Datum publikace 20. 03. 2023 Sdílet článek

Podpora živnostníků: na co máte nárok a co pro to musíte udělat

Author Seyfor, a. s. 4 minuty čtení 24
Náhledový obrázek
Být živnostníkem znamená vzít osud do vlastních rukou a odvážně se spoléhat jen na sebe. Ne vždy se ale daří a není ostuda říct si o pomoc, zvlášť v turbulentních časech posledních let. Přečtěte si, na jakou podporu máte jako OSVČ nárok a co musíte dělat pro to, abyste ji získali.

Na možné problémy se připravte předem

Natáhnout ruku pro pomoc nelze jen tak. Abyste získali podporu například při dlouhodobé nemoci nebo při krachu podnikání, plaťte si pojištění:

  • nárok na podporu v nezaměstnanosti OSVČ mají díky placení sociálního pojištění,
  • podporu v mateřství nebo při nemoci získáte při placení dobrovolného zdravotního pojištění.

Podpora OSVČ při nemoci

Pokud jste si zdravotní pojištění hradili, při nemoci nebo léčbě úrazu si můžete požádat o podporu. Platí to také pro ošetřovné, mateřskou nebo otcovský příspěvek.

Zálohy přitom musíte mít zaplacené minimálně za 3 předcházející měsíce. Nárok na mateřskou získáte, pokud jste si v posledních dvou letech platili pojištění alespoň 270 kalendářních dních, z toho posledních 180 dní musíte zálohy odvádět pravidelně každý měsíc.

TIP: Přečtěte si podrobnosti o nemocenském pojištění pro OSVČ.

Ukončení podnikání

Stejně jako zaměstnanci, kteří přijdou o práci, mají na podporu v nezaměstnanosti nárok také OSVČ, kterým podnikání nevyšlo nebo v něm nemohou z jakéhokoliv důvodu pokračovat.

Abyste se mohli přihlásit na úřad práce, musíte přerušit nebo ukončit podnikání. To uděláte pomocí změnového listu, který odevzdáte živnostenskému úřadu. Nemusíte tedy informovat zdravotní pojišťovnu, finanční úřad a správu sociálního zabezpečení – živnostenský úřad to udělá za vás.

TIP: Přečtěte si, kdy přemýšlet o pozastavení živnosti.

Podpora pro živnostníky v nezaměstnanosti

Pro získání podpory v nezaměstnanosti musíte mít zaplaceno alespoň 12 měsíčních záloh v posledních dvou letech. Pokud jste v té době byli zaměstnaní a podnikat začali později, počítají se i zálohy placené zaměstnavatelem. Stejně tak se započítává i pojistné, které za vás platil stát – při studiu, pracovní neschopnosti nebo třeba mateřské.

Od správy sociálního zabezpečení si ještě vyžádejte potvrzení o době placení pojištění a o posledním vyměřovacím základu, ze kterého se dávky počítají. Spolu s žádostí i zprostředkování zaměstnání a podporu v nezaměstnanosti je odešlete Úřadu práce – datovkou, e-mailem s elektronickým podpisem, poštou nebo osobně na pobočce.

TIP: Přečtěte si, jak spočítat vyměřovací základ pro sociální pojištění.

Výše podpory živnostníků

Podpora se odvíjí od výše odváděných záloh. Pokud si platíte jen minimální zálohy na sociální pojištění, očekávejte jen minimální podporu v nezaměstnanosti OSVČ. Naopak maximální měsíční podpora pro rok 2022 byla 21 488 Kč (58 % z průměrné mzdy stanovené Ministerstvem práce a sociálních věcí).

Během doby, kdy je živnostník na podpoře, se navíc výše dávek liší:

  • první dva měsíce dostanete 65 % z vyměřovacího základu,
  • třetí a čtvrtý měsíc dostanete 50 % z vyměřovacího základu,
  • poté dostanete už jen 45 % z vyměřovacího základu měsíčně.

Podpora v nezaměstnanosti OSVČ totiž slouží jako záchrana v nouzi, ne jako dlouhodobý způsob výdělku. Podpůrčí doba je navíc omezená:

  • pokud je vám do 50 let, můžete podporu pobírat 5 měsíců,
  • ve věku od 50 do 55 let máte nárok na podporu v délce 8 měsíců,
  • pokud jste starší než 55 let, podporu budete dostávat až 11 měsíců.

Kromě podpory za vás Úřad práce platí také sociální pojištění. Poslední zálohu platíte ale ještě za měsíc, kdy jste živnost přerušili nebo ukončili – je jedno, jestli se tak stalo na začátku, nebo na konci měsíce. V následujícím roce pak musíte podat přehled na pojišťovnu. Zdravotní pojištění si musíte platit sami celou dobu.

Pokud používáte fakturační program iDoklad, podklady pro přehled na pojišťovnu si vygenerujete na pár kliknutí.

Potřebujete pomoct při startu podnikání?

Přihlaste se do naší mini akademie, která je pro začínající podnikatele zdarma. Ve více než 30 videích vám odborníci poradí například jak na cenotvorbu, fakturaci nebo daně, abyste se vyhnuli problémům.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 16
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek