Datum publikace 18. 01. 2023 Sdílet článek

OSVČ a rodičovská dovolená: co a jak

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 22
Náhledový obrázek
Jako podnikatel nejste na rodičovské dovolené, protože vám nemá kdo dát volno. Máte ale nárok na rodičovský příspěvek v plné výši. Navíc můžete podnikat jako OSVČ na vedlejší činnost. Zjistěte to nejdůležitější o podnikání při rodičovské.

Článek popisuje situaci OSVČ, nikoli zaměstnanců, kteří se rozhodnou podnikat až při mateřské nebo rodičovské.

Nejprve si ujasníme pojmy. Mateřská a rodičovská jsou dvě odlišné dovolené.

  • Mateřská dovolená je volno před porodem nebo krátce po něm. Souvisí s ním peněžitá pomoc v mateřství (laicky mateřská). Aby na tuto finanční pomoc dosáhla podnikatelka, musí si dobrovolně platit nemocenské pojištění.
  • Rodičovská dovolená je volno od zaměstnavatele. Pro OSVČ tedy není relevantní. Všichni podnikatelé ale mají po narození potomka nárok na rodičovský příspěvek (laicky rodičovskou).

Bez nemocenského pojištění nemáte nárok na peněžitou pomoc v mateřství

Bez dobrovolných odvodů na nemocenské pojištění nedostanete jako OSVČ peněžitou pomoc v mateřství. A pozor, nestačí se přihlásit jako dobrovolný plátce ve chvíli, kdy zjistíte, že jste těhotná. Pojištění totiž musíte platit alespoň 180 dní v posledním roce a 270 dní v posledních dvou letech před začátkem pobírání finanční pomoci.

Minimální platba nemocenského pojištění pro OSVČ je 147 korun.

Zjistěte, jak se počítá výše nemocenského pojištění pro OSVČ.

Pokud „mateřskou“ pobíráte, nepodnikejte

Pokud jste si jako podnikatelka platila nemocenské pojištění a stát vám začne „mateřskou“ vyplácet, nesmíte osobně podnikat.

Můžete však vykonávat podnikatelskou činnost s pomocí zaměstnanců nebo tzv. spolupracující osoby.

Na mateřskou dovolenou matky nastupují mezi 8. a 6. týdnem před porodem a trvá 28 týdnů (pokud se vám narodí dvojčata a vícerčata, trvá 37 týdnů). Jako OSVČ na mateřské neplatíte zálohy na sociální a nemocenské pojištění. Částka, kterou od státu dostanete, závisí na výši dobrovolného nemocenského pojištění – čím víc odvádíte, tím vyšší bude peněžitá pomoc v mateřství.

Mrkněte na náš návod na výpočet mateřské.

Rodičovský příspěvek je pro každého

Nehraje roli, jestli platíte, nebo neplatíte nemocenské pojištění.

Výše příspěvku je 300 000 korun na jedno dítě (450 000 korun celkem na vícerčata). Částku dostáváte po částech každý měsíc a rychlost čerpání záleží na výši dobrovolného nemocenského pojištění – čím víc jste státu odvedla, tím máte větší možnost výběru. Nejrychleji celou částku získáte za 8 měsíce, maximální délka vyplácení rodičovského příspěvku činí 43 měsíců.

Na „rodičovské“ podnikáte jako OSVČ vedlejší

Pokud chcete v podnikání pokračovat s miminkem, můžete. Musíte však splnit podmínku, aby váš potomek do dvou let netrávil v jeslích nebo ve školce více než 92 hodin měsíčně (na starší děti se už omezení nevztahuje).

Jako OSVČ pobírající rodičovský příspěvek máte výhodu, že automaticky podnikáte na vedlejší činnost a díky tomu platíte nižší zálohy na zdravotní a sociální pojištění.

Zorientujte se v pravidlech podnikání na vedlejší činnost

Přihlaste se do naší mini akademii pro začínající podnikatele. Zkušení lidé z praxe vám ve 30 videích vysvětlí, jak je to s daněmi, vystavováním faktur nebo třeba nastavením cen.

Pro začínající podnikatele je vstup do mini akademie zdarma.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 13
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek