Datum publikace 25. 09. 2023 Sdílet článek

Co je, a co naopak již není příležitostný příjem?

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 17
Náhledový obrázek
Rozhodli jste se vydělat si pár korun prodejem jablek ze své zahrádky, nebo jste půjčili svým přátelům auto na víkend za úplatu? V obou případech se jedná o tzv. příležitostný příjem. I ten ale má své limity, které je třeba znát.

Co jsou příležitostné příjmy?

Jako příležitostný je dle legislativy vnímán takový příjem, který pochází k příležitostné činnosti nebo příležitostného nájmu movitých věcí. Do této definice patří i příjmy ze zemědělské výroby, případně z lesního a/nebo vodního hospodářství provozovaného druhou osobou (tj. ne samotným podnikatelem).

Toliko zákonná definice. Nyní si ji pojďme převést do řeči obyčejných smrtelníků. Krásným příkladem příležitostné činnosti je například situace, kdy svým přátelům za sjednanou úplatu půjčíte na víkend svůj automobil. V oblasti zemědělské výroby si pak můžete pod příležitostným příjmem představit například občasný prodej plodů ze své zahrádky, případně prodej štěňat, která se narodila vaší fence. 

Slovo příležitostný je pak tím nejzásadnějším, co uvedené příklady odlišuje například od autopůjčoven, pěstitelů a profesionálních chovatelů. Oproti nim jsou totiž popsané činnosti jednorázové nebo občasné. Pokud byste začali svým přátelům auto půjčovat za peníze pravidelně, případně byste jej poskytovali i cizím lidem, již nejde o příležitostný příjem. 

Co u příležitostných příjmů (ne)musím řešit?

Jednou z největších výhod příležitostných příjmů je, že z nich nemusíte odvádět daně, a tím pádem je ani není třeba uvádět v daňovém přiznání. Nicméně pozor – toto platí pouze tehdy, pokud celkový příležitostný příjem za rok nepřesáhne 30 000 Kč. Zároveň je také třeba, abyste na danou činnost neměli živnostenské oprávnění. Nezávisí přitom na tom, jak často činnost provádíte, či zda za ni dostáváte pouze malé finanční obnosy. 

Co ale dělat, pokud zmíněný limit 30 000 Kč přesáhnete? V takovém případě nemáte jinou možnost než příjmy uvést v daňovém přiznání a řádně je zdanit. Nezapomeňte, že neznalost neomlouvá a za případné neodvedení daně vás čeká stejný postih jako kohokoliv jiného. 

I z toho důvodu je důležité mít ve svých příjmech a výdajích pořádek a přesně vědět, kolik peněz jste si příležitostnými pracemi za rok vydělali. V tom vám může pomoci online fakturační služba iDoklad, ve které máte všechny své příjmy a výdaje přehledně na jednom místě. Pokud pak limit překročíte a čeká vás daňové přiznání, s iDokladem si potřebné podklady vygenerujete během několika minut. 

Příležitostný příjem a podnikatelé

Podnikáte a někdo pro vás vykoná příležitostnou činnost? Dobrá zpráva – můžete si tento výdaj uplatnit a odečíst si jej z nákladů. Tato možnost ale má svá pravidla, bez jejichž dodržení by vám hrozily problémy s finančním úřadem.

Předně byste měli s dotyčným pracovníkem uzavřít smlouvu stanovující rozsah práce i odměnu. Smlouva nemusí mít písemnou podobu, důrazně vám ji ale doporučujeme. Důvod je prostý – písemná smlouva je snáze vymahatelná a především vám poslouží jako důkaz v případě kontroly ze strany finančního úřadu.

Začínáte ve světě byznysu?

Příležitostný příjem je pro vás možná jen prvním krokem na cestě za vlastním podnikáním. Pokud jsme se trefili, nabídneme vám do začátků pomoc v podobě Mini akademie – online souboru třiceti videí o celkové délce přes 8 hodin, v němž naleznete řadu užitečných tipů, triků a rad z každodenní podnikatelské praxe. Pro začínající podnikatele je navíc vstup zdarma.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 16
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek