Datum publikace 24. 06. 2023 Sdílet článek

Jak podat daňové přiznání elektronicky

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 9
Náhledový obrázek
Od roku 2021 již nemusíte kvůli daním chodit na finanční úřad. Daňové přiznání můžete vyplnit i elektronicky, což vám kromě úspory času přinese i posunutí termínu pro podání přiznání. Přečtěte si, jak vyplnit daňové přiznání online, kam jej podat, jaké jsou pro rok 2023 stanovené termíny a co dělat, když lhůtu o pár dnů nestihnete.

O měsíc více času na podání

Na zaslání elektronického formuláře pro daňové přiznání máte o 1 měsíc více času než u písemného; v roce 2023 je nejpozdější termín 2. května.

Pro pořádek uvádíme i termíny pro zbylé druhy podání:

  • 3. duben: pro písemné podání,
  • 2. květen: pro elektronické podání,
  • 3. červenec: pro zpracování daňovým poradcem.

V poslední den lhůty pro podání daňového přiznání musí být uhrazena i daň, která vám v daňovém přiznání vyjde. Nejjednodušeji ji zaplatíte bankovním příkazem.

Jak podat daňové přiznání elektronicky

Elektronicky vyplníte formulář pro daňové přiznání na tzv. online finančním úřadu Moje Daně, které spravuje Ministerstvo financí ČR. Zde vám na jednom místě poskytuje FÚ veškeré formuláře ke stažení. Nemusíte se obávat obtížného vyplňování – portál vás celým procesem vyplnění provede.

Na stránce si vyberte formulář pro online daňové přiznání (např. daň z příjmů fyzických osob) a připravte si podklady. Faktury nebo třeba přílohy pro slevy.

Pokud používáte fakturační službu iDoklad, vygenerujte si podklady pro daňové přiznání, do formuláře je pak zanesete. Podklady získáte také v účetním software, například Money S3.

  1. Formulář celý vyplňte (můžete si ho ukládat a vyplnit ve více dnech).
  2. Nahrajte přílohy.
  3. Vyplněné daňové přiznání odešlete: buď ho ověříte elektronickým podpisem nebo ho pošlete přes datovou schránku – portál vás oběma směry navede.

Za jedno kliknutí pak daňové přiznání dorazí na finanční úřad.

Elektronický podpis nebo datovka?

Elektronický nebo také digitální podpis nahrazuje váš běžný podpis rukou. Musíte ho nejprve ověřit a získat kvalifikovaný certifikát – až pak ho využijete k podpisu digitálních dokumentů. Podpis si ověříte například na pobočce České pošty.

Datová schránka zjednodušuje komunikaci s úřady a nahrazuje papírové dopisy. Založte si datovku podle návodu.

Po založení datové schránky si v nastavení zaškrtněte notifikace na nové zprávy – upozornění na nové zprávy vám budou chodit na osobní e-mail. Případně datovku pravidelně kontrolujte, doručené zprávy se do 10 dnů automaticky považují za přečtené, i když si je nepřečtete.

Pokud datovou schránku neplánujete využívat a nepřesměrujete si upozornění na osobní e-mail, podepište daňové přiznání spíše elektronickým podpisem.

TIP: Spočítejte si, kolik odvedete na daních v roce 2023 na daňové kalkulačce.

Daňové přiznání online = nižší pokuty

Zapomenete na daňové přiznání a podáte ho pozdě? Pak vás čeká sankce. O výši pokuty ale rozhodne způsob, jakým přiznání na finanční úřad podáte.

Pokuta běží od druhého dne po stanovené lhůtě. Zapomenete-li podat přiznání písemně, podejte ho elektronicky – lhůta je o měsíc delší.

Pokud podáte daňové přiznání například o jeden den později, zachrání vás tzv. liberační lhůta. Ta vám dává k řádnému termínu odevzdání 5 pracovních dnů navíc – během kterých za pozdní dodání nedostanete pokutu.

TIP: Čtěte, jak na paušální daň pro OSVČ.

Na který finanční úřad podat daňové přiznání?

Zde je odpověď jednoduchá – přiznání podáváte na územním pracovišti FÚ v místě vašeho trvalého bydliště.

Máte z daňového přiznání obavy? Využijte služby poradce

Daňový poradce za vás podá daňové přiznání až do 1. července. Vyberte si některého z našeho seznamu ověřených daňových poradců.

Pokud si v podnikání nejste jisti v kramflecích, vstupte do mini akademie – připravili jsme ji pro začínající podnikatele a je zdarma. Dozvíte se vše od daňového přiznání až po nastavené správné ceny pro vaše služby a produkty.

Související články

[Podnikání v invalidním důchodu] Vše, co potřebujete vědět, abyste se stále mohli realizovat

07. 05. 2024 20 minut čtení 0
Přečíst článek

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 20
Přečíst článek