Datum publikace 07. 07. 2022 Komentáře 0 Sdílet článek

Zaplatili jste jako OSVČ víc, než jste museli? Požádejte o vrácení daní

Author Seyfor, a. s. 4 minuty čtení 6
Náhledový obrázek

Pokud při vyplňování daňového přiznání zjistíte, že máte přeplatek na dani z příjmů, můžete peníze dostat zpět. O vrácení daní si však musíte požádat, a to právě v daňovém přiznání. Přečtěte si, jak na to a kdy vám jako OSVČ přeplatek na dani vůbec vzniká.

Zjistěte, kdy máte na vrácení daní nárok

U podnikatelů jsou dvě možnosti, kdy jim přeplatek na dani vznikne. Buď platíte zálohy na dani z příjmů a během roku jste zaplatili víc, než kolik jste museli. Nebo uplatníte daňové zvýhodnění na dítě, které bude vyšší než vypočtená daň. Přitom daňové zvýhodnění je:

  • na první dítě je 15 204 Kč,
  • na druhé dítě 22 320 Kč,
  • na každé další dítě 27 840 Kč.

TIP: Čtěte, jak si spočítáte výši daně z příjmů, daňových zvýhodnění a slev.

Zaměstnanci pomohou žádat také o vrácení daně za nemocenskou nebo ošetřovné. Jako OSVČ tuto možnost nevyužijete. Slevu na poplatníka totiž uplatňujete až v daňovém přiznání, nemáte tedy nárok na vratku jako zaměstnanci využívající měsíční slevu.

Daňové zvýhodnění a daňový bonus

Daňové zvýhodnění totiž narozdíl od slev může daň snížit nejen na nulu, ale vytvořit tzv. daňový bonus. Částku, o kterou zvýhodnění převyšuje daň, tedy můžete dostat zpět.

Abyste daňový bonus získali, musíte splnit následující podmínky:

  • mít roční příjem minimálně ve výši šestinásobku minimální mzdy – za rok 2021 tedy minimálně 91 200 Kč, za rok 2022 to bude 97 200 Kč (nezapočítávají se přitom pasivní příjmy např. z pronájmu apod.),
  • zvýhodnění si může uplatnit pouze jeden z rodičů.

O vrácení daní požádejte v daňovém přiznání

Pokud vám jedním nebo druhým způsobem vznikl nárok na vrácení daně z příjmu a chcete dostat peníze od státu zpět, musíte o přeplatek požádat vyplněním příslušné kolonky na poslední straně formuláře daňového přiznání.

blank

Pokud využíváte fakturační program iDoklad, můžete si vygenerovat podklady pro daňové přiznání, které pak snadno vložíte na daňový portál.

Co když zpětně zjistíte, že jste v daňovém přiznání udělali chybu a po přepočítání vám vznikl nárok na vrácení daní, o který jste nepožádali? Podejte si opravné či dodatečné přiznání.

TIP: Čtěte, jak se od sebe liší opravné a dodatečné daňové přiznání a kdy je podávat

Kdy dostanete peníze zpět?

Po obdržení žádosti o vrácení daně má finanční úřad lhůtu 30 dní na vrácení přeplatku na dani. Avšak pozor  – pokud ve snaze získat peníze co nejdřív podáte přiznání k dani třeba už v únoru, přeplatek vám úřad vrátí stejně až v dubnu. Lhůta se totiž počítá až od zákonem stanoveného termínu pro podání daňového přiznání.

termín pro podání daňového přiznání:

termín pro vrácení daní:

v papírové podobě

1. dubna 2022

1. května 2022

elektronicky

2. května 2022

1. června 2022

daňovým poradcem

1. července 2022

31. července 2022

Nižší přeplatek vám stát zatím nevrátí

Žádost o vrácení přeplatku na dani můžete podat, pokud vám vznikl přeplatek daně vyšší než 200 Kč. O své peníze ale nepřijdete – nižší přeplatky se kumulují a požádat o jejich vyplacení můžete až 6 let zpětně. Pokud byste do té doby o vrácení daní nepožádali, nárok vám propadá a peníze půjdou do státního rozpočtu.

Přeplatek se vám rovněž nemusí vrátit v případě, že na jiné dani máte nedoplatek. Finanční úřad pak na jeho úhradu použije právě tyto peníze navíc.

Nevíte si rady s žádostí o vrácení daně?

Podáváním daňového přiznání, výpočtem daňových bonusů a následným požádáním o vrácení daní vás provede naše mini akademie. Pro začínající podnikatele je zdarma a pomůže vám překonat nástrahy daní, fakturace, účetnictví a dalších oblastí, ve kterých podnikatelé nejčastěji tápou.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 2
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek