Datum publikace 12. 12. 2022 Sdílet článek

Evidence majetku: jaký majetek musíte evidovat a jak na to

Author Seyfor, a. s. 2 minuty čtení 10
Náhledový obrázek
Abyste mohli obchodní majetek uvést do výdajů v daňovém přiznání a snížit si tak základ daně, musíte vést evidenci majetku. S tím souvisí ukládání všech dokladů za nákup majetku i pravidelná každoroční inventarizace. Přečtěte si, jak na to.

Evidence majetku

Veškerý obchodní majetek, který jako podnikatel vlastníte a používáte pro své podnikání, musíte vést v daňové evidenci nebo účetnictví. A protože vedení účetnictví je u OSVČ spíše výjimkou, věnujeme se v článku hlavně daňové evidenci majetku.

Pokud jste v režimu paušální daně, nebo uplatňujete výdaje paušálem, evidence majetku se vás netýká.

Dokumenty z daňové evidence slouží jako podklad pro výpočet daně z příjmů fyzických osob a údaje o majetku se uvádí do daňového přiznání. Její součástí jsou údaje o:

  • příjmech,
  • výdajích,
  • majetku
  • a závazcích.

TIP: Přečtěte si, jak vést daňovou evidenci příjmů a výdajů.

Jak na evidenci majetku

Jakmile si pořídíte majetek na firmu, zanesete ho do daňové evidence. Tím se z něj stává obchodní majetek. Evidence majetku v podniku se provádí na tzv. inventárních kartách nebo kartách dlouhodobého majetku.

Zákon neuvádí jejich povinnou podobu, obvykle si podnikatelé vytvoří jednoduchou tabulku v Excelu. V zákoně se naopak určuje, co musíte do evidence majetku zahrnout. Proto do tabulky vždy zapište:

  • datum pořízení a začátek používání majetku (tedy kdy jste jej zahrnuli do obchodního majetku),
  • jaká byla jeho vstupní cena a případně jak vysoké jsou daňové odpisy (u majetku nad 80 000 Kč neuplatňujete do daňového přiznání celou částku naráz, ale rozložíte ji do několika let formou odpisů),
  • datum vyřazení majetku z evidence a způsob vyřazení (tedy jestli jste majetek prodali, nebo zlikvidovali).

TIP: Přečtěte si, jak na daňové odpisy dlouhodobého majetku.

Cílem evidence je mít mimo jiné důkaz pro případnou finanční kontrolu, že jste skutečně pořídili majetek, který uvádíte v daňovém přiznání. Kromě zápisu v evidenci si uchovávejte také doklady o jeho nákupu.

S evidencí všech příjmů a výdajů – i za nákup majetku – vám pomůže fakturační program iDoklad. Připravená data odtud přímo nahrajete na Daňový portál.

Nezapomeňte na pravidelnou inventarizaci

Povinnou součástí evidence majetku je inventarizace majetku. Znamená to, že na konci zdaňovacího období (k 31. prosinci) uděláte inventuru, tedy spočítáte a zjistíte stav obchodního majetku. Výsledky inventury porovnáte s evidencí majetku (např. v inventárních kartách).

„Tomuto porovnání skutečného a evidovaného stavu se říká inventarizace, jejímž výsledkem může být inventarizační rozdíl, a to přebytek nebo manko, o které případně musíte upravit základ daně z příjmů,“ vysvětluje daňový poradce Jaroslav Veselka v naší mini akademii.

Inventarizaci zakončíte inventarizačním zápisem s datem provedení a podpisem.

Potřebujete o daňové evidenci majetku vědět víc?

Podívejte se na video Jak vést daňovou evidenci, které pro naši mini akademii připravil Jaroslav Veselka. V dalších více než 30 videích se navíc dozvíte vše o účetnictví, daních, fakturaci, cenotvorbě a dalších oblastech, které podnikatelům obvykle dělají potíže. Pro začínající podnikatele je akademie zdarma.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 16
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek