Datum publikace 14. 11. 2022 Sdílet článek

[OSVČ] Co dělat, když nestihnete včas podat daňové přiznání

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 1
Náhledový obrázek
Daňové přiznání je strašák spousty podnikatelů. Pokud ho nestihnete připravit včas, podejte ho elektronicky o měsíc později. Nebo svěřte jeho zpracování a podání daňovému poradci, tím získáte další dva měsíce k dobru. Čtěte, jak poradce oslovit a na co nezapomenout, aby vám nehrozila pokuta.

Tři termíny pro daňové přiznání

Řádný termín pro podání daňového přiznání fyzických osob je nejpozději do tří měsíců po konci zdaňovacího období, které u OSVČ odpovídá konci kalendářního roku. Daňové přiznání se tedy v listinné podobě podává do 1. dubna.

Pro elektronické podání platí čtyřměsíční lhůta po zdaňovacím období, čas tedy máte do 1. května (respektive do prvního pracovního dne po tomto datu). Pokud jste majitelé datové schránky, musíte daňové přiznání podat elektronicky, za listinnou podobu vám hrozí pokuta.

TIP: Čtěte, jak podat daňové přiznání elektronicky.

Využít můžete služby daňového poradce nebo advokáta, pak pro vás platí šestiměsíční lhůta. Termín pro podání daňového přiznání tak bude 1. července.

Co když daňové přiznání nestíháte

Pokud nestíháte daňové přiznání odevzdat v prvním termínu, podejte ho elektronicky. Když vám ani o měsíc odložený termín nestačí, svěřte zpracování přiznání daňovému poradci.

O tom, kdy budete daňové přiznání podávat, nemusíte finanční úřad předem informovat. Nehrozí vám žádná pokuta ani upomínky. Problém by nastal, pokud byste daňové přiznání nepodali ani v nejzazším termínu – o možných následcích píšeme dál v článku.

Nezapomeňte také na to, že termín podání daňového přiznání fyzických osob je i termínem pro zaplacení daně z příjmů finančnímu úřadu. Doporučujeme vyměřenou daň odvést hned poté, co podáte přiznání, abyste na placení nemuseli myslet.

TIP: Čtěte, jak si vypočítat daň z příjmů.

Jak vybrat daňového poradce

Výhodou spolupráce s daňovým poradcem není jen odložený termín podání přiznání. Daňový poradce za vás přebere i veškeré starosti a také zodpovědnost za správné vyplnění přiznání. Proti případným škodám musí mít ze zákona pojištění, takže se není čeho obávat.

Při vybírání daňového poradce se zaměřte na to, aby byl zapsaný na seznamu Komory daňových poradců a své služby tedy poskytoval v souladu se zákonem. Abyste měli jistotu, že zvolíte někoho důvěryhodného a spolehlivého, vyberte si z našeho seznamu ověřených daňových poradců.

Až si daňového poradce vyberete, pouze mu předáte veškeré podklady k vypracování daňového přiznání a plnou moc, se kterou za vás daňové přiznání podá.

Předání podkladů daňovému poradci vám usnadní fakturační program iDoklad. Dáte mu přístup ke svým dokladům a fakturám, aby je průběžně kontroloval a případně poradil, co a jak opravit.

Za nepodání daňového přiznání hrozí pokuta

Pokud daňové přiznání v některém z řádných termínů nepodáte, finanční úřad vás vyzve k nápravě. Zároveň běží takzvaná liberační lhůta v délce pěti pracovních dnů, během kterých za pozdní podání neplatí žádné sankce.

Od šestého dne po termínu se vám ale už počítá pokuta ve výši 0,05 % z vyměřené daně za každý den prodlení. Minimální výše pokuty je ze zákona 500 Kč, maximálně zaplatíte 300 000 Kč.

Tápete (nejen) v podávání daňového přiznání fyzických osob?

Vstupte do naší mini akademie. Ve více než 30 videích vám zkušení lektoři srozumitelně vysvětlí nejen náležitosti daňového přiznání. Věnují se i dalším oblastem, ve kterých podnikatelé často chybují, například fakturaci, účetnictví nebo cenotvorbě. Pro začínající podnikatele je mini akademie zdarma.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 16
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek