Datum publikace 04. 08. 2023 Sdílet článek

Paušální daň 2023: jaká jsou pásma a výše daně

Author Seyfor, a. s. 4 minuty čtení 10
Náhledový obrázek
Láká vás představa, že nepodáváte daňové přiznání a máte celkově jednodušší administrativu? Než vstoupíte do režimu paušální daně, který tyto výhody nabízí, zjistěte, jak vysoká daň vás čeká, jestli se vám vyplatí a zda se k ní můžete přihlásit.

Od roku 2023 platí dosud největší změny v paušální dani. Do režimu se mohou zapojit i živnostníci s příjmy do 2 milionů Kč. Spolu s touto změnou ministerstvo financí zavedlo tři pásma paušální daně. „Je jasné, že živnostník s příjmy do 500 tisíc korun ročně logicky nemůže státu platit stejně jako podnikatel s dvoumilionovými příjmy,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura. 

Paušální daň 2023: pásma

OSVČ se do pásem zařazují podle 2 kritérií:

  • roční příjem, tj. obrat,
  • výdajový paušál – různé obory mají nárok na různě vysoké výdajové paušály.

Příklady paušálů:

  • 80% – zemědělci, lesníci, řemeslníci apod.
  • 60% – živnosti neuvedené v jiných kategoriích.
  • 40% – znalci, tlumočníci, insolvenční správci, vlastníci autorských práv, lidé s příjmy z výkonu nezávislého podnikání, které není živností ani podnikáním apod.

Podívejte se na více příkladů výdajových paušálů pro jednotlivé profese.

Pásma paušální daně pro rok 2023

Pásma paušální daně

Koho se týká

1. pásmo

OSVČ s ročními příjmy do 1 milionu Kč

OSVČ s ročními příjmy do 2 milionů Kč s uplatnitelným 80% výdajovým paušálem

OSVČ s ročními příjmy do 1,5 milionu Kč s uplatnitelným 60% či 80% výdajovým paušálem

2. pásmo

OSVČ s ročními příjmy do 1,5 milionu Kč s 40% výdajovým paušálem

OSVČ s ročními příjmy do 2 milionů Kč s uplatnitelným 60% výdajovým paušálem

3. pásmo

OSVČ s ročními příjmy do 2 milionů Kč s uplatnitelným 40% výdajovým paušálem

Máte příjmy z více činností a každá z nich spadá do jiného paušálu? Pro zařazení do pásma stačí, abyste z dané kategorie měli alespoň 75 % příjmů.

Výše paušální daně 2023

Paušální daň funguje na principu, že neplatíte zvlášť daň, sociální pojištění a zdravotní pojištění, ale všechny tři platby posíláte v jedné částce na místně příslušný finanční úřad. Vaše platba musí být na účet úřadu připsaná do 20. dne měsíce, kterého se týká. Např. paušální daň za červen musíte zaplatit do 20. června.

Částka paušální daně je každý měsíc stejná po celý rok a dopředu víte, jak je vysoká. Její výše záleží na pásmu, ve kterém jste zařazení.

Výše paušální daně pro rok 2023

Pásmo

Daň z příjmů

Sociální pojištění

Zdravotní pojištění

Celková měsíční platba

1.

100 Kč

3 386 Kč

2 722 Kč

6 208 Kč

2. 

4 963 Kč

7 446 Kč

3 591 Kč

16 000 Kč

3. 

5 292 Kč

11 388 Kč

9 320 Kč

26 000 Kč

Výše paušální daně se každý rok mění, tj. zvyšuje. Ovlivňuje ji růst záloh na sociální a zdravotní pojištění, který se odvíjí od průměrné hrubé mzdy.

Vstup do režimu paušální daně 2023

Pokud je pro vás paušální daň výhodná, předem si naplánujte vstup do tohoto režimu. Je možný jen po omezenou dobu na začátku kalendářního roku.

Nejbližší období pro vstup je od 1. do 10. ledna 2024 včetně. Přihlášku do režimu paušální daně posíláte elektronicky – od roku 2023 je elektronická komunikace OSVČ s finančním úřadem povinná. Netýká se to pouze podnikajících osob, které nejsou zapsané v evidenci nebo rejstříku (jde např. o autory a umělce) – jich se nedotklo automatické zřizování datových schránek.

Jestliže s podnikáním nově začínáte, můžete do režimu paušální daně vstoupit i v průběhu roku 2023. Oznámení o vstupu do režimu na finanční úřad doručte do dne zahájení podnikání. Nebo to můžete udělat rovnou při registraci živnosti. Při vyplňování jednotného registračního formuláře stačí oznámit vstup do režimu paušální daně.

Paušální daň 2023 v souvislostech

Vstup do režimu paušální daně je dobrovolný. Jako OSVČ máte i další možnosti – můžete využívat výdajové paušály nebo daňovou evidenci (uplatňování skutečných výdajů). Více se dozvíte v následujících textech:

Zorientujte se v pravidlech pro podnikatele

Zorientujte se v pravidlech a buďte ve výhodě – často zákony umožňují více způsobů, jak věci dělat. Když si z nich dokážete správně vybrat, ušetříte čas i peníze.

Legislativní džunglí vás spolehlivě provedeme ve video lekcích. Pro začínající podnikatele a uživatele iDokladu je naše mini akademie zdarma. Přihlaste se do nyní klidně hned teď, ať na to později nezapomenete.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 20
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek