Datum publikace 08. 09. 2021 Sdílet článek

Jak na daně, když máte podnikání jako vedlejší činnost

Author Seyfor, a. s. 4 minuty čtení 17
Náhledový obrázek

Stále oblíbenější forma přivýdělku pro české zaměstnance i studenty je podnikání. Provozováním vedlejší činností si v Česku přivydělává více než 400 000 lidí. S přivýdělkem ale přicházejí také daňové povinnosti. Tou hlavní je pro OSVČ podnikající na vedlejší činnost povinnost podat daňové přiznání.

Musíte znát všechny své příjmy. Na výdaje můžete uplatnit paušál

Pro vyplnění přiznání k dani z příjmů musíte znát výši všech svých příjmů z podnikání za rok, za který přiznání podáváte. Proto si evidujte všechny své příjmové doklady.

Pokud si jen přivyděláváte a máte proto málo odběratelů, můžete si vše evidovat zdarma v iDokladu.

Vyjma příjmů z podnikání patří do daňového přiznání také příjmy ze zaměstnání. Proto potřebujete od svého zaměstnavatele potvrzení o zdanitelných příjmech.

Své náklady si evidovat nemusíte. Můžete jednoduše uplatnit výdaje procentem z příjmů (paušální výdaje) podle typu svého podnikání.

  • 80% paušál (zemědělci, řemeslné živnosti) – 1 600 000 Kč,
  • 60% paušál (ostatní živnosti) – 1 200 000 Kč,
  • 40% paušál (advokáti, autoři) – 800 000 Kč,
  • 30% paušál (příjmy z nájmu) – 600 000 Kč.

Jsou-li vaše náklady na podnikání vyšší než jednotlivé limity, doporučujeme uplatnit skutečné výdaje. V případě vedlejší činnosti se ale většinou do limitů pohodlně vejdete a ušetříte si náročnou administrativu. Přečtěte si, jestli se vám vyplatí uplatnit skutečné výdaje, nebo paušální procento z příjmů.

V iDokladu daňové přiznání vyřešíte za pár minut.

Nezapomeňte na důchodové pojištění

Jako OSVČ máte povinnost odvádět státu důchodové a zdravotní pojištění. Při vedlejší činnosti však platíte méně. V případě důchodového pojištění se platby liší v prvním a dalších letech podnikání.

  • V prvním roce podnikání nemusíte platit měsíční zálohy na důchodové pojištění. Odevzdáte Přehled o příjmech a výdajích na příslušnou obecní správu sociálního zabezpečení a pojištění zaplatíte jednorázově podle dosaženého zisku.
    Vejdete-li se s hrubým ziskem (celkové příjmy mínus výdaje) do limitu tzv. rozhodné částky (v roce 2023 to je 96 777 Kč), nemusíte důchodové pojištění platit. Jestli podnikáte jen část roku, limit se poměrně sníží o jednu dvanáctinu za každý měsíc, ve kterém jste nepodnikali.
  • V dalších letech podnikání už pak platíte měsíční zálohy, které vám správa sociálního zabezpečení vyměří podle zisku v daném roce. Minimální záloha na důchodové pojištění v roce 2019 je 955 Kč. Každý rok v dubnu pak podáte Přehled o příjmech a výdajích, ze kterého vzejde vyměřený přeplatek či nedoplatek.

U tohoto pojištění navíc může dojít k situaci, kdy jste platili zálohy dle výdělku v předchozím roce, ale za aktuální rok jste nevydělali dostatek pro překročení hranice. „V takovém případě vám je pojistné vráceno. Nebo naopak jste vydělali více a pojistné doplatíte jednorázově. S tímto je potřeba počítat a dělat si určité finanční rezervy,“ radí v mini akademii pro začínající podnikatele advokátka Barbora Šaldová ze SimpleTax & SimpleLaw.

A také zdravotní

Na zdravotní pojištění nemusíte odvádět zálohy vůbec. Doplatíte ho vždy zároveň s podáním Přehledu o příjmech a výdajích na pojišťovnu. Celková částka se vypočítá jako 13,5 % z poloviny dosaženého hrubého zisku za uplynulý rok.

Kompletní informace pro vedlejší OSVČ

V mini akademii pro začínající podnikatele najdete veškeré informace, které jako vedlejší OSVČ potřebujete znát. Zaměřte se především na modul OSVČ, kde se advokátka Barbora Šaldová věnuje přímo vedlejším OSVČ. Také se v ní dozvíte, jak z vedlejší OSVČ přejít na hlavní a jaké povinnosti jako živnostníci (ať už hlavní nebo vedlejší) máte.

Pro začínající podnikatele je vstup do mini akademie zdarma.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 16
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek