Datum publikace 10. 02. 2023 Komentáře 0 Sdílet článek

Znáte podmínky podnikání v důchodu?

Author Seyfor, a. s. 4 minuty čtení 8
Náhledový obrázek
Ať už vás k podnikání v důchodu vede finanční tíseň, touha setrvat v milovaném oboru nebo jen snaha zahnat nudu, na každý pád se jedná o často využívaný způsob přivýdělku k penzi. Pokud i vy uvažujete o dráze seniora-podnikatele, dozvíte se na následujících řádcích vše potřebné.

První kroky podnikatele-seniora

Pokud si jako senior přejete začít podnikat, můžete se stát OSVČ a založit si tzv. živnost na vedlejší činnost. Tu mohou v ČR provádět následující osoby

    1. zaměstnanci,
    2. studenti mladším 26 let,
    3. příjemci mateřské dovolené nebo rodičovského příspěvku,
    4. příslušníci ozbrojených sil ČR,
    5. starobní či invalidní důchodci.

Samotné založení živnosti je pak poměrně jednoduché. V ČR může živnost získat každý, kdo splní všeobecné podmínky a vyplní jednotný registrační formulář. Následně své zahájení podnikání v souladu se zákonem oznamte finančnímu úřadu, své zdravotní pojištovně a České správě sociálního zabezpečení. 

S živností se pojí i řada povinností. Mezi ty nejvýznamnější patří podávání daňového přiznání.

Zálohy na zdravotní a sociální pojištění

Coby živnostníci na vedlejší činnost mají podnikající důchodci velmi zjednodušenou situaci ohledně sociálního pojištění. To se jich totiž týká pouze v případě, že váš roční hrubý zisk překročí tzv. rozhodnou částku, která v roce 2022 činí 93 387 Kč. Tehdy je pro vás sociální pojištění povinné, i tehdy ale v prvním roce podnikání neplatíte zálohy a v následujících letech odvádíte pouze minimální měsíční zálohy (1137 Kč pro rok 2022). Případné rozdíly se pak dorovnají na základě přehledu o příjmech a výdajích, který odevzdáváte ČSSZ. 

Oproti tomu zdravotnímu pojištění se nevyhnete ani při nízkých výdělcích. Podnikající důchodci jsou zákonem vnímáni jako státní pojištěnci a jako takoví první rok podnikání neodvádí žádné zálohy. Na začátku následujícího roku vám pak pojišťovna na základě přehledu o příjmech a výdajích vyměří měsíční zálohy. Jejich výše se tak odvíjí od skutečného příjmu. 

Podnikání v důchodu a daně

Vedlejší činnost je zdaněna sazbou 15 % z rozdílů mezi příjmy a výdaji za daný kalendářní rok. Zde vám české zákony umožňují využít dvě možnosti výpočtu daňového základu – paušální výdaje a skutečné výdaje.

U paušálu vypočítáváte výdaje jako fixní procento z vašich příjmů bez ohledu na jejich skutečnou výši. Konkrétní procento závisí na druhu vámi provozované živnosti:

  • 80 % u řemesel, zemědělství a lesnictví,
  • 60 % u ostatních živností,
  • 40 % u činnost, které nejsou živností (např. příjmy z autorských práv nebo vykonávání svobodných povolání).

Tato možnost se vyplatí zejména v situaci, kdy jsou vaše reálné výdaje nižší než ty paušální a vy tak můžete dosáhnout úspory na daních. Zároveň u nich také nemusíte vést daňovou evidenci a ušetřit si tak nemalé množství administrativy. Pokud jsou ale vaše výdaje vyšší než ty paušální, je pro vás výhodnější uplatnit skutečné výdaje. S těmi se pojí i nutnost daňové evidence a s ní spojeného papírování. 

Jaké výhody můžete při podnikání v důchodu využít?

Zákon o důchodovém pojištění umožňuje podnikajícím seniorům v řádném důchodu navýšit si penzi o 0,4 % z výpočtového základu za každých 360 dní odpracovaných v rámci výdělečné činnosti. Stačí jen podat žádost o zvýšení důchodu, po které je vám penze přepočítána. Žádost si navíc můžete podat i zpětně, a to maximálně za 5 předchozích let.  Ve výsledku si tak měsíčně můžete na důchodu přilepšit o několik desítek korun. Živnostníci v důchodu si mohou rovněž v daňovém přiznání uplatnit slevu na poplatníka, která pro rok 2022 činí 30 840 Kč. 

Předčasný důchod a podnikání

Přivýdělek v podobě živnosti je pro vás dostupný i v případě, že jste šli do důchodu předčasně. Mějte ovšem na paměti, že v takovém případě si můžete za rok dohromady vydělat jen rozhodnou částku, tj. 93 387 Kč pro rok 2022. Toto omezení platí až do dosažení řádného důchodového věku, po čemž už se řídíte výše uvedenými pravidly.

Nikdy není pozdě začít podnikat

Rozhodli jste se i vy přilepšit si na stáří a rozjet vlastní živnost? Rádi vám pomůžeme (nejen) do začátků. S online fakturačním programem iDoklad budete mít všechny své faktury a účetní i daňové doklady na jednom místě a podání daňového přiznání se pro vás stane otázkou několika kliknutí. Díky přívětivému uživatelskému rozhraní a jednoduchému ovládání se pak elektronické fakturace nemusíte bát. 

Pro začínající podnikatele jakéhokoliv věku pak máme k dispozici Mini akademii – online soubor 30 videí o celkové délce 8 hodin, kde naleznete mnoho užitečných informací z každodenní podnikatelské praxe.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 2
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek