Datum publikace 02. 05. 2023 Sdílet článek

Co je odložená daň a kdy se vás týká

Author Seyfor, a. s. 2 minuty čtení 2
Náhledový obrázek
I když k tomu název svádí, odložená daň neznamená, že se vám odkládá splatnost daně. Ve skutečnosti jde pouze o nástroj, kterým se srovnávají rozdíly mezi účetním a daňovým pohledem na výnosy a náklady.

Odložená daň v účetnictví

Odložená daň je účetní nástroj, díky kterému mají firmy věrný obraz o aktuálním stavu svého podnikání. Napomáhá tomu, aby účetnictví více odpovídalo reálnému stavu financí. Odložená daň tak není daní v pravém slova smyslu a nesouvisí se samotnou platbou daně z příjmů.

TIP: Přečtěte si, jak podat daňové přiznání online.

Odložená daň v účetnictví napravuje rozdíly mezi účetním a daňovým pohledem na finance ve firmě. Zatímco v účetnictví evidujete náklady a výnosy, v daňové evidenci vedete výdaje a příjmy. Pokud vystavíte fakturu se 14denní splatností, vzniká vám tím výnos, ale příjem to bude až ve chvíli, kdy vám zákazník fakturu zaplatí. Když tuto fakturu vystavíte na konci měsíce a klient ji zaplatí až měsíc následující, vzniká rozdíl, který do účetnictví zanesete jako odloženou daň.

Koho se odložená daň týká

Pokud jste se s odloženou daní nesetkali, nemusí to být chyba. Ne každý totiž má povinnost odloženou daň sledovat a účtovat o ní.

Odložená daň se týká všech účetních jednotek (podnikatelů a firem), které:

  • sestavují účetní závěrku v plném rozsahu (tedy když mají povinnost nechat ji ověřit auditorem),
  • tvoří konsolidační celek (je obchodní společností a zároveň mateřskou firmou),
  • se pro její používání dobrovolně rozhodnou.

TIP: Přečtěte si, co potřebujete vědět o účetní závěrce.

Druhy odložené daně

Odložená daň z příjmů může mít podobu:

  • odloženého daňového závazku, což je částka, která vám v budoucnu zvýší daň z příjmů – obvykle vzniká, když vám vychází účetní odpisy nižší než daňové, případně když máte vystavené a nezaplacené faktury,
  • nebo odložené daňové pohledávky, jde tedy o částku, která vám v budoucnu daň sníží a která vzniká, když máte nevyužitou daňovou ztrátu nebo třeba přijatou nezaplacenou fakturu.

Odloženou daň tedy opravdu ve chvíli, kdy o ní účtujete, neplatíte, ale musíte ji spočítat a vykázat.

Poradíme vám, jak na daně

Problematice daní se věnujeme v naší on-line mini akademii. Odborníci z praxe vám ve videích vysvětlí vše kolem daně z příjmů, daňového přiznání nebo třeba odvádění DPH. V akademii máme také videa, která se věnují vedení účetnictví a dalším částem podnikání, ve kterých zejména začínající podnikatelé často tápou. Právě pro ně a pro uživatele iDokladu je akademie zdarma.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 16
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek