Datum publikace 17. 08. 2022 Sdílet článek

Vše, co potřebuje neplátce znát o DPH

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 12
Náhledový obrázek

Jste začínající podnikatel a patříte do skupiny neplátců DPH. Základní informace o dani z přidané hodnoty ale potřebujete, abyste věděli v jaké situaci se plátcem DPH stanete. Někteří podnikatelé na to zapomínají a platí zbytečné pokuty. Čtěte, co by měl neplátce o DPH vědět.

Neplátcem nemusíte být napořád

Jako začínající podnikatel DPH nemusíte platit.

Dejte si ale pozor, existuje několik situací, ve kterých musíte podle zákona o dani z přidané hodnoty začít platit DPH automaticky:

  • překročením obratu 1 000 000 Kč za posledních 12 po sobě jdoucích měsíců,
  • koupíte fungující podnik od plátce DPH,
  • zdědíte firmu, která je plátcem DPH.

Nejčastější situací, při které se podnikatelé stanou plátci, je překročení milionového obratu. Myslete na to, že se do něj počítají uskutečněná plnění, nikoliv příjmy. Nezáleží tedy na tom, kdy a jestli vůbec vám zákazníci faktury uhradili. Důležité je, kdy byla poskytnuta služba či zboží. Do obratu se nepočítají zálohy placené předem (před dodáním služby nebo zboží) a prodej majetku (například firemního auta).

Příklad: Jste grafik a v srpnu jste vytvořil obálku pro nový časopis. Tato služba byla fakturovaná 8. září a uhrazená 1. října. Do obratu se počítá v srpnu.

Co mám dělat, když se stanu plátcem

Jako podnikatel jste povinen se na finančním úřadu přihlásit k registraci k DPH nejpozději do 15. dne v měsíci, který následuje po měsíci, kdy jste limit překročili. Další měsíc už se z vás stávají plátci DPH. Tuto registraci je možné provést pouze on-line.

Po registraci podejte daňové přiznání a kontrolní hlášení za odpovídající měsíc. Pokud se k DPH nezaregistrujete, neznamená to, že se této povinnosti vyhnete. Navíc vám hrozí vysoké pokuty a úroky z prodlení, které se každý den zvyšují.

Příklad: Pokud jste limit překročili v červnu, nahlásit se musíte do 15. července. Plátcem se stáváte v srpnu, a to od rozhodného dne, který určí finanční úřad. V září podáte daňové přiznání a kontrolní hlášení za srpen. 

V současné době můžete podat daňové přiznání elektronicky nebo poštou.

Podmínky si hlídejte průběžně, vyhnete se problémům

Jako neplátci DPH si neustále hlídejte, zda se váš obrat neblíží k překročení milionu korun za posledních 12 měsíců. Pokud používáte fakturační program iDoklad, vždy se vám na domovské stránce objeví, kolik vám do překročení limitu zbývá.

DPH chci platit dobrovolně

V zákoně existuje také možnost, kdy se neplátce DPH může stát dobrovolně plátce DPH. Vyplatí se to, ale pouze v několika případech: 

  • Od plátců DPH nakupujete více, než prodáváte. Jako plátce, můžete od státu získat zaplacené DPH zpět.
  • Vaši zákazníci jsou plátci. Mohou si tedy z ceny nabízeného zboží nebo služby DPH odečíst. Některé větší firmy od neplátců nenakupují vůbec.
  • Máte velkou firmu a zakládáte druhou, která část činnosti převezme. Pokud tedy obchodujete s plátci DPH, potřebujete, aby i nová firma byla plátcem.
  • Poskytujete služby a české zboží zejména plátcům DPH z jiných států EU.
  • Zboží nakupujete v základní sazbě DPH (21 %), ale prodáváte ho ve snížené (10 či 15 %). Jako plátci DPH si v tomto případě můžete navýšit marži. 
  • Nakupujete hodnotný majetek. Jako plátci máte nárok na odpočet DPH při jeho nákupu.

Pořádek v účetnictví je základ

Pokud s podnikáním teprve začínáte, mohou vám být některé věci nejasné. V mini akademii vám profíci z oboru pomůžou s DPH, fakturami i daňovým přiznáním. Když se vše naučíte hned v začátcích, můžete věnovat ušetřený čas zajímavějším věcem. Navíc máte jako začínající podnikatelé vstup zdarma.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 18
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek