Datum publikace 12. 07. 2022 Sdílet článek

Kompletní přehled daňových povinností pro OSVČ

Author Seyfor, a. s. 6 minut čtení 2
Náhledový obrázek

Pokud podnikáte jako OSVČ, může se vás týkat hned několik daňových povinností naráz (podle zákona jste osoba povinná k dani). V článku se dozvíte, kdy se vás tyto daně týkají, kolik musíte na daních odvést i do kdy.

1. Daň z příjmů fyzických osob

K dani z příjmů se musí přihlásit všechny OSVČ do 15 dnů od zahájení podnikání. Buď přímo na pobočce finančního úřadu, pod kterou dle svého bydliště spadáte, nebo přes jednotný registrační formulář, který s vámi vyplní na živnostenském úřadě. Druhá možnost je administrativně jednodušší, protože zahájení podnikání oznámíte i zdravotní pojišťovně a ČSSZ, takže si ušetříte běhání po úřadech.

Existují tři způsoby zdanění příjmů u OSVČ a je na vás, který si vyberete:

  1. Paušální daň
  2. Zdanění příjmů na základě paušálních výdajů (procento z příjmů)
  3. Zdanění příjmů na základě daňové evidence

Paušální daň je nejjednodušší. Podnikatelé platí měsíčně tu samou částku (v roce 2022 je to 5 994 Kč), která pokrývá daň z příjmů i odvody pojišťovnám. Tuto částku zaplatíte každý měsíc do 20. dne na svůj osobní daňový účet. Pokud jste registrovaní k paušální dani, máte také tu výhodu, že nemusíte podávat daňové přiznání.

K paušální dani se mohou přihlásit pouze ti podnikatelé, kteří mají příjmy do 1 milionu Kč a nepatří mezi plátce DPH.

Pokud k paušální dani přihlášení nejste, daň z příjmů zpravidla odvádíte buď na základě paušálních výdajů, nebo pomocí daňové evidence.

Zdanění na základě paušálních výdajů je výhodné pro OSVČ s nízkými výdaji. Stačí, když po celý rok evidujete pouze svoje příjmy –⁠ daňové výdaje prokazovat nemusíte, ale použijete místo nich procento, které pro váš obor předepisuje zákon. U většiny OSVČ s volnou, vázanou a koncesovanou živností je to 60 %.

Pokud ale máte v podnikání výdaje vyšší, vyplatí se vám zdanění pomocí daňové evidence. Po celý rok si příjmy a výdaje evidujete v libovolné tabulce, pomocí které si daň vypočítáte.

Daň z příjmů fyzických osob je v současné době 15 %, ale reálně odvedenou částku lze snížit množstvím daňových slev a zvýhodnění. Zajímá vás, kolik je daň z příjmu OSVČ a jak ji vypočítat? To se dozvíte v samostatném článku.

Ať už se rozhodnete pro zdanění na základě paušálních výdajů nebo pomocí daňové evidence, musíte zaplatit daň a podat daňové přiznání do 1. dubna následujícího roku. Pokud přiznání podáváte elektronicky, datum povinnosti přiznat daň je o měsíc později.

2. Daň z přidané hodnoty (DPH)

Plátcem daně z přidané hodnoty se povinně stáváte ve chvíli, kdy váš obrat překročí hranici 1 milionu Kč za posledních 12 po sobě jdoucích měsíců. Od té chvíle musíte vést evidenci DPH a máte povinnost přiznat daň z přidané hodnoty formou přiznání a také podávat kontrolní hlášení.

DPH se odvádí ve třech sazbách podle typu zboží nebo služby:

  • základní 21%, 
  • snížené 15%
  • a snížené 10%.

V praxi DPH funguje tak, že vždy, když nakupujete zboží včetně DPH (a tedy platíte daň), máte nárok, aby vám stát zaplacenou daň vrátil. Když naopak zboží včetně DPH prodáváte (a tedy inkasujete daň od svého odběratele), musíte tuto daň odvést státu.

Jste-li plátci DPH, potřebujete také účetní program či fakturační software, který vám DPH spočítá a připraví kontrolní hlášení. V dnešní době je prakticky již nemožné odvádět DPH ručně, protože tím riskujete spoustu chyb.

Více o tom, kdy a jak podávat přiznání k DPH a kontrolní hlášení se dozvíte v samostatném článku.

3. Silniční daň

Silniční daň platí všichni podnikatelé, kteří ke svému podnikání využívají auto. A to i v případě, že auto není v obchodním majetku vaší firmy. Stačí, že je vozidlo registrované a jezdíte v něm po České republice.

K placení silniční daně se musíte zaregistrovat ve chvíli, kdy začnete auto pro účely podnikání používat. Registrovat se můžete elektronicky prostřednictvím daňového portálu Finanční správy nebo vyplněním a odevzdáním tištěného formuláře.

Výše daně se u osobních aut stanovuje podle objemu motoru, u nákladních vozů podle počtu náprav a povolené hmotnosti na nich. Částku ovlivňuje i stáří vozidla.

Silniční daň se platí 4× ročně formou záloh. Za každý měsíc, ve kterém jste auto pro služební účely používali, zaplatíte dvanáctinu roční sazby. Případně můžete zálohy zaplatit i na celý rok dopředu hned při první platbě.

Záloha se platí v dubnu, červenci, říjnu a prosinci vždy za uplynulé čtvrtletí. Tedy:

  • 15. 4. za 1. čtvrtletí (leden, únor, březen),
  • 15. 7. za 2. čtvrtletí (duben, květen, červen),
  • 15. 10. za 3. čtvrtletí (červenec, srpen, září),
  • 15. 12. za 4. čtvrtletí (říjen, listopad).

4. Spotřební daň

Spotřební daň platí podnikatelé, kteří se v podnikání zaměřují na alkohol, tabákové výrobky nebo pohonné hmoty. Podle zákona je plátcem spotřební daně fyzická nebo právnická osoba, která zmíněné komodity skladuje, dováží, vyrábí nebo jinak uvádí do daňového oběhu. Povinnost platit daň máte i v případě, že se komodita během převozu nebo skladování ztratí či znehodnotí.

Jako plátce spotřební daně se musíte přihlásit u celního úřadu, do kterého spadáte dle adresy podnikání. Daňové přiznání podáváte do 25. dne po ukončení zdaňovacího období, kterým je kalendářní měsíc.

V České republice do spotřebních daní spadá:

  • daň z minerálních olejů,
  • daň z lihu (všechny nápoje s obsahem etanolu přes 1,2 %),
  • daň z tabáku a tabákových výrobků,
  • daň z piva
  • a daň z vína.

Daňové sazby se u jednotlivých spotřebních daní liší a často se mění. Aktuální sazby najdete na stránkách celní správy.

To byly nejčastější daně, které OSVČ v Česku platí. Pokud s nimi chcete mít během podnikání méně starostí, vyzkoušejte fakturační program iDoklad, který za vás pohlídá správnost faktur i daňových sazeb.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 16
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek