Datum publikace 15. 07. 2022 Sdílet článek

Jak si spočítat daně a pojistné při podnikání na vedlejší činnost

Author Seyfor, a. s. 5 minut čtení 9
Náhledový obrázek

Podnikáním při studiu, na mateřské nebo v důchodu si zajistíte příjemný přivýdělek. Vztahují se na vás ovšem i povinnosti jako placení daní a pojistného. Přečtěte si, na co nezapomenout při podnikání na vedlejší činnost a jak se liší výše daní a záloh od OSVČ podnikajících na hlavní činnost.

Kdo podniká jako vedlejší OSVČ

OSVČ jako vedlejší činnost jste tehdy, pokud podnikáte a zároveň splňujete některou z podmínek:

  • jste zaměstnanec, za kterého zaměstnavatel odvádí pojistné,
  • pobíráte mateřskou (na kterou jste nastoupila ze zaměstnání) nebo rodičovskou,
  • jste student do 26 let,
  • pobíráte starobní nebo invalidní důchod,
  • pečujete ve společné domácnosti o osobu závislou na péči.

I pokud jde o vedlejší pracovní činnost OSVČ, musíte se přihlásit na finanční úřad, správu sociálního zabezpečení a pojišťovnu (nebo se přihlásit jednotným registračním formulářem).

TIP: Čtěte, jak začít podnikat a na co nezapomenout na začátku podnikání.

Daň z příjmů z vedlejší činnosti

Všechny příjmy z vedlejší činnosti uvedete v daňovém přiznání za uplynulý rok a zaplatíte z nich daň. Příjmy ze zaměstnání do přiznání zjistíte v Potvrzení o zdanitelných příjmech, které vám vystaví zaměstnavatel. Pro uvedení příjmů z podnikání si evidujte všechny příjmové doklady a faktury. Náklady můžete uplatnit formou paušálních výdajů, tedy zákonem daných procent z příjmů.

Využíváte-li fakturační program iDoklad, můžete všechny příjmy přehledně evidovat na jednom místě. Podklady pro daňové přiznání pak snadno vygenerujete a vložíte na daňový portál.

Z vypočtené daně si odečtěte slevy. Pokud podnikáte při studiu, týká se vás sleva na studenta. Pokud jste v invalidním důchodu, využijete slevu na invaliditu. V každém případě si odečtěte slevu na poplatníka. Čerpat můžete také daňové zvýhodnění na dítě.

TIP: Čtěte, jak na daně u podnikání na vedlejší činnost.

První rok jako OSVČ: pojištění zaplatíte jednorázově

Kromě daní jako vedlejší OSVČ zaplatíte také sociální a zdravotní pojištění. V prvním roce podnikání neplatíte zálohy na pojištění, avšak na správu sociálního zabezpečení a pojišťovnu musíte odevzdat Přehled o příjmech a výdajích za uplynulý rok, a to do měsíce od termínu podání daňového přiznání – lhůty se liší podle toho, zda přiznání podáváte na tištěném formuláři, elektronicky nebo s pomocí daňového poradce.

U sociálního pojištění je postup následující:

  • Máte-li zisk vyšší než je rozhodná částka (pro rok 2021 85 058 Kč, pro rok 2022 93 387 Kč), zaplatíte pojištění jednorázově (29,2 % z vyměřovacího základu) a následně začnete platit vyměřené měsíční zálohy. Následující rok s podáním přehledu uhradíte nedoplatek nebo dostanete přeplatek za zálohy zpět.
  • Máte-li zisk nižší než je rozhodná částka, pojištění ani zálohy neplatíte. Následující rok opět podáte přehled o příjmech.

Zálohy na zdravotní pojištění budete platit po prvním roce podnikání v případě, že podnikáte a u toho studujete, pobíráte mateřskou či rodičovskou nebo jste v důchodu. Pokud jste zaměstnaný a zálohy za vás odvádí zaměstnavatel, budete stále jen podávat přehled o příjmech a případný nedoplatek uhradíte jednorázově.

Paušální daň vedlejší OSVČ 

Jako vedlejší OSVČ bez příjmů ze zaměstnání můžete uplatnit paušální daň. Tedy jen v případě, že podnikáte a u toho pracujete pouze na dohodu, ze které se strhává srážková daň, nebo jste student, důchodce či na mateřské dovolené. Měsíčně zaplatíte jen jednu zálohu 5 469 Kč finančnímu úřadu, která zahrnuje daň z příjmů i zdravotní a sociální pojištění. Zároveň vám odpadá povinnost posílat Přehled o příjmech a výdajích na pojišťovnu.

 

sazba

splatnost

daň z příjmů

15 % ze základu daně

do měsíce od podání daňového přiznání

sociální pojištění

29,2 % z vyměřovacího základu 

do konce daného měsíce

zdravotní pojištění

13,5 % z vyměřovacího základu 

do 8. dne následujícího měsíce

paušální daň

5 469 Kč

do 20. dne následujícího měsíce

TIP: Čtěte průvodce paušální daní.

Minimální zálohy se vás netýkají 

Pokud jste OSVČ na vedlejší činnost neplatíte zákonem stanovené minimální zálohy na pojištění. Odváděná částka se vždy odvíjí od vyměřovacího základu, tedy od výše vašich skutečných zisků. Pokud si podnikáním přivyděláváte jen malé částky, zaplatíte zanedbatelné pojistné.

Pokud v průběhu roku přejdete na hlavní činnost OSVČ (tedy v případě, že odejdete ze zaměstnání, ukončíte studium nebo vám skončí rodičovská a budete jen podnikat), musíte skutečnost pojišťovně i správě sociálního zabezpečení oznámit a začít platit zálohy.

Potřebujete poradit s povinnostmi pro vedlejší OSVČ?

Specifiky podnikání na vedlejší činnost vás provede naše mini akademie, pro začínající podnikatele zdarma. Ukáže vám, na co jako vedlejší OSVČ nezapomenout nebo jak přejít na hlavní činnost. Dozvíte se všechny důležité informace o daních, fakturaci nebo cenotvorbě, tedy o oblastech, ve kterých podnikatelé nejčastěji tápou.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 16
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek