Datum publikace 08. 08. 2022 Sdílet článek

Podpora živnostníků: co dělat, když se podnikání nedaří

Author Seyfor, a. s. 4 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Každé podnikání s sebou přináší určitá rizika. Co dělat, když se vám zrovna nedaří a máte málo zákazníků? Při čekání na lepší časy nemusíte sedět s rukama v klíně. Existuje možnost podpory v nezaměstnanosti pro OSVČ. Čtěte, jak ji získat.

Stejně jako v případě ukončení zaměstnání na pracovní smlouvu se musíte přihlásit na úřad práce. Získáte tak finanční podporu od státu. Podmínky pro její získání se ale u OSVČ oproti zaměstnancům liší.

Musím ukončit živnost?

Abyste se mohli na úřad práce přihlásit, musíte nejprve ukončit nebo přerušit živnost. Informaci o přerušení nebo ukončení činnosti musíte ohlásit:

  • živnostenskému úřadu – osobně, poštou nebo elektronicky,
  • na správu sociálního zabezpečení (OSSZ) – nejpozději do 8. dne měsíce, který následuje po tom, ve kterém jste činnost ukončili nebo přerušili,
  • zdravotní pojišťovně do 8 dnů od data přerušení či ukončení živnosti
  • a na finančním úřadu do 15 dnů od přerušení nebo ukončení živnosti.

Po přerušení vaší činnosti nemusíte dále platit zálohy na sociální pojištění. Zdravotní pojištění byste si museli platit pořád, ale po přihlášení na pracovní úřad ho za vás bude platit stát.

Dejte si ale pozor – abyste podporu v nezaměstnanosti dostali, musíte mít v poslední 2 letech zaplaceno alespoň 12 měsíčních záloh na sociální pojištění. Pokud jste před podnikáním byli zaměstnaní, počítají se do tohoto limitu i zálohy zaplacené zaměstnavatelem.

Tip: K oznámení změny vaší činnosti využijte Centrální registrační místo (CRM) na živnostenské úřadě. Zde vyplníte takzvaný změnový list. Jeho prostřednictvím budou o přerušení nebo ukončení vašeho podnikání informovány i všechny ostatní úřady, ušetříte si čas. Stejným způsobem začínající podnikatelé oznamují úřadům start podnikání.

Dostali jste do dluhů nebo vám hrozí osobní bankrot? Poradíme vám, jak se v této situaci zachovat.

Výši podpory zjistíte z vyměřovacího základu

U zaměstnanců se výše podpory počítá z průměrného měsíčního výdělku. V případě podnikatelů se určuje z vyměřovacího základu pro sociální pojištění. Vyměrovací základ najdete v přehledu příjmů a výdajů, který jste podávali na OSSZ.

Procentuální výše podpory se pak během podpůrčí doby liší. Z vyměřovacího základu dostanete: 

  • 65 % – první 2 měsíce,
  • 50 % – další 2 měsíce,
  • 45 % – ve zbývající době.

I pro OSVČ ale platí, že měsíční podpora v roce 2022 nepřesáhne částku 21 488 Kč ( to je 58 % z průměrné mzdy za 1. a 3. čtvrtletí roku 2021). 

Délka podpory se liší podle věku 

Podpůrčí doba (to je maximální doba, po kterou můžete podporu pobírat) se po padesátce prodlužuje. Využít ji můžete:

  • 5 měsíců – do 50 let,
  • 8 měsíců – od 50 do 55 let,
  • 11 měsíců – nad 55 let.

Přemýšlíte, že své podnikání znovu rozjedete? Přečtěte si některý z našich nápadů na podnikání a vyberte si správný obor.

Nezapomínejte na schůzky, mohli byste o podporu přijít

Na úřadu práce si pečlivě prostudujte všechny své povinnosti. Pokud se nedostavíte na domluvenou schůzku, může to znamenat vyřazení z evidence a o podporu přijdete. I když vám během této doby hradí zdravotní pojištění stát, období na úřadu práce se započítává do odpracované doby pro nárok na důchod, proto si to raději hlídejte.

Pozor si dejte, i když onemocníte. Případnou nemoc vám musí potvrdit lékař a do 8 dnů to musíte doložit na Úřadu práce.

Pomáháme a radíme začínajícím podnikatelů 

Pokud jako OSVČ teprve začínáte, možná si zjišťujete všechna rizika budoucí práce. Chcete-li se jim co nejlépe vyhnout navštivte naši mini akademii. Ve 30 videích najdete užitečné rady a tipy pro svou praxi. Pro začínající podnikatele je tento praktický pomocník zcela zdarma.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 14
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek