Datum publikace 17. 02. 2022 Sdílet článek

Začátek podnikání OSVČ: co vás čeká v prvním roce

Author Seyfor, a. s. 4 minuty čtení 48
Náhledový obrázek

Podíváme se na první měsíce živnostníka – OSVČ na hlavní činnost. Projdeme si povinnosti, které vás čekají po zahájení podnikání, konkrétně daně, zdravotní a sociální pojištění. Příjemná zpráva: povinností není zase tolik, takže to zvládnete i bez poradců.

Pokud vás zajímá, jak vyřídit živnostenské oprávnění, jak se přihlásit k placení pojištění a další kroky, které musíte udělat úplně na začátku podnikání, přečtěte si článek na téma jak začít podnikat.

Platíte paušální daň, nebo evidujte příjmy?

Při zahájení podnikání máte na výběr 4 možnosti, jak řešit doklady a daně. Jako začínající OSVČ si pravděpodobně nebudete komplikovat rozjezd živnosti a vyhnete se nejsložitější variantě – vedení účetnictví.

Pokud máte jako živnostník vysoké náklady (např. vyrábíte nebo prodáváte zboží), může se vám vyplatit evidence skutečných příjmů a výdajů. Často se tato varianta označuje jako daňová evidence.

Existují však ještě 2 jednodušší varianty:

  • výdajové paušály,
  • nebo vstup do režimu paušální daně.

Využívají je především začínající živnostníci, kteří nevyrábí nebo neprodávají. Oblíbená je zejména u tzv. bílých límečků.

Daň z příjmů OSVČ a pojištění u výdajových paušálů

Jelikož jste úplně na začátku, bude pro vás zřejmě nejvýhodnější výdajový paušál. V praxi to znamená, že ukládáte vystavené faktury a archivujete přijaté platby a na jaře následujícího roku podáte daňové přiznání:

  • buď do 1. dubna, pokud to uděláte na papírovém formuláři,
  • nebo do 1. května, pokud ho podáte elektronicky.

Výhodou výdajových paušálů je možnost využít při výpočtu daně různé odpočty a zvýhodnění, například na děti nebo manžela/manželku.

Daň z příjmů zaplatíte najednou až po podání přiznání. Zálohy na daň z příjmů jako začínající OSVČ první rok neplatíte – ale doporučujeme, abyste si na zaplacení nechali rezervu alespoň pár tisíc.

Každý měsíc – už od chvíle, kdy zahájíte podnikání – ale musíte platit minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění. Pro rok 2022 to znamená:

  • 2 841 Kč na sociální pojištění
  • a 2 627 Kč na zdravotní pojištění.

Poté, co na jaře podáte daňové přiznání, musíte se obrátit na Českou správu sociálního zabezpečení a svou zdravotní pojišťovnu s přehledem plateb – a buď doplatíte rozdíl, nebo vám úřad vrátí přeplatek.

Daň z příjmů OSVČ a pojištění při paušální dani

Režim paušální daň je relativní novinka, která naplno funguje teprve od roku 2021. Pro paušální daň se musíte rozhodnout hned při zahájení podnikání. Zvládnete to například přes online formulář na webu Finanční správy. Podmínkou použití paušální daně je, že:

  • nejste plátcem DPH,
  • vaše roční příjmy nesmí přesáhnout hranici 1 mil. Kč,
  • nemáte jiné zdanitelné příjmy nad 15 000 Kč,
  • nejste společníkem veřejné obchodní společnosti (v. o. s.) či komplementářem komanditní společnosti (k. s.).

Obrat ani jiné zdanitelné příjmy na začátku podnikání samozřejmě neznáte, proto k přihlášení stačí váš odhad.

V praxi pak každý měsíc (do 20. dne) provedete jednu platbu na účet Finanční správy a úřady si částku rozdělí. Pokud nechcete platit pravidelně, můžete si odvod předplatit.

Měsíčně budete v roce 2022 platit 5 994 Kč a částka se skládá z:

  • 3 267 Kč na sociální pojištění (částka je oproti minimální záloze zvýšena o 15 %)
  • 2 627 Kč na zdravotní pojištění
  • a 100 Kč na daň z příjmu.

Daňové přiznání ani přehledy sociálce či pojišťovně nepodáváte, ani nic dalšího nedoplácíte. Tím máte mnohem jednodušší administrativu a můžete se naplno věnovat jiným aktivitám.

Na webu Ministerstva financí najdete kalkulačku, ve které si spočítejte, jestli se vám paušální daň na rok 2022 vyplatí.

Z režimu paušální daně můžete vystoupit až po ukončení daného roku – oznámíte to do začátku ledna Finanční správě. Pokud chcete režim ukončit dříve, musíte porušit některou z podmínek pro vstup do režimu paušální daně – například se stanete plátcem DPH.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 16
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek