Datum publikace 31. 05. 2024 Sdílet článek

Na jaké zboží se vztahuje snížená sazba DPH a jak ji určíte

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 1
Náhledový obrázek
Když jako plátci DPH naceňujete zboží, potřebujete znát sazbu daně z přidané hodnoty, kterou k ceně přičtete. Kromě základní sazby uplatníte v České republice na některé zboží či služby 12% sníženou sazbu. Čtěte, jak ji pro své produkty správně vyberete.

Když jako plátci DPH naceňujete zboží, potřebujete znát sazbu daně z přidané hodnoty, kterou k ceně přičtete. Kromě základní sazby v České republice máme i dvě snížené sazby DPH, které se vztahují na určité kategorie zboží a služeb. Čtěte, jak ji pro své produkty správně vyberete.

Sazby DPH

Daň z přidané hodnoty (DPH) kromě vybraných produktů, které jsou od daně osvobozené, platí u veškerého zboží a služeb. DPH platí všichni spotřebitelé v ceně kupovaného zboží, státu ji odvádí prodejci.

Od roku 2024 máme v Česku pouze dvě sazby DPH:

  • základní sazba 21 %,
  • snížená sazba 12 %.

U většiny výrobků a služeb se platí základní sazba DPH. Část produktů se ale považuje za nezbytnosti a k jejich ceně se proto přičítá pouze snížená sazba daně, aby byly pro spotřebitele co nejdostupnější.

TIP: Čtěte návod na výpočet DPH krok za krokem.

S různými sazbami daní a jejich výpočtem pro fakturaci vám pomůže fakturační program iDoklad.

Snížená sazba DPH

Zboží, na které uplatníte sníženou sazbu DPH, podrobně vyjmenovává příloha zákona o dani z přidané hodnoty.

Snížená sazba DPH ve výši 12 % se vztahuje například na:

  • potraviny a bezlepkové výrobky,
  • zdravotnické prostředky,
  • ubytovací a stravovací služby,
  • léky a farmaceutické výrobky,
  • pohřební služby,
  • dětské autosedačky
  • nebo vstupenky na kulturní akce.

Zcela osvobozeny od DPH jsou knihy – platí pro ně nulové DPH.

Příklad: Pokud provozujete restauraci, na veškeré alkoholické i nealkoholické nápoje platí sazba 21 %. Výjimkou je ale neochucená kohoutková voda, mléko nebo jeho rostlinné alternativy – na ty platí snížená sazba 12 %.

Tipy pro komfortnější podnikání

Odesláním souhlasíte s našimi zásadami pro zpracování osobních údajů.

Závazné posouzení sazby DPH

Od roku 2024 se určení daňové sazby značně zjednodušilo, protože došlo ke sloučení původně tří kategorií sazeb do dvou – základní a snížené. Kompletní seznam, podle kterého sazbu správně určíte, najdete v příloze zákona o dani z přidané hodnoty.

A pokud si stále nejste jistí, zda volíte správně sníženou sazbu DPH, obraťte se na finanční správu. V žádosti o závazné posouzení zdanitelného plnění popište své zboží a navrhněte sazbu, kterou vám správa potvrdí nebo vyvrátí. Za posouzení zaplatíte poplatek 10 000 Kč. Vyhnete se ale nepříjemnostem, pokud byste neprávem vybírali na dani více nebo naopak méně, než máte odvádět státu.

TIP: Čtěte, na co nezapomenout všechno, když se stanete plátcem DPH.

Nevíte si rady ohledně daně z přidané hodnoty?

O fungování daně z přidané hodnoty a jejím výpočtu zjistíte víc v naší on-line mini akademii, pro začínající podnikatele je zdarma. Ve více než 30 videích se dozvíte další informace o DPH, o povinnostech plátce DPH a také o daních, účetnictví, fakturaci i cenotvorbě, tedy o všech oblastech, ve kterých podnikatelé nejčastěji tápou.

Související články

[Návod pro OSVČ] Jak si vypočítat zdravotní a sociální pojištění nebo důchod

31. 05. 2024 5 minut čtení 30
Přečíst článek

Začátek podnikání OSVČ: co vás čeká v prvním roce

31. 05. 2024 6 minut čtení 73
Přečíst článek