Datum publikace 17. 05. 2022 Sdílet článek

Jak založit startup krok za krokem

Author Seyfor, a. s. 4 minuty čtení 16
Náhledový obrázek

Co to je startup? Jako startup se většinou označuje nově založená rozvíjející se firma s nízkými počátečními náklady, inovativním nápadem a potenciálem rychlého růstu. Proces, jak založit startup, tedy jak se dostat od nadějné myšlenky k prvním objednávkám, přitom zahrnuje pět zásadních kroků. 

1. Přijďte s revolučním nápadem

Na začátku každého úspěšného startupu stojí inovativní nápad, jinými slovy díra na trhu. Úspěšný startup totiž potřebuje revoluční produkt nebo službu, která uspokojí lidskou potřebu, pro kterou zatím neexistuje dostatečně dobré řešení.

Pokud vás žádný revoluční nápad dosud neosvítil, vyberte si oblast, se kterou již máte zkušenosti například ze své předchozí profese či koníčků. Ptejte se lidí ve svém okolí na problémy, se kterými se potýkají, a vymyslete řešení, na kterém by se dal váš byznys postavit.

2. Prozkoumejte trh

Jakmile máte nápad, musíte se přesvědčit, zda reálně někomu pomůže a zda o něj bude zájem. Při průzkumu trhu postupujte tak, že:

  • Zjistíte co nejvíc informací o své cílové skupině (například demografické a geografické údaje, zájmy, chování či životní styl).
  • Provedete sekundární výzkum – shromáždíte co nejvíc veřejně dostupných informací (například z databází ČSÚ), které se vašeho řešení týkají. Pokud například váš nápad spočívá v bezpečnostní aplikaci pro seniory, zjistěte si, kolik seniorů vůbec používá chytré telefony. Nebo se podívejte, zda téma někdo nezpracoval jako diplomovu práci přes Theses.cz.
  • Provedete primární výzkum – připravte si sadu otázek a hledejte odpovědi mezi potenciálními zákazníky. Můžete zvolit metodu hloubkových rozhovorů, focus group nebo třeba dotazníky.

Prověřte také, zda už s podobnou myšlenkou někdo nepřišel. Pokud ano, tak případnou konkurenci prozkoumejte a zhodnoťte, jaké riziko pro váš nápad představuje.

3. Vytvořte si podnikatelský záměr

V této fázi už víte, že váš nápad je nosný a že lidé o vaše řešení budou mít zájem. Ještě ale nevíte, zda na tom vyděláte. V tom vám mimo jiné pomůže podnikatelský záměr nebo také byznys plán.

Díky plánu přetvoříte prvotní nápad v hotový koncept. Ujasníte si, jak by váš startup fungoval v praxi a zjistíte, kolik do něj budete muset investovat a kolik vám potenciálně vydělá. Zároveň si rozplánujete nezbytné kroky pro to, abyste byznys uvedli do provozu.

Váš byznys plán by měl obsahovat minimálně:

  • základní informace o vašem projektu,
  • finanční plán,
  • organizační plán (tedy struktura podniku a lidí v něm)
  • a marketingový plán.

Podnikatelský záměr bude sloužit nejen jako váš kompas, podle kterého se budete moci v počátcích řídit, ale také jako dokument, který vám pomůže při shánění investorů či půjčky v bance.

Přečtěte si podrobnosti o tom, co dalšího by měl podnikatelský záměr obsahovat.

4. Sežeňte finance

Pokud nemáte všechny nezbytné finance pro rozjezd startupu na účtě, musíte je sehnat pomocí investorů nebo banky.

Pustíte-li se do hledání investorů, pečlivě si připravte prezentaci svého projektu a tzv. elevator pitch – jinými slovy musíte svůj podnikatelský plán zpracovat do jednoduché atraktivní formy. Ta by měla obsahovat hlavní fakta, obchodní data a vizuální prvky pro udržení pozornosti.

Druhou možností je půjčka od banky, kde rovněž budete potřebovat kvalitně vypracovaný podnikatelský záměr, tentokrát však ve formě dokumentace.

5. Založte firmu

Jakmile získáte finance, zbývá vám „jen“ oficiálně založit firmu. Nejčastější právní formy podnikání u startupů je společnost s ručením omezeným (s. r. o.). Investování do s. r. o. je totiž transparentní a investoři mají možnost získat majetkový podíl, což je pro spoustu z nich klíčové.

Založení s. r. o. se skládá z několika kroků, jmenovitě:

  • zvolíte název společnosti,
  • získáte souhlas s umístění sídla,
  • zvolíte si živnost,
  • sepíšete společenskou smlouvu,
  • navštívíte notáře,
  • navštívíte živnostenský úřad,
  • zašlete živnostenské oprávnění notáři,
  • provedete zápis do obchodního rejstříku,
  • registrujete se k dani z příjmu právnických osob.

Vyhněte se nástrahám v začátcích podnikání

Na začátku podnikání číhají nejen na startupisty, ale na všechny podnikatele byrokratické pasti, které vás mohou stát spoustu času, peněz a nervů. Proto navštivte naši on-line mini akademii, kde vám zkušení lektoři ve videích lidsky vysvětlí pravidla kolem zakládání s.r.o., daní, fakturace, cenotvorby, podnikatelských úvěrů a dalších témat. Pro začínající podnikatele je mini akademie zdarma.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 13
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek