Datum publikace 23. 02. 2022 Sdílet článek

Postup, jak založit s. r. o.: 4 kroky k podnikání

Author Seyfor, a. s. 4 minuty čtení 24
Náhledový obrázek

Jako s. r. o. ručíte pouze majetkem společnosti, ne rodinným domem nebo penězi na osobním účtě jako OSVČ. Založení společnosti s ručením omezeným vyžaduje úsilí – sepsání zakladatelského dokumentu u notáře, založení bankovního účtu a oběhání těch správných úřadů. Čtěte, jak na to.

Krok za krokem: s. r. o. vzniká zápisem do obchodního rejstříku

Společnost založíte ve 4 krocích:

  1. Sepíšete zakladatelský dokument u notáře: Pokud společnost zakládáte sami, sepíšete zakladatelskou listinu, a když je společníků více, podepíšete společenskou smlouvu. 
  2. Založíte bankovní účet: potřebujete k tomu notářem ověřený dokument o vzniku společnosti.
  3. Ohlásíte živnost na živnostenský úřad: za poplatek 1 000 korun vám úřad do 15 dnů vydá živnostenské oprávnění.
  4. Zapíšete s. r. o. do obchodního rejstříku: nejdéle do 90 dnů od podpisu zakladatelského dokumentu, k žádosti o zápis doložíte živnostenské oprávnění.

Společnost zakládáte ve chvíli, kdy u notáře podepíše zakladatelský dokument, firma však vzniká až zápisem do obchodního rejstříku. Vznik a fungování s. r. o. řídí Zákon o obchodních společnostech a družstev.

Společnost s ručením omezeným mohou založit fyzické i právnické osoby, české i se zahraničním sídlem. Sídlo společnosti uvádíte na živnostenském úřadě, doložíte ho písemným prohlášením vlastníka nebo správce nemovitosti.

Při zakládání s. r. o. počítejte s časovou prodlevou, vyřízení formalit potrvá pro konečné založení společnosti klidně měsíc.

Náležitosti zakladatelské listiny a společenské smlouvy

Náležitosti jsou stejné, rozdíl je v počtu společníků. Dokumenty musí ověřit notář, aby šlo o tzv. veřejnou listinu, jinak neplatí.

Pokud s. r. o. zakládá více společníků, hodí se, když předem: 

  • sepíšete čestná prohlášení (společník prohlásí, že je oprávněný k provozování živnosti, není v insolvenčním řízení, nemá zápis v trestním rejstříku, apod.),
  • shodnete se na sídle společnosti,
  • ujasníte si společnou vizi firmy: vyvarujete se neshodám v budoucnosti.

Náležitosti zakladatelského dokumentu u s. r. o.

  • Seznam společníků,
  • název společnosti,
  • sídlo (zde se uvádí pouze název obce, nikoliv celá adresa sídla),
  • předmět podnikání (vybírejte podle seznamu živností),
  • základní kapitál,
  • vklad do základního kapitálu (uvádí se výše vkladu každého společníka),
  • správce vkladu (ten, kdo založí v bance účet a složí základní kapitál),
  • seznam a počet jednatelů,
  • způsob jednání za společnost,
  • případné přílohy (např. plné moci).

Přečtěte si 6 věcí, které si musíte ohlídat při změně sídla společnosti >> 

Rozjezd s.r.o.: 1 koruna nestačí

Ačkoliv je minimální výše základního kapitálu pouhá 1 koruna, reálně je k založení s. r. o. potřeba více financí. Nízký minimální kapitál od roku 2014 usnadňuje podnikání, předtím museli podnikatelé složit alespoň 200 tisíc korun.

Počítejte však s náklady na notáře, poplatky na úřadech i s financemi do začátku – na pronájem prostor, nákup techniky, razítek nebo tiskárny.

TIP: S vyššími náklady počítejte, pokud si necháte založení s. r. o. zprostředkovat externí firmou, služba se pohybuje okolo ceny 10 tisíc korun.

Kolik financí do s. r. o. vložíte, je veřejně dostupná informace a vyhledá si ji každý, kdo chce, ve veřejném rejstříku podnikatelských subjektů. Buďte opatrní s částkou 1 koruna, nízké jmění společnosti nepůsobí důvěryhodně vůči zákazníkům nebo investorům.

Pokud s. r. o. zakládáte ve více společnících, musí každý společník splatit 30 % částky (u peněžitého vkladu základního kapitálu) a 100 % částky u vkladu nepeněžitého (například auto). Neuvedete-li ve společenské smlouvě jinak, je termín splatnosti nejdéle 5 let od vzniku společnosti.

Ručení omezené: kolik to je peněz

Za dluhy společnosti ručíte jen do výše nesplaceného vkladu. Ručí se pouze majetkem společnosti, ne jednotlivců. Jedná se o jednu z výhod s. r. o. oproti OSVČ, které ručí celým svým majetkem.

Chcete příklad? Pokud má společnost základní kapitál 200 tisíc korun a společníci již vložili 150 tisíc korun, ručení je v tento moment pouze do výše 50 tisíc korun – tedy nesplaceného vkladu. 

Věřitel může částku vymáhat od jakéhokoliv společníka, i toho, který svůj vklad už splatil. 

Založte a veďte s. r. o. s přehledem

Pro začínající podnikatele jsme připravili mini akademii, vstup máte zdarma. 

V akademii najdete kurz základních pravidel pro s. r. o., ve kterých vám v krátkých videích právník Stanislav Hroch vysvětlí, jak ošetříte právní vztahy s investory i společníky a jak firmu ochráníte před riziky.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 16
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek