Datum publikace 06. 03. 2023 Sdílet článek

[Otázky & odpovědi] Důchodce živnostník a daňové přiznání

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 15
Náhledový obrázek
Po nástupu do starobního důchodu můžete podnikat jako OSVČ na vedlejší činnost. Na dani z příjmů zaplatíte 15 %, ale vyplácený důchod od státu naštěstí nedaníte. Zjistěte, jak je to s daňovým přiznáním pro důchodce.

Text se zabývá situací, kdy starobní důchodce vydělává jako živnostník. Neřešíme příjmy ze zaměstnání, pronájmu, dividend nebo práci tzv. na dohodu – tam jsou pro daňové přiznání jiná pravidla.

Pro základní orientaci v povinnostech důchodce–živnostníka (např. zdravotní a sociální pojištění, předčasný důchod) si přečtěte samostatný článek.

Musím platit daně, ačkoli jsem OSVČ důchodce?

Ve většině případů ano. Jako starobní důchodce podnikáte na vedlejší činnost, a pokud si za rok podnikáním vyděláte více než 15 000 korun, musíte podat daňové přiznání a odvést daň z příjmů.

Příjmy pod 15 000 korun tedy nedaním?

Přesně tak. Pokud tedy nemáte i jiné příjmy, například z pronájmu nebo investic. Pak musíte podat daňové přiznání a daň zaplatit.

Jak vysokou daň zaplatím?

OSVČ na vedlejší činnost (důchodci, studenti, rodiče na rodičovské, zaměstnanci, kteří si přivydělávají) platí 15% daň z příjmů.

Do kdy mám podat daňové přiznání?

Přesný termín se každý rok mění a záleží, jestli přiznání podáte fyzicky na papírovém formuláři (zpravidla začátek dubna), elektronicky (začátek května) nebo s pomocí daňového poradce (začátek června).

Tip: Od 1. ledna 2023 budou mít podnikatelé automaticky zřízenou datovou schránku. Kvůli tomu už nemůžete podávat daňové přiznání na papíře. Zbydou vám pouze dvě možnost – elektronicky nebo s daňovým poradcem.

Kde daňové přiznání vyplním?

Opět záleží na vás. Můžete si na finančním úřadě vzít růžový formulář, vyplnit ho doma a přinést na přepážku. Můžete vyplněné přiznání poslat poštou.

Čím dál víc podnikatelů ale daně podává elektronicky. Nejdůležitějším rozcestníkem je portál Finanční správy Moje daně – najdete tam veškeré formuláře i pokyny. Elektronické formuláře za vás samy udělají příslušné výpočty a zkontrolují, jestli máte vyplněné všechny povinné údaje.

Zdaní mi stát i důchod?

Ne. Váš důchod se do příjmů z vedlejší činnosti nezapočítává. Takže částku, kterou vám za rok vyplatí stát na starobním důchodu, do daňového přiznání neuvádíte.

Mám nárok na daňové slevy?

Ano. Daň si můžete snížit o:

  • základní daňovou slevu na poplatníka,
  • slevu na manžela / manželku,
  • zvýhodnění na vyživované dítě (do 26 let),
  • slevu na invaliditu i ZTP/P.

Co když podnikám až od listopadu?

Pokud vaše příjmy za listopad a prosinec přesáhnou 15 000 Kč, musíte na jaře podat daňové přiznání za celý předchozí kalendářní rok.

Stejně to funguje, když začnete s podnikáním v říjnu, červnu nebo kdykoliv během roku.

Zorientujeme vás v pravidlech podnikání na vedlejší činnost

Přihlaste se do naší on-line mini akademii pro začínající podnikatele. Zkušení lidé z praxe vám ve 30 videích vysvětlí, jak je to s daněmi, vystavováním faktur nebo třeba nastavením cen.

Pro začínající podnikatele je vstup do mini akademii zdarma.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 14
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek