Datum publikace 11. 04. 2024 Sdílet článek

Jak vybrat ten nejlepší firemní účet pro vaše podnikání

Author Seyfor, a. s. 12 minut čtení 1
Náhledový obrázek
V podnikání rozhodují detaily. A když přijde na správu firemních financí, to už je opravdu klíčové. Vybrat ten správný firemní účet není jen o úspoře peněz, ale také o nástrojích a službách, které usnadňují každodenní financování a podporují váš růst. A jelikož každý podnik je jiný, přicházíme s průvodcem, jak vybrat ten nejlepší firemní účet, který bude přesně sedět vašemu podnikání.

Proč se vám firemní účet vyplatí?

Zahltit se povinnostmi v podnikání je snadné, ale dnešní doba přináší spoustu řešení, jak se těmto výzvám postavit. Klíčovým pomocníkem může být firemní bankovnictví. Co tedy odlišuje podnikatelský účet od běžného osobního účtu a jaké výhody a funkce nabízí?

Firemní vs. osobní bankovnictví: co by měl každý podnikatel vědět

Podnikatelé často používají pro své podnikání běžné osobní bankovní účty, domnívajíc se, že mezi nimi a firemními účty není výrazný rozdíl. Opak je však pravdou – rozdíly jsou značné. Osobní účty jsou ideální pro základní bankovní potřeby, jako jsou jednoduché transakce a sledování zůstatku. Firemní účty naopak nabízejí širší spektrum funkcí a flexibilitu, včetně možnosti správy více účtů a provádění rozsáhlých bankovních operací. Podívejme se na klíčové výhody, které firemní účet přináší.

1. Detailní finanční přehledy

Firemní účty poskytují komplexní informace o vašich příjmech a výdajích, umožňují sledování trendů a detailní filtrování financí. Tato klíčová data jsou nepostradatelná pro efektivní finanční plánování a správu výdajů.

2. Rozmanitost transakcí

S firemním účtem můžete provádět širokou škálu transakcí, včetně dávkových příkazů pro současné zpracování více plateb, což zvyšuje efektivitu platebních operací.

3. Přehled o aktivitě účtu:

Díky firemním softwarům získáváte upozornění na všechny tuzemské i mezinárodní platby. To vám poskytuje aktuální přehled o všech transakcích a ušetří hodně času.

4. Zjednodušené účetnictví:

Firemní bankovnictví usnadňuje správu účetnictví díky možnosti propojení s fakturačním softwarem, a tím pádem umožňuje automatizaci platebního styku a snižuje administrativní zátěž. Zvláště pak integrace s platformou jako iDoklad přináší významné výhody díky funkci automatického párování bankovních transakcí s fakturami. Tato funkcionalita šetří čas tím, že minimalizuje potřebu manuálního zpracování dat, a zároveň poskytuje přesný a aktuální přehled o cash flow a platebním styku.

5. Vyšší úroveň zabezpečení:

Osobní účty sice drží vysoký bezpečnostní standard, ale firemní účty jdou ještě dál. Díky přístupu více uživatelů nabízí sofistikovanou kontrolu přístupů a oprávnění. To znamená, že můžete přesně určit, kdo co vidí a dělá – od základních přehledů až po odesílání transakcí a export dat.

6. Dvojitá záruka bezpečí při přihlášení

Přístup k firemnímu účtu zajišťuje dvojí ověření – kombinuje tradiční přihlašovací údaje s ověřením na vašem telefonu nebo ještě bezpečnějšími metodami, jako jsou čipové karty. A samozřejmě, veškerá vaše komunikace s bankou je šifrována pro maximální ochranu.

Potenciál firemního účtu se navíc exponenciálně zvyšuje, pokud jej využíváte v kombinaci s iDokladem. Tato synergie přináší všechny výše uvedené výhody, ale zároveň otevírá nové možnosti pro automatizaci obchodních procesů. Pokud svou banku propojíte s iDokladem, můžete si nastavit automatické připomínky neplatičům, poděkování za platbu a všechny toky sledovat v prostředí své mobilní aplikace

Jak vybrat správnou banku?

Při hledání ideální banky pro vaše podnikání se zaměřte na několik zásadních aspektů:

  • Uživatelský komfort: hledejte banku s přehledným a snadno ovladatelným online bankovnictvím.
  • Poplatky: vyhněte se zbytečným výdajům tím, že si vyberete banku s nízkými nebo žádnými poplatky za založení a vedení účtu, transakce, platební karty a výběry z bankomatu.
  • Dostupnost: důležitá je síť poboček a bankomatů, stejně jako možnost rychlých plateb.
  • Důvěra: zvolte banku, které můžete důvěřovat.

Nepřeplácejte za služby, které nevyužijete. Zaměřte se na to, co skutečně potřebujete a můžete tak ročně ušetřit významnou sumu.

Kompletní průvodce firemními účty v českých bankách

Každá banka má své vlastní služby a poplatky, a tak se v tomto moři možností můžete snadno ztratit. My vám však pomůžeme se zorientovat. Podívejte se na náš přehled výhod firemních účtů, které nabízejí banky u nás.

Firemní účet u České spořitelny

Česká spořitelna poskytuje účty pro živnostníky i firmy. Bezplatný Živnostník zřídíte online pro základní potřeby. Firmy mohou využít účty Klasik a Maxi s různým rozsahem služeb, což se odráží ve vyšších cenách za jejich vedení. Podrobné srovnání všech tří účtů najdete zde.

Proč tedy vybrat firemní účet u České spořitelny?

  • Široká nabídka účtů: Tři hlavní typy bankovních účtů, každý z nich pečlivě vytvořený, aby optimálně odpovídal široké škále podnikatelských požadavků – od samostatně výdělečně činných osob až po malé podniky.
  • Odborné poradenství: Klienti získávají odborné poradenství a podporu od zkušených firemních bankéřů pro své podnikatelské potřeby.
  • Bezplatné výběry a vklady: všechny účty umožňují bezplatné výběry a vklady v síti bankomatů a vkladomatů České spořitelny v ČR, což přináší výraznou úsporu.
  • Vkladové a debetní karty Visa: k účtům patří debetní karty Visa Business a u vyšších účtů i vkladové karty, zvyšující flexibilitu a pohodlí ve správě firemních financí.
  • Výhodné podmínky pro začínající podnikatele: účet Klasik nabízí vedení zdarma pro nově vzniklé podnikatele a firmy (do 6 měsíců) nebo za zvýhodněnou cenu za splnění určitých podmínek.

Firemní účet u Air Bank

Air Bank se zaměřuje se na poskytování účtů pro individuální podnikatele. Ti mohou od 16 let využívat účet bez jakýchkoliv poplatků a omezení. Nabídka zahrnuje domácí platby, SEPA platby, okamžité platby, trvalé příkazy, inkasa a možnost jednoduché fakturace přes mobil. K dispozici je také spořicí účet vedený zdarma v CZK, EUR a USD, stejně jako možnost vést podnikatelský účet v těchto měnách, což podporuje pohodlné mezinárodní finanční operace.

Hlavní výhody podnikatelského účtu u Air Bank zahrnují:

  • Bezplatné vedení účtu a transakce: Air Bank nabízí založení a vedení podnikatelského účtu zcela zdarma. To zahrnuje tuzemské úhrady, SEPA platby, okamžité platby, trvalé příkazy a inkasa.
  • Možnost vedení účtu v různých měnách: Kromě českých korun je možné účet vést také v eurech a dolarech, což je ideální pro podnikatele s mezinárodní klientelou.
  • Rozsáhlá síť bezplatných bankomatů: Výběry hotovosti jsou zdarma z více než 2 000 bankomatů Air Bank a ze sdílených bankomatů.
  • Vklady hotovosti zdarma: Umožňuje bezplatné vklady hotovosti prostřednictvím vkladomatů Air Bank.
  • Moderní internetové a mobilní bankovnictví: Nabízí snadnou správu účtu a rychlé bankovní operace přes internet nebo mobilní aplikaci, včetně mobilních plateb jako Google Pay, Apple Pay atd.

Tipy pro komfortnější podnikání

Odesláním souhlasíte s našimi zásadami pro zpracování osobních údajů.

Firemní účet u Fio banky

U Fio banky se nemusíte rozhodovat dlouho. Nabízí jeden podnikatelský a firemní účet zdarma s podmínkami rovnými osobním účtům. Je ideální pro živnostníky a firmy, které chtějí využívat bankovní služby bez omezení, včetně bezplatných výběrů z bankomatů a s Visa kartou.

Mezi hlavní výhody podnikatelského a firemního účtu u Fio banky patří:

  • Bezplatné otevření, správa a ukončení účtu: odstraňuje poplatky spojené s běžným vedením účtu, což představuje značnou úsporu.
  • Možnost správy finančních prostředků v 14 různých měnách: umožňuje efektivní správu mezinárodních transakcí bez nutnosti více účtů.
  • Bezplatné výběry z Fio bankomatů a s kartou Visa: snížení nákladů na běžné bankovní operace a zvýšení dostupnosti finančních prostředků.
  • Součástí účtu jsou dvě platební karty bez dalších poplatků: poskytuje flexibilitu a pohodlí při správě firemních financí bez dodatečných nákladů.
  • Neomezeně bezpoplatkové transakce v korunách v rámci České republiky a eur mezi Českou republikou a Slovenskem: podporuje časté a pohodlné transakce bez poplatků, usnadňující obchodní činnost podniků působících v těchto zemích.
  • Výhodný podnikatelský kontokorent s příznivým úročením: nabízí finanční flexibilitu s relativně nízkými náklady. To může být klíčové pro řízení hotovostního toku.

Firemní účet u Raiffeisenbank

Raiffeisenbank je optimální volbou pro podnikatele a firmy, které vyžadují flexibilní a výhodné bankovní služby. S třemi typy účtů – Chytrý , Aktivní a Světový – si snadno vyberete to, co potřebujete. Zajišťuje pohodlnou finanční správu pro podnikatele i právnické osoby s možností online zřízení pro individuální podnikatele a osobním servisem na pobočkách pro firmy

Jaké jsou klíčové výhody firemního účtu u Raiffeisenbank?

  • Výběry zdarma po celém světě: bez ohledu na to, kde jste, výběry z bankomatů jsou zdarma.
  • Dvě debetní karty v balíčku: získáte až dvě debetní karty MasterCard bez extra poplatků.
  • Účet pro mnoho měn: jednoduše spravujte až 18 měn na jednom účtu.
  • Neomezené platby v EUR bez poplatků: realizujte libovolný počet plateb v eurech zcela zdarma.
  • První mezinárodní platba každý měsíc zdarma: s Aktivním účtem obdržíte každý měsíc jednu mezinárodní platbu mimo EHP nebo v jiné měně než EUR bez poplatku.

Firemní účet u ČSOB

Firmy mohou vybírat ze tří typů účtů podle svých potřeb: Základní Firemní účet s měsíčním poplatkem a elektronickými výpisy, který však zahrnuje bezplatné služby na pobočce; Firemní účet Online zdarma pro milovníky digitálního bankovnictví; a Firemní účet Extra, který lze individuálně přizpůsobit požadavkům firmy. Detailní srovnání všech tří účtů najdete zde.

Ideální volbou pro živnostníky jsou Podnikatelský účet a Podnikatelský účet Online. Online verze umožňuje založení účtu bezplatně a pohodlně z domu. Tradiční Podnikatelský účet za měsíční poplatek 59 Kč nabízí 20 elektronických plateb, včetně okamžitých a SEPA, plus vybraná pojištění pro větší bezpečí vašich financí. Více o těchto účtech najdete na tomto odkazu.

Hlavní výhody firemních účtů u ČSOB zahrnují:

  • Bezplatné vedení účtu pro online účty: pro klienty, kteří preferují digitální bankovnictví, nabízí možnost bezplatného vedení firemního účtu online.
  • Bezplatné elektronické tuzemské a SEPA platby: nabídka zahrnuje možnost realizovat elektronické tuzemské platby a SEPA platby bez dodatečných poplatků.
  • Vklady přes vkladový bankomat: možnost vkladu hotovosti přes vkladové bankomaty ČSOB bez nutnosti návštěvy pobočky.
  • Pojištěná platební karta: k firemnímu účtu je možné získat pojištěnou platební kartu MasterCard Business Standard, která zvyšuje bezpečnost transakcí.
  • Flexibilita a možnost individualizace: firemní účet Extra poskytuje možnost dohodnout si na míru podmínky a ceny, což je ideální pro firmy s nadstandardními požadavky.

Při výběru banky pro firemní účet vždy zvažte své podnikatelské potřeby a vyberte takový, který nejen odpovídá vašim současným potřebám, ale i podporuje vaše dlouhodobé cíle a rozvoj podnikání. Detaily, jako jsou poplatky, funkce účtu a bezpečnostní opatření, mohou mít významný dopad na vaši finanční správu a růst vaší firmy. Buďte si jisti, že správný firemní účet může být klíčovým faktorem pro úspěch vaší firmy v dnešní konkurenční podnikatelské krajině.

Po zvážení všech aspektů při výběru firemního účtu je také důležité uvažovat o využití softwaru, který může dále optimalizovat vaše finanční operace. Software jako iDoklad může ulehčit správu vašich financí díky integraci s bankovními účty a automatizaci běžných účetních úkolů. To vám umožní efektivněji sledovat výnosy a náklady a ušetřit čas na administrativě, což vám poskytne více prostoru pro soustředění se na hlavní činnosti a růst vašeho podnikání. Při hledání způsobů, jak zefektivnit finanční správu, by měl být takový nástroj zvažován jako doplněk k vašemu firemnímu účtu.

Rozšiřte své podnikatelské dovednosti s naší mini akademií

Po vybrání správné banky pro váš firemní účet je důležité mít také pevný základ znalostí v oblasti podnikání. Naše Mini akademie nabízí krátká videa, která vám pomohou porozumět základům fakturace, daní, cenotvorby a účetnictví. Pro začínající podnikatele jsou všechna videa zdarma. Investujte do svého podnikání a získejte klíčové dovednosti, které vám pomohou dosáhnout úspěchu.

Vstoupit do Mini akademie

Související články

Finanční zdraví firmy: jak ho zjistit a co udělat pro jeho zlepšení

07. 02. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek

Aplikace na finance: co všechno umí a jak ji vybrat

05. 02. 2024 5 minut čtení 0
Přečíst článek