Datum publikace 21. 04. 2022 Sdílet článek

Nemocenské pojištění pro podnikatele krok za krokem

Author Seyfor, a. s. 5 minut čtení 5
Náhledový obrázek

Když onemocní zaměstnanec a delší dobu nemůže chodit do práce, stále má jistotu alespoň nějakého příjmu – dostává nemocenskou. A to díky tomu, že za něj zaměstnavatel pravidelně odvádí nemocenské pojištění. Podnikatelé povinnost platit nemocenské pojištění nemají, přihlásit se k němu ale můžou dobrovolně. Zajistí si tak příspěvek od státu v případě, kdy kvůli nemoci či úrazu přijdou na týdny i měsíce o příjmy.

Podnikáte? A nemocenské pojištění máte?

Petr je marketingový specialista na volné noze. První dva roky jako OSVČ má úspěšně za sebou a pohlídal si všechny náležitosti – oznámil zahájení podnikání, našel zákazníky, podal daňové přiznání, platí zdravotní a sociální pojištění, orientuje se v daních a dalších aspektech podnikání. Stále častěji ale přemýšlí, jak se bránit výpadku příjmů, kdyby na delší dobu onemocněl. Nabízí se nemocenské pojištění.

Nemocenské dávky nejdřív po 3 měsících

Narozdíl od důchodového pojištění a příspěvku na státní politiku, na které jako OSVČ povinně přispíváte v rámci sociálního pojištění, je nemocenské pojištění nepovinné. Můžete si ho platit dobrovolně a mít tak jistotu dávek z nemocenského pojištění. Mezi ně patří:

  • nemocenská,
  • mateřská,
  • otcovská,
  • dlouhodobé ošetřovné.

Pokud se rozhodnete dobrovolné nemocenské pojištění platit, pak čím dříve začnete, tím lépe. Abyste získali nárok třeba na výplatu nemocenské, musíte mít alespoň tři předcházející měsíce pojištění zaplacené. Pokud si chcete nechat vyplácet mateřskou, musíte dobrovolné nemocenské pojištění platit alespoň 270 kalendářních dní v posledních dvou letech (z toho posledních 180 dní musíte zálohy odvádět pravidelně každý měsíc).

Kdyby Petr začal nemocenské pojištění platit v dubnu 2022, na nemocenskou má nárok od začátku července. Pokud by se rozhodl s partnerkou (také OSVČ) založit rodinu, měla by se k dobrovolnému nemocenskému pojištění přihlásit co nejdřív. Kdyby začala pojistné platit také v dubnu, nárok na finanční podporu od státu by měla nejdřív od začátku ledna 2023.

TIP: Přečtěte si podrobně článek o nároku na nemocenskou a další dávky z dobrovolného nemocenského pojištění pro OSVČ.

Přihlaste se k nemocenskému pojištění

Marketingovému specialistovi Petrovi z úvodu článku se nemocenské pojištění jeví jako vhodné řešení. Aby si mohl začít na pojištění přispívat, musí se k němu nejdříve přihlásit. Jak na to? Stačí vyplnit online formulář nebo tiskopis a odevzdat ho příslušné Okresní správě sociálního zabezpečení.

Pokud by Petr živnost teprve zakládal a chtěl se k nemocenskému pojištění rovnou přihlásit, zadal by potřebné údaje do jednotného registračního formuláře, kterým oznamuje zahájení podnikání. Další formulář by už nebyl potřeba.

Spočítejte si výši měsíčního pojistného

Nyní je náš podnikatel Petr k dobrovolnému nemocenskému pojištění přihlášený a čekají ho pravidelné měsíční platby pojistného. Splatnost je vždy do konce měsíce, za který si pojištění platí.

Minimální výše pojistného je 147 Kč měsíčně a tato částka se počítá jako 2,1 % z minimálního vyměřovacího základu. Petrův vyměřovací základ je ale vyšší, takže bude na pojistném odvádět více.

Jak si vyměřovací základ můžete spočítat? Jedná se o 50 % vašich zisků uvedených v daňovém přiznání, které podělíte 12, abyste dostali měsíční vyměřovací základ. Z něho pak 2,1 % tvoří částku, kterou budete odvádět na nemocenské pojištění.

Přehled příjmů z podnikání máte přehledně na jednom místě díky fakturačnímu programu iDoklad.

Pokud narozdíl od Petra se svým podnikáním teprve začínáte a neznáte vyměřovací základ, pro výpočet nemocenského pojištění pro OSVČ použijte maximální vyměřovací základ. Pro rok 2022 je to 19 456 Kč, měsíčně byste za nemocenské pojištění zaplatili 409 Kč.

TIP: Zjistěte, jak si vypočítat sociální a zdravotní pojištění.

Nemocenské dávky v případě pracovní neschopnosti

Marketingový specialista Petr si nemocenské pojištění platí už pár měsíců. Pokud by na delší dobu onemocněl, stačí si u Okresní správy sociálního zabezpečení požádat o výplatu dávky. Peníze by dostal nejpozději do měsíce od žádosti.

U nemocenských dávek platí přímá úměra – tedy čím víc zaplatíte na pojistném, tím vyšší dávky v případě nemoci či úrazu dostanete. Zatímco při měsíčním pojistném 147 Kč bude výše nemocenské 125 Kč za den, při platbě 409 Kč měsíčně dostanete příspěvek 347 Kč za den. Stát vám je však začne vyplácet až od 15. dne pracovní neschopnosti.

Řada podnikatelů si proto dobrovolné nemocenské pojištění neplatí. Místo toho využívají pojištění pracovní neschopnosti, které nabízí pojišťovny. V případě pracovní neschopnosti jim sjednanou částku pojišťovna vyplácí za každý den. I tady jsou však různá omezení. Část OSVČ tak spoléhá na vlastní rezervy.

Zvažujete platbu nemocenského pojištění?

Přihlášením k dobrovolnému nemocenskému pojištění vás provede naše mini akademie. Pro začínající podnikatele je zdarma. Kromě návodu na placení nemocenské pojištění se v ní dozvíte vše o daních, účetnictví i cenotvorbě. Tedy o různých oblastech, ve kterých nejen začínající podnikatelé nejčastěji chybují.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 14
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek