Datum publikace 25. 07. 2022 Sdílet článek

4 kroky pro nastavení správné ceny produktu či služby

Author Seyfor, a. s. 4 minuty čtení 6
Náhledový obrázek

Rozhodli jste se začít prodávat třeba plnicí pera. Zajistili jste si dodavatele zboží, víte, kde budete pera skladovat, vymysleli si název značky a ladíte propagaci, dáváte dohromady e-shop a víte, jak vybrané pero doručit zákazníkovi. Jak ale určit cenu produktu tak, aby se dobře prodával a vydělával? Přečtěte si, jak stanovit cenu plnicího pera nebo jakéhokoliv jiného zboží ve čtyřech krocích.

Cenotvorba: nováčkům se do ní nechce, ale správnému nastavení cen se nevyhnete

Ať už prodáváte cokoliv, zásadní je správná cenová strategie. Cena bývá nejdůležitějším faktorem, který zákazníka při nákupu zajímá. Nesmí být příliš vysoká, aby si zboží zákazník mohl dovolit a aby nehledal levnější alternativu u konkurence. Zároveň nesmí být ani příliš nízká, aby nesnižovala hodnotu produktu a zákazníka od nákupu neodradila.

Odhadnout, jak zákazníci na cenu zareagují, je složité. A při tom všem musíte jako podnikatel myslet i na sebe – cena zboží má velký vliv na váš zisk. Jak správně nacenit zboží?

1) Určete si cíl, kterého chcete dosáhnout

Strategie stanovení ceny je klíčová. Cena může stejně tak dobře přilákat zájemce, jako je odradit. A vaším cílem je nalákat ty pravé zákazníky. Vraťme se k plnicím perům z úvodu.Pokud budujete obchod s luxusními pery, podpoříte exkluzivitu vyšší cenou. Když naopak chcete prodat pero do každé domácnosti, musíte ceny udržovat níže.

Podobně uvažujte dál. Chcete jich prodat co nejvíc a získat výhradní podíl na trhu s pery? Pak se snažte cenu dostat co nejníž. Ovšem pozor, aby pak vaše plnicí pera nepůsobila příliš lacině. Jestli cílíte na co nejvyšší zisk, nasaďte cenu výš. Ale zase ne příliš, aby si vaše plnicí pera vůbec někdo koupil.

2) Spočítejte cenu produktu

I když chcete plnicí pera dostat mezi co nejširší veřejnost a získat převahu na trhu, nemůžete jít s cenou pod určitou hranici. Tou obvykle bývají náklady, které vynaložíte na dodání či vyrobení produktu. Nezapomeňte sem zahrnout výdaje na práci, energie nebo třeba propagaci výrobku a firmy. K nákladům přidejte marži (zisk, který z prodeje chcete mít) a máte výslednou cenu.

Pokud využíváte fakturační program iDoklad, snadno získáte přehled o všech svých nákladech, které potřebujete pro cenotvorbu znát.

Teď už víte, kolik plnicích per musíte za jakou cenu prodat, aby se vám obchod vyplatil. Máte před sebou ale pár neznámých:

  • cenu, za kterou prodává pera konkurence,
  • ochotu zákazníků za pera zaplatit.

Zjistěte si, jaké jsou ceny podobných produktů na trhu a poptávku po nich. Zvažte, zda chcete prodávat levněji, nebo naopak dráž než konkurence a zda máte zákazníkům svými produkty co nabídnout.

TIP: Čtěte, jak stanovit hodinovou sazbu, když místo produktů prodáváte své služby.

Tipy pro komfortnější podnikání

Odesláním souhlasíte s našimi zásadami pro zpracování osobních údajů.

3) Zvolte správnou strategii

Tvorbu ceny ovlivňuje také strategie, s jakou chcete na trh vstoupit:

  • penetrační strategie znamená nasadit extrémně nízkou cenu a získat na trhu co nejvíce prostoru (krátkodobá strategie, dlouhodobě nízká cena je neudržitelná),
  • strategie nízkých cen spočívá v prodeji co nejvíce produktů za nízké ceny tak, aby prodané množství vykompenzovalo nízkou cenu a přineslo dostatečný zisk,
  • strategie skimming (sbírání smetany) představuje nasazení vysoké ceny, kterou následně budete postupně snižovat (hodí se pro inovativní produkty s malou konkurencí),
  • strategie prémiové ceny spoléhá na prestiž a luxus zboží, u kterého zákazníci vnímají vyšší hodnotu než doopravdy má, za kterou jsou ochotni si připlatit.

4) Cenu nadále hlídejte a upravujte

Strategií tvorby ceny to nekončí. Cena není neměnná hodnota a musíte nadále sledovat, jak dobře se produkty prodávají a zda přináší očekávaný zisk.

Naslouchejte proto svým zákazníkům. Nechte je vyplnit třeba stručný dotazník spokojenosti s produktem a přiměřeností ceny. Sledujte, jak s cenami hýbou konkurenční prodejci, nebo třeba to, zda se na trhu neobjevil někdo další. Na všechny změny reagujte.

TIP: Čtěte, jak na byznys model, který nastartuje vaše podnikání.

Nejste si jistí, zda nastavujete ceny správně?

Cenotvorbu vám ujasní a se správným určením ceny poradí marketingový konzultant Zdeněk Hašek v naší mini akademii. Pro začínající podnikatele je zdarma a dozvíte se v ní také všechno o fakturaci, daních, účetnictví a dalších oblastech, ve kterých podnikatelé nejčastěji tápou.

Související články

[Návod pro OSVČ] Jak si vypočítat zdravotní a sociální pojištění nebo důchod

31. 05. 2024 5 minut čtení 30
Přečíst článek

Začátek podnikání OSVČ: co vás čeká v prvním roce

31. 05. 2024 6 minut čtení 73
Přečíst článek