Datum publikace 11. 01. 2024 Sdílet článek

Sleva na dani a hypotéka: jak ušetřit díky úvěru?

Author Seyfor, a. s. 4 minuty čtení 37
Náhledový obrázek

Pořídili jste si nemovitost a pravidelně splácíte hypotéku? Zaplacené úroky si můžete odečíst ze základu daně z příjmů. Na dani tak díky hypotéce ušetříte až 45 000 Kč ročně. Zjistěte, zda můžete odpočet uplatnit, co pro to musíte udělat a jak si spočítat, kolik ušetříte.

Snižte si základ daně díky hypotéce

Jako podnikatelé musíte jednou ročně platit 15% daň z příjmů, a to i když máte podnikání pouze jako vedlejší činnost. Od základu daně si ale můžete odečíst tzv. nezdanitelné položky, mezi které patří i hypotéka. Přesněji zaplacené úroky z úvěrů na bydlení.

 TIP: Čtěte, vše, co potřebujete vědět o dani z příjmů pro OSVČ.

Doložte zaplacené úroky a bytovou potřebu

Abyste získali slevu na dani odpočtem úroků z úvěrů, musíte splnit následující zákonné podmínky:

  • jste uvedeni ve smlouvě o hypotéce či úvěru jako žadatel či spolužadatel,
  • vlastníte či spoluvlastníte nemovitost, kterou hypotékou financujete,
  • nemovitostí řešíte tzv. bytovou potřebu sebe nebo svých blízkých.

Jednoduše řečeno – zaplacené úroky z hypotéky či úvěru si můžete od základu daně odečíst, pokud splácíte úvěr použitý na koupi, stavbu či rekonstrukci nemovitosti, kterou budete využívat pro bydlení.

Pokud nemovitost využíváte pro podnikání nebo ji pronajímáte, odpočet uplatnit nemůžete. V případě, že dům či byt využíváte k bydlení i podnikání, úroky lze odpočítat v poměrné výši – v takovém případě se o správném postupu poraďte se svou účetní.

Jak je to v případě, kdy úvěrovou smlouvu uzavře více osob, typicky třeba manželé? Odpočet ze základu daně může uplatnit jedna z nich nebo všechny rovným dílem.

Pokud o hypotéku budete teprve žádat, pomůže vám fakturační program iDoklad. Na jednom místě v ní máte všechny své příjmy, které budete muset v bance doložit.

Sleva za hypotéku se vyplatí na začátku splácení

Od základu daně odečítáte pouze zaplacené úroky, ne celé splátky. Výše odpočtu tak závisí i na době zbývající do termínu splatnosti hypotéky. Na jejím začátku totiž velkou část měsíční splátky tvoří právě úrok. Největší slevu tak získáte v prvních letech splácení hypotéky.

Maximální výše odpočtu je 300 000 Kč v případě hypoték sjednaných do roku 2020 včetně. Pokud jste si hypotéku sjednali (respektive koupili nemovitost, kterou financujete hypotékou, či ji začali stavět) od 1. 1. 2021, můžete si od základu daně odečíst maximálně 150 000 Kč za rok.

V případě placení úroků jen po část roku se horní hranice snižuje – za každý měsíc splátek se počítá 1/12 limitu.

Spočítejte si, kolik ušetříte

Zaplacené úroky z hypotéky jakožto nezdanitelné položky nesnižují daň v celém rozsahu (jako to dělají slevy na dani), ale pouze daňový základ. Díky hypotéce či úvěru na bydlení tak ušetříte 15 % ze zaplacených úroků. Pokud jste tedy v uplynulém roce na úrocích zaplatili 100 000 Kč, zaplatíte z příjmů nižší o 15 000 Kč. Maximálně můžete na dani ušetřit 45 000 Kč (15 % z 300 000 Kč), respektive 22 500 Kč (15 % ze 150 000 Kč).

Po uplatnění této nezdanitelné položky můžete přidat další zvýhodnění, například penzijní připojištění, poskytnuté dary, slevu na poplatníka nebo na dítě.

TIP: Čtěte, jak uplatnit slevu na poplatníka daně z příjmů.

Nárok na odpočet doložte v daňovém přiznání

Všechny nezdanitelné části daně uvedete v daňovém přiznání. Pokud si chcete odečíst úroky z hypotéky, jejich výši napíšete do přiznání a jako přílohu k němu musíte dodat následující dokumenty:

  • originál potvrzení o výši zaplacených úroků (svým klientům jej automaticky zasílají banky a stavební spořitelny),
  • originál výpisu z katastru nemovitostí (při prvním uplatnění odpočtu; získáte ho na katastrálním úřadě nebo prostřednictvím Czech POINTu),
  • kopie smlouvy o hypotéce či úvěru ze stavebního spoření (při prvním uplatnění odpočtu).

Nevíte, jak využít odpočet z úvěru?

Nejste si jistí, jaké nezdanitelné položky můžete od daně odečíst a jaké slevy využít? Pomůže vám naše mini akademie. Pro začínající podnikatele je zdarma a dozvíte se v ní vše od cenotvorby až po daně a další oblasti, ve kterých podnikatelé často chybují či tápou.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 16
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek