznání sám zaměstnanec?

Zaměstnanec podává daňové přiznání těchto situacích:

  • Přivýdělek jako OSVČ. Pokud si zaměstnanec na hlavní pracovní poměr přivydělává jako OSVČ, považuje se za vedlejší OSVČ a svůj přivýdělek musí přiznat v daňovém přiznání.
  • Příjmy z pronájmu.
  • Příjmy z kapitálu. Jde například o zisky z obchodní korporace či zisky tichého společníka, nemusí uvádět úroky na spořicím účtu nebo z fondového investování.
  • Příležitostné příjmy do 30 000 Kč za rok. Jedná se o příležitostný výdělek, který zaměstnanec neprovozuje na živnostenský list.
  • Dvě zaměstnání během jednoho měsíce, kdy byla u obou při výplatě stržená záloha na daň z příjmů.
  • Prodej nemovitosti.
  • Dividendy ze zahraničních akcií.
  • Zrušení životního pojištění. Pokud zaměstnanec zruší své životní pojištění (či penzijní připojištění nebo doplňkové penzijní spoření) před termínem určeným zákonnými předpisy, musí odevzdat daňové přiznání a dodanit daňové úlevy poskytnuté státem.
  • Dobrovolné podání daňového přiznání. Například když zaměstnanec nedodá účtárně včas všechna potřebná potvrzení.

Výpočet daně z příjmů

Daň z příjmů činí 15 %, případně 23 % u zaměstnanců s příjmy vyššími než čtyřnásobek průměrné hrubé mzdy (tj. 40 324 × 4 = 161 298 Kč v roce 2023).

Zaměstnanec navíc může uplatnit řadu daňových slev a daňových zvýhodnění. Jde třeba o daňovou slevu na manžela/manželku, za invaliditu, na ZTP/P, studenta, nebo školkovné.

V konečném výsledku se tak vypočítaná daň z příjmů může u zaměstnanců se stejnou výší hrubé mzdy lišit.

Ať podnikání odsýpá!

Pokud do světa byznysu teprve pronikáte, užitečné rady najdete v mini akademii pro začínající podnikatele. Zdarma vám naservírujeme tipy k fakturaci, základy účetnictví i cenotvorbě.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 20
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek