Datum publikace 31. 05. 2024 Sdílet článek

Začátek podnikání OSVČ: co vás čeká v prvním roce

Author Seyfor, a. s. 6 minut čtení 73
Náhledový obrázek
Podíváme se na první měsíce živnostníka – OSVČ na hlavní činnost. Projdeme si povinnosti, které vás čekají po zahájení podnikání, konkrétně daně, zdravotní a sociální pojištění. Příjemná zpráva: povinností není zase tolik, takže to zvládnete i bez poradců.

Pokud vás zajímá, jak vyřídit živnostenské oprávnění, jak se přihlásit k placení pojištění a další kroky, které musíte udělat úplně na začátku podnikání, přečtěte si článek na téma jak začít podnikat.

Platíte paušální daň, nebo evidujte příjmy?

Při zahájení podnikání máte na výběr 4 možnosti, jak řešit doklady a daně. Jako začínající OSVČ si pravděpodobně nebudete komplikovat rozjezd živnosti a vyhnete se nejsložitější variantě – vedení účetnictví.

Pokud máte jako živnostník vysoké náklady (např. vyrábíte nebo prodáváte zboží), může se vám vyplatit evidence skutečných příjmů a výdajů. Často se tato varianta označuje jako daňová evidence.

Existují však ještě 2 jednodušší varianty:

  • výdajové paušály,
  • nebo vstup do režimu paušální daně.

Využívají je především začínající živnostníci, kteří nevyrábí nebo neprodávají. Oblíbená je zejména u tzv. bílých límečků.

Daň z příjmů OSVČ a pojištění u výdajových paušálů

Jelikož jste úplně na začátku, bude pro vás zřejmě nejvýhodnější výdajový paušál. V praxi to znamená, že ukládáte vystavené faktury a archivujete přijaté platby a na jaře následujícího roku podáte daňové přiznání:

  • buď do 2. května, pokud ho podáte sami elektronicky,
  • nebo do 1. července, pokud vám ho zpracovává daňový poradce.

Výhodou výdajových paušálů je možnost využít při výpočtu daně různé odpočty a zvýhodnění, například na děti nebo manžela/manželku.

Daň z příjmů zaplatíte najednou až po podání přiznání. Zálohy na daň z příjmů jako začínající OSVČ první rok neplatíte – ale doporučujeme, abyste si na zaplacení nechali rezervu alespoň pár tisíc.

Každý měsíc – už od chvíle, kdy zahájíte podnikání na hlavní činnost – ale musíte platit minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění. Pro rok 2024 to znamená:

  • 3 852 Kč na sociální pojištění
  • a 2 968 Kč na zdravotní pojištění.

Poté, co na jaře podáte daňové přiznání, musíte se obrátit na Českou správu sociálního zabezpečení a svou zdravotní pojišťovnu s přehledem plateb – a buď doplatíte rozdíl, nebo vám úřad vrátí přeplatek.

Tipy pro komfortnější podnikání

Odesláním souhlasíte s našimi zásadami pro zpracování osobních údajů.

Daň z příjmů OSVČ a pojištění při paušální dani

Pro paušální daň se musíte rozhodnout hned při zahájení podnikání. Zvládnete to například přes online formulář na webu Finanční správy. Podmínkou použití paušální daně je, že:

  • nejste plátcem DPH, 
  • vaše roční příjmy nesmí přesáhnout hranici 2 mil. Kč,
  • nesmíte být v insolvenci,
  • nejste společníkem veřejné obchodní společnosti (v. o. s.) či komplementářem komanditní společnosti (k. s.).

Obrat ani jiné zdanitelné příjmy na začátku podnikání samozřejmě neznáte, proto k přihlášení stačí váš odhad.

V praxi pak každý měsíc (do 20. dne) provedete jednu platbu na účet Finanční správy a úřady si částku rozdělí. Pokud nechcete platit pravidelně, můžete si odvod předplatit. Výše platby závisí na pásmu, do kterého spadáte.

Měsíčně budete v roce 2024 v první pásmu daně platit 7 498 Kč a částka se skládá z:

  • 4 430 Kč na sociální pojištění (částka je oproti minimální záloze zvýšena o 15 %)
  • 2 968 na zdravotní pojištění
  • a 100 Kč na daň z příjmu.

Daňové přiznání ani přehledy sociálce či pojišťovně nepodáváte, ani nic dalšího nedoplácíte. Tím máte mnohem jednodušší administrativu a můžete se naplno věnovat jiným aktivitám.

Využít režim paušální daně můžete i kdykoliv později v průběhu podnikání, přihlásit se k ní ale musíte vždy na začátku roku, do 10. ledna.

Na webu Ministerstva financí najdete kalkulačku, ve které si spočítejte, jestli se vám paušální daň na rok 2024 vyplatí.

Z režimu paušální daně můžete vystoupit až po ukončení daného roku – oznámíte to do začátku ledna Finanční správě. Pokud chcete režim ukončit dříve, musíte porušit některou z podmínek pro vstup do režimu paušální daně – například se stanete plátcem DPH. 

V takovém případě novou skutečnost oznámíte Finanční správě, ale povinnosti platit každý měsíc se do konce roku nezbavíte. Na jaře následujícího roku podáte daňové přiznání i přehledy a buď něco doplatíte, nebo vám stát vrátí přeplatek.

DPH na začátku podnikání jako OSVČ platit nemusíte

Plátcem se ze zákona nejčastěji stanete až po překročení obratu 2 mil. Kč za 12 kalendářních měsíců. Můžete se však k DPH registrovat dobrovolně. Začínající podnikatelé to dělají v případě, že:

  • obchodují převážně s plátci DPH – pak si mohou odečíst daň za zboží nebo služby a mají nižší nákupní nebo prodejní ceny,
  • nakupují zboží v Česku a prodávají ho podnikatelům z jiných států EU nebo komukoliv mimo EU,
  • dodávají služby živnostníkům nebo společnostem z jiných zemí EU.

Pravděpodobně ale DPH při zahájení podnikání jako OSVČ řešit nebudete. Pokud se přesto chcete dozvědět víc, přečtěte si tento článek na blogu zaměřený na povinnost plátce DPH.

Při zahájení podnikání vám pomůže mini akademie

V prvních měsících vystavíte první faktury, budete ověřovat svůj obchodní model, možná vás čeká úprava cen a určitě se pustíte do shánění nových zákazníků.

Aktivit, kterým se nevyhnete, je řada, a to nejdůležitější jsme pro vás shrnuli v mini akademii pro začínající podnikatele. Najdete tam desítky videí, ve kterých zkušení lektoři upozorňují na největší chyby v začátcích – a radí, jak se jim vyhnout.

Pro začínající podnikatele je vstup do akademie zdarma. Vyzkoušejte to.

Související články

[Návod pro OSVČ] Jak si vypočítat zdravotní a sociální pojištění nebo důchod

31. 05. 2024 5 minut čtení 30
Přečíst článek

Fakturujete do zahraničí jako neplátce DPH? Zřejmě jste identifikovaná osoba

31. 05. 2024 4 minuty čtení 32
Přečíst článek