Datum publikace 01. 12. 2021 Sdílet článek

Co je VAT a jak s ní pracovat?

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 7
Náhledový obrázek

Pod anglickou zkratkou VAT se neskrývá nic jiného než stará známá daň z přidané hodnoty. V jádru se tak jedná jen o zahraniční název pro DPH – tedy spotřební daň uvalenou na produkt či službu v každém článku dodavatelského řetězce, kterou platí koncový uživatel.

V praxi se s VAT setkají nejčastěji podnikatelé, kteří nejsou plátci DPH a přijmou či si naopak objednají zboží nebo službu u plátce VAT v jiné zemi. Aby nedošlo ke dvojímu danění, je nutné se v dané zemi buď zaregistrovat jako plátce DPH, případně využít institutu tzv. identifikované osoby k DPH. Ta platí jen pro přeshraniční plnění, samotný podnikatel ale zůstává neplátcem.  

Co je to VAT ID a kde ho najdu?  

U zahraničních i tuzemských subjektů platí, že pro správnou fakturaci a dodržení všech souvisejících právních předpisů budete potřebovat daňové identifikační číslo. V ČR jej naleznete pod zkratkou DIČ, zatímco v zahraničí se pro identifikaci plátců DPH používá univerzálně uznávaná zkratka VAT ID (neboli VAT identification number). Obvykle jej tvoří mezinárodní kód země (např. DE pro Německo či PL pro Polsko) doplněný 8–12 znaky.   Společnosti obvykle své VAT ID uvádějí jako součást svých kontaktních či platebních informací, případně jej naleznete na fakturách a dalších právních dokumentech.  

Jak provést ověření VAT ID?

VAT ID je rovněž jeden z údajů potřebný pro správnou fakturaci a dodržení relevantních právních předpisů. Kontrola VAT ID vám pak řekne, zda je vámi nalezený údaj platný a přiřazený reálnému subjektu. U firem z členských zemí EU je nejjednodušší cestou využít systém VIES, kde stačí zadat VAT ID daného plátce daně a zemi, ve které daň odvádí. Systém vám následně kromě validnosti dané identifikace zobrazí i základní informace o subjektu.

V případě plátců mimo eurozónu je pak ověření VAT number složitější kvůli absenci centralizované databáze. Zde nezbývá, než údaje vyhledat buď v kontaktních údajích dané firmy, nebo v příslušném místním registru.  

Usnadněte si práci s VAT díky iDokladu 

Součástí široké palety funkcí a nástrojů ve fakturační službě iDoklad je i číselník Členění DPH, díky kterému můžete podat přiznání k DPH přímo z uživatelského rozhraní. iDoklad všechny potřebné údaje do přiznání doplní automaticky a vám už stačí jen si pohlídat správnost členění.  

V případě faktur pro zahraniční odběratele pak dokáže iDoklad sám přenastavit výběr hodnot pro členění DPH. Tuto funkci lze využít jak pro členské státy EU, tak i země mimo eurozónu.  

Hledáte více informací?

Začínáte s podnikáním a rádi byste se o problematice DPH/VAT dozvěděli více? Právě pro vás máme připravenou naší Mini akademii čítající 30 videí s celkovou délkou 8 hodin. V nich se dozvíte nejen více o problematice VAT, ale také spoustu dalších rad, tipů a triků z každodenní podnikatelské praxe.  Pro začínající podnikatele pak je přístup k Mini akademii zcela zdarma. 

 

Autor článku: Jan Kozák

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 16
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek