Datum publikace 09. 12. 2022 Sdílet článek

Registrace na finančním úřadě: jak postupovat

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 9
Náhledový obrázek
Pokud podnikáte, musíte se registrovat na finančním úřadě k platbě různých daní. Registraci neodkládejte, potřebujete ji stihnout nejpozději do 15 dnů od zahájení podnikání.

Podnikající fyzické osoby se registrují u místně příslušného finančního úřadu dle svého trvalého bydliště. Právnické osoby se registrují u místně příslušného finančního úřadu v místě svého sídla, které mají zapsané v obchodním rejstříku.

Přihlášení na finančním úřadě v začátcích podnikání

Jako začínající OSVČ nebo majitel s. r. o. se potřebujete přihlásit k placení daně z příjmů fyzických či právnických osob. Dobrá zpráva je, že kvůli tomu nemusíte chodit na finanční úřad.

Vše totiž vyřídíte na živnostenském úřadě při založení živnosti. Vyplníte jednotný registrační formulář. Následně živnostenský úřad informuje správu sociálního zabezpečení, zdravotní pojišťovnu a finanční úřad. Díky tomuto formuláři máte odbyté všechny povinnosti, které by dříve znamenaly návštěvu několika úřadů.

Registrace na finančním úřadě pro zaměstnavatele

Pokud se rozhodnete nabrat zaměstnance, stáváte se plátcem daně ze závislé činnosti. To znamená, že než svým lidem vyplatíte mzdu, odvedete z ní 15% daň (aby ji zaměstnanci nemuseli odvádět sami).

Jakmile se stanete zaměstnavatelem, musíte to na finančním úřadě nahlásit nejpozději do 8 dnů. Zároveň tam také přihlásíte svého prvního zaměstnance. 

Pokud budete svůj tým rozšiřovat a nabírat další lidi, každého z nich musíte na finančním úřadě nahlásit nejpozději do 8 dnů od vzniku pracovního poměru.

Registrace na finančním úřadě k DPH

Další registrace vás čeká ve chvíli, kdy za posledních 12 kalendářních měsíců překročíte obrat milion korun. Tehdy se povinně stáváte plátci DPH a musíte se k této dani přihlásit na finančním úřadě. Nebo se můžete přihlásit i dobrovolně, pokud je to pro vás výhodné.

Přihlášku k plátcovství DPH podáváte výhradně elektronicky. Tady najdete přesný postup.

Registrace čísla účtu na finanční úřad

Při procesu registrace k DPH dokládáte informace o svém bankovním účtu včetně smlouvy o vedení účtu a potvrzení banky o vlastníkovi účtu. Tento účet pak bude u vaší firmy zveřejněný v Registru plátců DPH. Můžete nahlásit i více účtů, které používáte při podnikání.

Až budete platit faktury svým dodavatelům, kteří jsou také plátci DPH, pohlídejte si, že jim peníze posíláte výhradně na oficiální účet uvedený v registru. 

Pokud byste zaplatili na jiný účet, ručíte za odvod DPH vy. To znamená, že kdyby obchodní partner DPH neodvedl, zaplatíte ho za něj vy (takže byste ve výsledku zaplatili dvakrát). Více se o problematice ručení za obchodní partnery dozvíte v tomto článku.

Pokud z jakéhokoliv důvodu měníte číslo bankovního účtu, nové vždy registrujte na finančním úřadě, aby na něj vaši klienti mohli bez obav platit.

Zorientujte se v povinnostech vůči státu

Abychom vám usnadnili podnikatelské začátky, připravili jsme pro vás on-line mini akademii. Lektoři vám ve videích srozumitelně vysvětlí, jaké povinnosti jako OSVČ nebo s. r. o. máte, co si pohlídat a čeho se vyvarovat. V akademii najdete témata jako fakturace, daně, účetnictví, cenotvorba a smlouvy. 

Po začínající podnikatele je celá akademie zdarma, tak toho využijte.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 14
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek