Datum publikace 16. 12. 2022 Sdílet článek

OSVČ důchodce: jaká pravidla pro vás platí

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 255
Náhledový obrázek
Pokud jste v řádném starobním důchodu, můžete podnikat jako OSVČ bez omezení. Jako důchodci patříte do kategorie OSVČ na vedlejší činnost.

Jestliže v důchodu s podnikáním začínáte nově, přihlaste se na živnostenský úřad.

Platí pro vás stejná pravidla jako pro další vedlejší OSVČ (např. studenty, rodiče na rodičovské dovolené nebo zaměstnance, kteří si podnikáním přivydělávají). Z výdělků v podnikání odvádíte 15% daň z příjmů a odevzdáváte daňové přiznání

Do přiznání mezi své příjmy neuvádíte starobní důchod – ten je od daně z příjmů osvobozený.

Důchodce OSVČ a zdravotní pojištění

Jako podnikající důchodce první rok neplatíte zálohy na zdravotní pojištění. Po prvním roce podnikání podáte na jaře přehled na zdravotní pojišťovnu a zdravotní pojištění doplatíte zpětně.

Jeho výše se odvíjí od vašich reálných příjmů. Sazba je 13,5 % z vyměřovacího základu. Ten u OSVČ činí polovinu jejího příjmu ze samostatné výdělečné činnosti po odečtení výdajů (tzn. 50 % základu daně).

V druhém roce podnikání začnete platit měsíční zálohy na zdravotní pojištění. Oproti OSVČ na hlavní činnost máte velkou výhodu. I když si OSVČ daný měsíc nic nevydělá, musí platit alespoň minimální zálohu, která pro rok 2022 činí 2 627 Kč. Vás jako důchodců se minimální záloha netýká, odvádíte podle svých reálných příjmů za minulý rok.

Pokud jsou vaše příjmy nízké, může se stát, že měsíčně na zdravotním pojištění zaplatíte třeba jen několik desetikorun.

Důchodce OSVČ a sociální pojištění

U důchodců pracujících na OSVČ platby sociálního pojištění závisí na jejich zisku (příjmy z podnikání minus výdaje). Pokud je váš zisk nižší než rozhodná částka, sociální pojištění neplatíte. Rozhodná částka se každý rok mění, pro rok 2022 je 93 387 Kč.

Tento limit si hlídejte. Pokud ho překročíte jen o trochu, je to pro vás nevýhodné. Sociální pojištění vám ukousne část zisku. Jestliže limit překročíte o hodně (tj. i po odečtení sociálního pojištění si vyděláte víc), může to pro vás být výhodné. Spočítejte si různé scénáře, třeba v této kalkulačce, abyste věděli, co se vám vyplatí.

Předčasný důchod a podnikání na OSVČ

Pokud jste v předčasném důchodu, platí pro vás několik omezení. Můžete si vydělat jen tolik, abyste z výdělku nemuseli odvádět sociální pojištění. To znamená, že váš zisk (tj. příjmy minus výdaje) nesmí přesáhnout rozhodnou částku 93 387 Kč (pro rok 2022). Pokud podnikáte jen část roku, rozhodná částka se poměrně snižuje.

Jestliže by byl váš zisk vyšší, zanikne vám nárok na předčasný důchod. V takovém případě se musíte se stát OSVČ na hlavní činnost, nebo se nechat zaměstnat, než dosáhnete důchodového věku.

Jakmile nastoupíte do řádného důchodu, limity se vás už netýkají a můžete podnikat bez omezení.

Jaké další povinnosti mají vedlejší OSVČ?

Abyste se zorientovali ve fakturaci, daních, účetnictví a dalších povinnostech, připravili jsme pro vás online mini akademii. V ní vám účetní, daňoví poradci a právníci vysvětlí, co a jak.

Nikam nemusíte chodit, videa si pustíte z domu a ušetříte tisíce za konzultace s odborníky. Pokud OSVČ podnikání teprve plánujete, nebo podnikáte maximálně rok, máte vstup do akademie zdarma.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 14
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek